Ledeni zmaji prileteli na Kongresni trg!

1. 12. 2018

14 zmajev, nepogrešljivi ledeni tobogan in okrog 30, če ne še več, ostalih ledenih skolptur, vam bodo pričarali pravo ledeno pravljico. Do predvidoma konca januarja 2019 jo lahko obiščete na novi lokaciji v samem središču Ljubljane - na Kongresnem trgu. Za vas pa imamo na dnu prispevka tudi presenečenje! 

Letos je Ledena dežela prvič v središču Ljubljane. Preteklih pet let je bila v BTC-ju, za vodnim mestom Atlantis. Organizatorji zaradi dostopnejše lokacije pričakujejo večji obisk kot v preteklih letih. Obiskalo bi jo naj tudi veliko tujih turistov, sicer pa si želijo, da jo vidi in doživi vsaj 50.000 ljudi. Letos je Ledena dežela prvič v središču Ljubljane. Preteklih pet let je bila v BTC-ju, za vodnim mestom Atlantis. Organizatorji zaradi dostopnejše lokacije pričakujejo večji obisk kot v preteklih letih. Obiskalo bi jo naj tudi veliko tujih turistov, sicer pa si želijo, da jo vidi in doživi vsaj 50.000 ljudi.

Pogled iz Ledene dežele na ljubljanski grad in praznične stojnice. Pogled iz Ledene dežele na ljubljanski grad in praznične stojnice.

Ledene skolpture prikazujejo zgodbo, ki je opisana v pravljici Zmaji na poti, avtorja Nika Kupperja. Ledene skolpture prikazujejo zgodbo, ki je opisana v pravljici Zmaji na poti, avtorja Nika Kupperja.

Avtor pravljice Niko Kupper: "Zgodba se je v moji glavi pričela plesti, ko so se v postojnski jami rodile nove človeške ribice. Jaz sem tam to snemal in takrat je nastala zamisel, da bi se lahko zbudil celovški zmaj, ki je zadnji te vrste. Odpravi se čez Karavanke v Ljubljano, kjer so tudi zmaji. Vsi skupaj iščejo podmladek in na koncu ga najdejo v postojnski jami. Ta zgodbica je tako navdušila Mira Rosmonda, da jo je upodobil v ledu. Zelo sem počaščen, da je izbral ravno mojo pravljico in verjamem, da bo letošnja Ledena dežela sredi Ljubljane super atrakcija za domačine ter domače in tuje turiste." Avtor pravljice Niko Kupper: "Zgodba se je v moji glavi pričela plesti, ko so se v postojnski jami rodile nove človeške ribice. Jaz sem tam to snemal in takrat je nastala zamisel, da bi se lahko zbudil celovški zmaj, ki je zadnji te vrste. Odpravi se čez Karavanke v Ljubljano, kjer so tudi zmaji. Vsi skupaj iščejo podmladek in na koncu ga najdejo v postojnski jami. Ta zgodbica je tako navdušila Mira Rosmonda, da jo je upodobil v ledu. Zelo sem počaščen, da je izbral ravno mojo pravljico in verjamem, da bo letošnja Ledena dežela sredi Ljubljane super atrakcija za domačine ter domače in tuje turiste."

Ledena dežela bo odprta vse dni, tudi vikende in praznike od 10. do 23. ure. Otroci do petega leta imajo brezplačen vstop, sicer pa je otroška vstopnica od petega leta naprej pet evrov, za odraslega sedem, štiričlanska družina pa bo za obisk odštela 16 evrov. Ledena dežela bo odprta vse dni, tudi vikende in praznike od 10. do 23. ure. Otroci do petega leta imajo brezplačen vstop, sicer pa je otroška vstopnica od petega leta naprej pet evrov, za odraslega sedem, štiričlanska družina pa bo za obisk odštela 16 evrov.

Avtor ideje o Ledeni deželi Miro Rismondo: "Letos lahko občudujemo 14 zmajev, ki so upodobljeni po pravljici. Skupno smo porabili 60 ton ledu. Skolpture so nastajale dejansko skozi vse leto, intenzivno pa v zadnjem mesecu, tukaj na Kongresnem trgu. Zadnji mesec so bili tukaj tudi umetniki iz tujine."Avtor ideje o Ledeni deželi Miro Rismondo: "Letos lahko občudujemo 14 zmajev, ki so upodobljeni po pravljici. Skupno smo porabili 60 ton ledu. Skolpture so nastajale dejansko skozi vse leto, intenzivno pa v zadnjem mesecu, tukaj na Kongresnem trgu. Zadnji mesec so bili tukaj tudi umetniki iz tujine."

Uradna otvoritev je potekala dan pred uradnim odprtjem, obiskal pa jo je tudi župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Jankovič. 

