Žogica Marogica je spet tu!

27. 11. 2018

Legendarna pravljica Žogica Marogica bo v osveženi obliki zaživela na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana. Le kdo bi se branil obiska? Prihodnjih šest predstav je že razprodanih, spremljajte, kdaj bodo razpisali nove! 

Poglejmo malce v zgodovino

Ustanovitev lutkovnega gledališča sega v leto 1948, ko je bila premierno uprizorjena marionetna predstava Udarna brigada, za dejanski začetek novega lutkarstva, ki je presegel sokolsko in partizansko tradicijo, pa veljata uprizoritvi Martina Krpana v sezoni 1949/50 in Žogice Marogice v sezoni 1950/51.

Na premieri Žogice Marogice, ki bo v torek, 27. novembra, ob 18. uri, bo v jubilejni razgaljeni verziji predstava zaživela z odprtim zaodrjem ter z ločenimi igralci in animatorji, kasneje pa bo zaodrje zaprto, igralci bodo pa hkrati tudi animatorji. Prvič je predstava na odru Lutkovnega gledališča zaživela leta 1951.Na premieri Žogice Marogice, ki bo v torek, 27. novembra, ob 18. uri, bo v jubilejni razgaljeni verziji predstava zaživela z odprtim zaodrjem ter z ločenimi igralci in animatorji, kasneje pa bo zaodrje zaprto, igralci bodo pa hkrati tudi animatorji. Prvič je predstava na odru Lutkovnega gledališča zaživela leta 1951.

Od Krpana in Marogice je slovenska lutkarija doživela še mnogo pomembnih prelomov in je danes povsem v koraku s sodobnimi lutkovnimi trendi. A te bomo v "muzejskih postavitvah" težko našli. Edini konceptualni poseg v Pengovovo Žogico Marogico je prelom s tradicijo "ljubljanske marionetne šole", stroge delitve na animatorje in na govorce oziroma, v žargonu risanih filmov, sinhronizatorje; namesto devetih govorcev in sedmih animatorjev danes zadostuje pet animatorjev igralcev. Ampak tradicija delitve je vztrajna; šele v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja so začele nastajati marionetne predstave, ki so z njo (vsaj delno) prekinile.


Predstava v vsaki izvedbi naleti na izjemen odziv. Leta 1998 je ena od izvedb doživela celo več kot tisoč ponovitev!


T. M.
Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Od 20. do 26. maja lahko v oddaji Lahko noč, otroci! ob 19.45 na prvem programu radia Slovenija prisluhnete pravljicam iz zbirke Čebelica.