Niko Kupper: "Mirota poznam že odkar je začel z ledenimi skolpturami v Kranjski Gori. Lani sem ga obiskal v Ledeni deželi in mu prinesel knjigo Zmaji na poti. Poleti pa me pokliče in vpraša, če bi lahko upodobil zmaje iz moje pravljice. Bil sem seveda zelo vesel in navdušen nad to idejo. Sicer pa sem pravljico napisal za mojo vnukinjo Laro, kar sem omenil tudi v začetnem posvetilu. Vem, da ima župan Zoran Jankovič tudi vnuke, tako da mu en izvod z veseljem predam, da jo bodo lahko skupaj prebirali."Niko Kupper: "Mirota poznam že odkar je začel z ledenimi skolpturami v Kranjski Gori. Lani sem ga obiskal v Ledeni deželi in mu prinesel knjigo Zmaji na poti. Poleti pa me pokliče in vpraša, če bi lahko upodobil zmaje iz moje pravljice. Bil sem seveda zelo vesel in navdušen nad to idejo. Sicer pa sem pravljico napisal za mojo vnukinjo Laro, kar sem omenil tudi v začetnem posvetilu. Vem, da ima župan Zoran Jankovič tudi vnuke, tako da mu en izvod z veseljem predam, da jo bodo lahko skupaj prebirali."

Zoran Jankovič na uradnem odprtju: "Ledena dežela je še en dokaz, kaj nastane, kadar se združi dobra energija. Ponovno je nastala avtentična, izjemna zgodba. Prepričan sem, da bodo najmlajši zelo uživali. Predvsem sem pa vesel tega, da ne ponavljamo zgodb, ki jih imajo druga večja mesta, ampak delamo nekaj svojega. Po vseh teh letih, ko smo se vozili v Kranjsko Goro in tam občudovali ledene skolpture, jih lahko sedaj doživljamo v Ljubljani, v najlepšem mestu na svetu. Zdaj lahko samo še čakamo, da bo eden od zmajev poletel na stolp in vsaj v času decembra občudoval z njega svoje mladičke v Ledeni deželi."Zoran Jankovič na uradnem odprtju: "Ledena dežela je še en dokaz, kaj nastane, kadar se združi dobra energija. Ponovno je nastala avtentična, izjemna zgodba. Prepričan sem, da bodo najmlajši zelo uživali. Predvsem sem pa vesel tega, da ne ponavljamo zgodb, ki jih imajo druga večja mesta, ampak delamo nekaj svojega. Po vseh teh letih, ko smo se vozili v Kranjsko Goro in tam občudovali ledene skolpture, jih lahko sedaj doživljamo v Ljubljani, v najlepšem mestu na svetu. Zdaj lahko samo še čakamo, da bo eden od zmajev poletel na stolp in vsaj v času decembra občudoval z njega svoje mladičke v Ledeni deželi."

Namesto otvoritvenega traku je župana čakalo orodje, s katerim je udaril po ledu in s tem uradno odprl letošnjo Ledeno deželo, ki jo boste lahko obiskali do predvidoma konca januarja 2019. Namesto otvoritvenega traku je župana čakalo orodje, s katerim je udaril po ledu in s tem uradno odprl letošnjo Ledeno deželo, ki jo boste lahko obiskali do predvidoma konca januarja 2019.

Miro Rismondo: "Vsak od avtorjev skolpture je naredil en delček zgodbe, ki je zapisana v knjigi. Seveda smo se prej dogovorili kateri, da smo zaobjeli vso zgodbo. Vseh skupaj nas je bilo enajst. Finec in Rusinja sta bila z nami že tretje leto, Španec pa je bil prvič. Dejansko je to bil njegov prvenec v ledu." Miro Rismondo: "Vsak od avtorjev skolpture je naredil en delček zgodbe, ki je zapisana v knjigi. Seveda smo se prej dogovorili kateri, da smo zaobjeli vso zgodbo. Vseh skupaj nas je bilo enajst. Finec in Rusinja sta bila z nami že tretje leto, Španec pa je bil prvič. Dejansko je to bil njegov prvenec v ledu." 

Skolpture so vsako leto osvetljene z barvnimi led lučmi, ki pričarajo posebno mavrično vzdušje. Skolpture so vsako leto osvetljene z barvnimi led lučmi, ki pričarajo posebno mavrično vzdušje.

Umetniki so skupno porabili okrog 60 ton ledu. Posamezen ledeni blok ima 125 kilogramov in se zmrzuje tri dni. Nato se vanj vriše ideja skolpture in po teh vrisanih linijah se z orodji izdolbe umetnijo. Pri tem uporabljajo motorno žago, dleto, fleksarico in pa, ne boste verjeli, tudi orodja, ki jih uporabljajo zobozdravniki in zobotehniki - to pa zato, da so linije izrezane resnično do milimetra natančno. Umetniki so skupno porabili okrog 60 ton ledu. Posamezen ledeni blok ima 125 kilogramov in se zmrzuje tri dni. Nato se vanj vriše ideja skolpture in po teh vrisanih linijah se z orodji izdolbe umetnijo. Pri tem uporabljajo motorno žago, dleto, fleksarico in pa, ne boste verjeli, tudi orodja, ki jih uporabljajo zobozdravniki in zobotehniki - to pa zato, da so linije izrezane resnično do milimetra natančno.

To je ta celovški zmaj, ki se boji, da bodo zmaji izumrli. Zato se odpravi preko vseh slovenskih dežel in sosedov na veliko potovanje, kjer išče majhne zmaje. Velik del zgodbe se dogaja predvsem v Ljubljani - zmajevem mestu. Ljubljana kot veste ima zmaja na svojem grbu, legenda tudi pravi, da zmaj še vedno spi na Ljubljanskem gradu, zelo znameniti pa je tudi zmajski most pri tržnici v središču Ljubljane. To je ta celovški zmaj, ki se boji, da bodo zmaji izumrli. Zato se odpravi preko vseh slovenskih dežel in sosedov na veliko potovanje, kjer išče majhne zmaje. Velik del zgodbe se dogaja predvsem v Ljubljani - zmajevem mestu. Ljubljana kot veste ima zmaja na svojem grbu, legenda tudi pravi, da zmaj še vedno spi na Ljubljanskem gradu, zelo znameniti pa je tudi zmajski most pri tržnici v središču Ljubljane.

Leden bar, kjer se lahko pogrejete ob toplem čajčku ali vroči čokoladi. Leden bar, kjer se lahko pogrejete ob toplem čajčku ali vroči čokoladi.

Mrzli napitki pa se postrežejo v ledenih kozarcih, ki se morajo obvezno držati z rokavicami. Mrzli napitki pa se postrežejo v ledenih kozarcih, ki se morajo obvezno držati z rokavicami.

Skupni prostor Ledene dežele meri 150 kvadratnih metrov, v njem pa je stalna temperatura okrog minus štiri stopinje, da skolpture ohranjajo svojo podobo. Svetujemo vam, da za obisk obujete debelejše nogavice. Otroci, ki se radi spuščajo po toboganu, pa je najbolje, da pridejo kar v smučarskem kombinizonu. Skupni prostor Ledene dežele meri 150 kvadratnih metrov, v njem pa je stalna temperatura okrog minus štiri stopinje, da skolpture ohranjajo svojo podobo. Svetujemo vam, da za obisk obujete debelejše nogavice. Otroci, ki se radi spuščajo po toboganu, pa je najbolje, da pridejo kar v smučarskem kombinizonu.

To je ta znameniti ledeni tobogan, ki je nepogrešljiv v vsaki Ledeni deželi, ne glede na tematiko. Otroci ga naravnost obožujejo! Še letošnja novost: fotoaparat je usmerjen na sam vrh tobogana in vas fotografira ob vašem spustu. Fotografijo si po obisku lahko vzamete za domov kot lep ledeni spomin. To je ta znameniti ledeni tobogan, ki je nepogrešljiv v vsaki Ledeni deželi, ne glede na tematiko. Otroci ga naravnost obožujejo! Še letošnja novost: fotoaparat je usmerjen na sam vrh tobogana in vas fotografira ob vašem spustu. Fotografijo si po obisku lahko vzamete za domov kot lep ledeni spomin.

Tukaj vas bo čakala fotografija iz ledenega tobogana. Tukaj vas bo čakala fotografija iz ledenega tobogana.

Si upate usesti ledenemu zmaju v naročje? Seveda, saj to so vendar prijazni zmaji! Le mrzli, mrzli pa so! Si upate usesti ledenemu zmaju v naročje? Seveda, saj to so vendar prijazni zmaji! Le mrzli, mrzli pa so!

Že od nekdaj je bila želja, da približamo to umetnost, te ledene skolpture širšemu krogu ljudi. Kongresni trg je takšna prava lokacija, da si Ledeno deželo lahko ogledajo tudi tuji turisti in da vidijo, kaj znamo narediti v Sloveniji. Naša želja je, da bi si pravzaprav vsak Slovenec to pogledal, sicer pa računamo, da bi si pa 50.000 ljudi na tej novi lokaciji, to lahko ogledalo.

Sandi Dornik, eden od podpornikov projekta.

Idejni in izvedbeni avtor projekta Ledena dežela, Miro Rismondo je povedal, da so vsi umetniki zelo uživali ob izdelovanju.Idejni in izvedbeni avtor projekta Ledena dežela, Miro Rismondo je povedal, da so vsi umetniki zelo uživali ob izdelovanju.

Da boste v Ledeni deželi resnično uživali se le toplo oblecite. Da boste v Ledeni deželi resnično uživali se le toplo oblecite.

Mavričnost umetnij pričara prav posebno vzdušje. Na mraz kar pozabite! Mavričnost umetnij pričara prav posebno vzdušje. Na mraz kar pozabite!  

Lansko leto je v Ledeni deželi navduševala tudi ena skolptura iz snega - snežna kraljica. No, letos ni nobene takšne snežne lepotice, ampak so vse skolpture iz ledu. Lansko leto je v Ledeni deželi navduševala tudi ena skolptura iz snega - snežna kraljica. No, letos ni nobene takšne snežne lepotice, ampak so vse skolpture iz ledu.

Se tudi vam zdijo zmaji posebna mitološka bitja? Se tudi vam zdijo zmaji posebna mitološka bitja?

Ne boste verjeli s kakšno natančnostjo so ustvarjene te ledene skolpture. Ni čudno, da so bila pri tem uporabljena tudi rezila oziroma orodja, ki jih uporabljajo v zobozdravstvu. Ne boste verjeli s kakšno natančnostjo so ustvarjene te ledene skolpture. Ni čudno, da so bila pri tem uporabljena tudi rezila oziroma orodja, ki jih uporabljajo v zobozdravstvu.

Vsaka od ledenih skolptur je zelo posebna, zraven glavne - zmaja, je postavljenih še nekaj ostalih, ki nastopajo v pravljici. Vsaka od ledenih skolptur je zelo posebna, zraven glavne - zmaja, je postavljenih še nekaj ostalih, ki nastopajo v pravljici.

Če morda ne veste, se je ekipa slovenskih umetnikov, ki ustvarjajo skolpture iz ledu že dve leti udeležila največjega svetovnega festivala skolptur iz ledu in snega, ki poteka vsako leto na Kitajskem. Prvo leto je Miro Rismondo prejel nagrado za kreativnost, lani pa so v kategoriji snežnih skolptur zasedli odlično tretje mesto.

Kako bo s Kitajsko letošnjo zimo? Se prav tako odpravljate? 

"Izbrali smo si zelo posebno skolpturo - dejansko gremo tako daleč, da se bomo poigravali z mejo fizike, kaj je sploh možno z ledom narediti. Če bo skolptura obstala, bomo v vrhu. Ciljamo torej na zmago. Odpotujemo 3. januarja in bomo tam do 14. januarja. Gre pa na tem tekmovanju za tri kategorije: iz snega, ledu in multiblokled (ekipa štirih zlaga skolpture iz večih ledenih blokov). Že dve leti zapored smo dobili nagrado, kar je skoraj tako nemogoče, kot da bi sedmico na lotu zadeli dvakrat. Na Kitajsko pridejo namreč resnično vrhunski umetniki iz vsega sveta. Letos gre z nami še moja hči, ki se tudi preizkuša z ustvarjanjem v ledu. To bo njeno prvo mednarodno tekmovanje."

Miro Rismondo

"Najprej mora biti ideja, kaj bomo delali. Potem je potrebno določiti prostor, da vemo, kako se mu prilagoditi s skolpturami. Potem je pa tako: eni si naredijo 3D modelček, eni ne. Jaz ponavadi tega ne naredim. Malce si v led skiciram. In ko vidim, kako grdo sem narisal, izrežem lepo (smeh). Rezila, s katerimi izdelujemo so zelo natančna, gotovo so pa vedno uporabljena: motorka, dleta, fleksarica. Do milimetra smo natančni.

Miro Rismondo

Zmaj, kot ga vidimo na zmajskem mostu.  Zmaj, kot ga vidimo na zmajskem mostu.

Vidimo tudi drevesa, dečka, kip, labode in ostale živali. Vidimo tudi drevesa, dečka, kip, labode in ostale živali.

Kot vidite je pravljica napisana v rimah. Prebere se jo zelo hitro. Kot vidite je pravljica napisana v rimah. Prebere se jo zelo hitro.

Zgodba se dogaja v večjih mestih, kamor zmaj odpotuje in išče svoj podmladek. Zgodba se dogaja v večjih mestih, kamor zmaj odpotuje in išče svoj podmladek.

Ilustracije v pravljici so delo Katarine Štrukelj. Ilustracije v pravljici so delo Katarine Štrukelj.

Pravno obvestilo:

Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira, hrani in obdeluje zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov bansi@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu takšnega sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih 5 dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer