Pingvinčki, lahko vas otipamo!

16. 11. 2018

Slepi in slabovidni otroci ter odrasli imajo bolj izrazit čut za dotik. Tudi berejo lahko z dotikom. Njihovi pisavi, kot ste verjetno že slišali, pravimo Brajeva pisava. Preverite, kako čudovita zgodbica ravno za slepe in slabovidne otroke, pa je izšla v teh dneh. Njen naslov je Pingvinčki in skrivnostni travnik. 

Pingvinčki; ja kam pa kam? A kar vsi čez brezno, polno vode? Čudovita zgodbica, ki pripoveduje o skupini pingvinčkov, ki so uspešno prečkali brezno, polno vode, kajti naleteli so na oviro. A pingvinčki seveda znajo plavati, tako da so oviro z lahkoto premagali. Pingvinčki; ja kam pa kam? A kar vsi čez brezno, polno vode? Čudovita zgodbica, ki pripoveduje o skupini pingvinčkov, ki so uspešno prečkali brezno, polno vode, kajti naleteli so na oviro. A pingvinčki seveda znajo plavati, tako da so oviro z lahkoto premagali.  

Tipne slikanice sodijo med posebno literarno delo, ki zaradi procesa izdelava niso dostopne širšemu krogu bralcev. Tipno slikanico na Očesni kliniki že uporabljajo pri vsakdanjem delu z otroki in kot učno gradivo. Združuje didaktični, literarni in terapevtski vidik. Narejena je iz materialov, ki so najboljši približek materialu v naravi. Vsebuje tudi vidne stimulatorje za slabovidne otroke.Tipne slikanice sodijo med posebno literarno delo, ki zaradi procesa izdelava niso dostopne širšemu krogu bralcev. Tipno slikanico na Očesni kliniki že uporabljajo pri vsakdanjem delu z otroki in kot učno gradivo. Združuje didaktični, literarni in terapevtski vidik. Narejena je iz materialov, ki so najboljši približek materialu v naravi. Vsebuje tudi vidne stimulatorje za slabovidne otroke.

Ob predstavitvi je Mateja Jerina Gubanc, prof. mag. pred. vzg., avtorica slikanice z Vrtca Vodmat povedala: »To je moja prva avtorska tipna slikanica. Idejo sem dobila iz specifičnih potreb otrok, s katerimi se srečujem pri svojem delu na Očesni kliniki. Nastala je s pomočjo strokovnih sodelavcev, bolnišničnih vzgojiteljev iz vrtca Vodmat: Andreja Adameka, Janje Hane Jamnikar in Maje Weixler. H končni podobi izdelka so prispevali tudi drugi sodelavci: bolnišnična učiteljica Manja Žugman kot lektorica in Robert Resman, ki je tehnično pomagal z izrezom likov.Ob predstavitvi je Mateja Jerina Gubanc, prof. mag. pred. vzg., avtorica slikanice z Vrtca Vodmat povedala: »To je moja prva avtorska tipna slikanica. Idejo sem dobila iz specifičnih potreb otrok, s katerimi se srečujem pri svojem delu na Očesni kliniki. Nastala je s pomočjo strokovnih sodelavcev, bolnišničnih vzgojiteljev iz vrtca Vodmat: Andreja Adameka, Janje Hane Jamnikar in Maje Weixler. H končni podobi izdelka so prispevali tudi drugi sodelavci: bolnišnična učiteljica Manja Žugman kot lektorica in Robert Resman, ki je tehnično pomagal z izrezom likov.

Proces izdelave je bil dolgotrajen, saj je slikanica v celoti narejena ročno. Ciljna skupina uporabnikov tipne slikanice so slabovidni in slepi bralci oz. otroci.

En izvod slikanice bo namenjen zavodu Iris (Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne). Slikanica ima zelo velik razpon uporabnosti in je primerna tudi za otroke ter odrasle, da lažje vstopijo v svet slepih in slabovidnih.En izvod slikanice bo namenjen zavodu Iris (Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne). Slikanica ima zelo velik razpon uporabnosti in je primerna tudi za otroke ter odrasle, da lažje vstopijo v svet slepih in slabovidnih.

Kot vidite, je slikanica precej velikega formata. To pa zaradi tega, ker so ilustracije v bistvu otipljivi izdelki, ki se jih slepi in slabovidni lahko dotaknejo. Med materiali, ki so bili izbrani so kamenčki, pesek, bombažna tkanina, vrečka z vodo, papir, mehak karton in podobno. Kot vidite, je slikanica precej velikega formata. To pa zaradi tega, ker so ilustracije v bistvu otipljivi izdelki, ki se jih slepi in slabovidni lahko dotaknejo. Med materiali, ki so bili izbrani so kamenčki, pesek, bombažna tkanina, vrečka z vodo, papir, mehak karton in podobno.

Kako "debela" knjiga, se strinjate? V resnici niti ni tako obsežna, le materiali iz katerih je sestavljena so na večjih površinah. Kako "debela" knjiga, se strinjate? V resnici niti ni tako obsežna, le materiali iz katerih je sestavljena so na večjih površinah.  

Pravljico o pingvinčkih lahko bere polnočuten bralec in bralec, ki ima težave vidnega zaznavanja. Posebnosti tipanke so glavni liki oziroma figure, ki s črno belim kontrastom spodbujajo vidno zaznavanje. To je zelo pomembno za otroke, ki imajo težave z osredotočenjem, z zaznavanjem jasnih, čistih oblik. Vsebina zgodbe in ilustracije spodbujajo otroka v raziskovanje, razmišljanje, spoznavanje. Materiali, ki so prisotni v slikanici, so najboljši približek naravnim materialom.Pravljico o pingvinčkih lahko bere polnočuten bralec in bralec, ki ima težave vidnega zaznavanja. Posebnosti tipanke so glavni liki oziroma figure, ki s črno belim kontrastom spodbujajo vidno zaznavanje. To je zelo pomembno za otroke, ki imajo težave z osredotočenjem, z zaznavanjem jasnih, čistih oblik. Vsebina zgodbe in ilustracije spodbujajo otroka v raziskovanje, razmišljanje, spoznavanje. Materiali, ki so prisotni v slikanici, so najboljši približek naravnim materialom.

Zgodba govori o tem, kako pingvinčki želijo na cvetoči travnik, a vmes naletijo na oviro (neznano podlago). Počakajo, da pade dež in napolni brezno, ki je njihova ovira. Pingvinčki splavajo na drugo stran in pridejo do tako željenega cvetočega travnika. Zgodba govori o tem, kako pingvinčki želijo na cvetoči travnik, a vmes naletijo na oviro (neznano podlago). Počakajo, da pade dež in napolni brezno, ki je njihova ovira. Pingvinčki splavajo na drugo stran in pridejo do tako željenega cvetočega travnika.  

Slikanica posebna zaradi kontrastnih črno belih simbolov, ki spodbujajo vidno funkcijo, kar je zelo pomembno za večjo populacijo otrok, ki imajo težave vidnega zaznavanja oz. za vsakega otroka, da se lažje osredotoči na detajl oziroma en element. »Obstoječe klasične slikanice v slovenskem prostoru ne vključujejo takšnih ilustracij, zato sem prišla na idejo, da bi to slikanico, ki je pred nami tudi natisnili, da bi bila dostopna vsakomur. Ker bo vključevala tudi Brajevo pisavo in reliefne strukture bo namenjena tudi slepim bralcem. Na mojo prošnjo so se odzvali v Založbi Lekarna Ljubljana, ki bo omogočila tisk posebne izdaje tipne slikanice Pingvinčki in skrivnostni travnik,« je še dejala avtorica tipne slikanice Pingvinčki in skrivnostni travnik. In sklenila z mislijo: »Otroci, ki potrebujejo tovrstno literaturo, so med nami. In prav je, da jim to zagotovimo.«

Kako slepim in slabovidnim prikazati, kako izgleda voda? Tako, da jo lahko začutijo med prsti. Ustvarjalci tipanke so tako prišli na idejo, da lahko vodo ujamejo v vrečko in jo vključijo v slikanico. Kako slepim in slabovidnim prikazati, kako izgleda voda? Tako, da jo lahko začutijo med prsti. Ustvarjalci tipanke so tako prišli na idejo, da lahko vodo ujamejo v vrečko in jo vključijo v slikanico.

Vodja otroškega oddelka na Očesni kliniki UKC Ljubljana, doc. dr. Manca Tekavčič Pompe, dr. med., je izpostavila: »Otroški oddelek Očesne klinike obstaja že večino časa obstoja Očesne klinike. Ključnega pomena za njegovo delovanje v pravem pomenu besede je sodelovanje zdravstvenega dela s pedagoškim. V ta namen imamo na Otroškem oddelku igralnico, v kateri kraljuje vzgojiteljica Mateja in zaradi katere se večina naših kroničnih bolnikov rada vrača k nam. Igralnica je srce našega oddelka. Samo odlična povezava med obema področjema, ki je na našem oddelku res vzorna, omogoča tudi ostale “nadstandardne” aktivnosti, kot je recimo izdaja prve avtorske tipanke. Že pred časom je naša vzgojiteljica skupaj s sodelavci izdelala dve tipanki, in sicer “Meto, očesno zdravnico” (avtorica Manca Tekavčič Pompe) in “Piščančka Pika” (avtor Marjan Manček). Želim si le, da bi naše sodelovanje obrodilo še mnogo sadov, ki bodo koristili otrokom in njihovim staršem, s katerimi se vsak dan srečujemo na našem oddelku.«

Hop pingvinček, saj ti bo uspelo. Plavati pa res ni težko! Hop pingvinček, saj ti bo uspelo. Plavati pa res ni težko!

Ste že listali kdaj slikanico, ob kateri resnično lahko uživate, ko jo tipate? Ste že listali kdaj slikanico, ob kateri resnično lahko uživate, ko jo tipate?

»Iz povedanega sledi, kako pomembna je vloga vzgojiteljic in vzgojiteljev v bolnišničnem okolju. Dobro je, da zagotavljamo pouk že več desetletij. Na pediatričnih oddelkih UKC Ljubljana dela 16 vzgojiteljic in vzgojiteljev iz našega vrtca. Ti vsak dan bogatijo bivanje otrok v bolnišnici in skrbijo za vzgojo. Otrokom, staršem in zdravstvenim delavcem so v veliko oporo in pomoč. Veseli me, da imamo zagotovljene strokovne pogoje (za delo, didaktično gradivo, izobraževanje) in financiranje od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Slikanica kaže, koliko znanja imajo naši delavci s področja razvojne psihologije, didaktike, … . Vsakega otroka obravnavajo individualno in jim olajšajo bivanje v bolnišnici. Slikanico bomo uporabili tudi pri rednem delu, saj želimo, da se otroci vživijo tudi v svet slepih in slabovidnih,« je poudarila Marta Korošec, prof. ped. in fil., ravnateljica Vrtca Vodmat.

Do sedaj sta na voljo le dva originalna izvoda tipanke. En je v knjižnici Očesne klinike v Ljubljani, drugi pa v društvu Iris. Do sedaj sta na voljo le dva originalna izvoda tipanke. En je v knjižnici Očesne klinike v Ljubljani, drugi pa v društvu Iris.

Slikanica in tipanka bo v prihodnjem letu luč ugledala tudi v nekoliko spremenjeni tiskani obliki. Založba Lekarne Ljubljana je do sedaj imela velik posluh za to. Tovrstne tipanke je namreč zelo težko pripraviti v večjem številu. Slikanica in tipanka bo v prihodnjem letu luč ugledala tudi v nekoliko spremenjeni tiskani obliki. Založba Lekarne Ljubljana je do sedaj imela velik posluh za to. Tovrstne tipanke je namreč zelo težko pripraviti v večjem številu.

»Ko sem prišla nekega jutra na oddelek pregledovati otroke pred predvidenim operativnim posegom, mi je vzgojiteljica Mateja s ponosom predstavila svojo tipno slikanico. Ker že dolga leta spremljam njeno požrtvovalno delo in inovativno delo na otroškem oddelku, se mi je zdelo pomembno, da slikanico predstavimo javnosti. Tudi s ciljem, da pokažemo, kako pomembno je multidisciplinarno timsko delo v zdravstvu in kako pomemben je vsak člen v procesu zdravljenja. In kako pomembno je, da ustvarimo v bolnišnici prijazno okolje, saj ima tudi to terapevtski učinek v preusmeritvi otrokove pozornosti ob različnih zdravstvenih procesih in spontanih vidnih stimulacijah. Tudi pri tem nam pomaga vzgojiteljica Mateja Jerina Gubanc, saj je organizirala in premila vizualno privlačne prostore, v katerih bivajo otroci v času hospitalizacije, v sodelovanju s študenti likovne pedagogike so poslikali prostore na oddelku z otroku prijaznimi ilustracijami, deli znanja in izkušnje s prakse strokovnim kolegom iz rednih vrtcev, ki imajo vključene otroke z vidno problematiko,«

je povedala prof. dr. Brigita Drnovšek Olup, dr. med., z Očesne klinike UKC Ljubljana.

V društvu Iris imajo okrog 150 različnih tipank, ki pa so skoraj brez izjeme unikati. To pomeni, da jih lahko najdemo v le enem izvodu. Če tipanka vsebuje besedilo, mora biti opremljena z Brajevo pisavo, da jo lahko slepi in slabovidni preberejo. V društvu Iris imajo okrog 150 različnih tipank, ki pa so skoraj brez izjeme unikati. To pomeni, da jih lahko najdemo v le enem izvodu. Če tipanka vsebuje besedilo, mora biti opremljena z Brajevo pisavo, da jo lahko slepi in slabovidni preberejo.

Niti predstavljati si ne moremo s kakšnimi težavami vse se srečujejo slepi in slabovidni v vsakdanjem življenju. Že preprosta hoja, medtem ko se spremeni material podlage, je lahko velika ovira. Niti predstavljati si ne moremo s kakšnimi težavami vse se srečujejo slepi in slabovidni v vsakdanjem življenju. Že preprosta hoja, medtem ko se spremeni material podlage, je lahko velika ovira.

Ne, ne bomo padli v brezno; prehodili ga bomo! Ne, ne bomo padli v brezno; prehodili ga bomo!

Še malce, pa zaplavamo in pridemo na drugo stran do cvetočega travnika. Še malce, pa zaplavamo in pridemo na drugo stran do cvetočega travnika.

V letu 2019 načrtovano še več izvodov, a v nekoliko drugačni obliki

Tipna slikanica bo natisnjena izven okvira klasične slikanice, torej kot tipna slikanica. Pri tem so prisluhnili v Založbi Lekarna Ljubljana. »Lekarna Ljubljana v skladu s svojimi vrednotami, med katerimi ima zelo pomembno mesto družbeno odgovorno delovanje, izvaja in podpira različne aktivnosti in projekte, s katerimi želi prispevati k bolj zdravemu življenju oziroma h kakovostnejšemu življenju ljudi ob različnih zdravstvenih težavah.

Naša največja podpora v zadnjih treh letih je namenjena delovanju Hiše Ljubhospica, ki nudi 24-urno brezplačno hospic paliativno oskrbo. Poleg tega radi prisluhnemo tudi drugim potrebam okolja in ranljivih skupin ljudi ter s tem vračamo v skupno dobro. Lekarna Ljubljana bo v naslednjem letu, ob bok praznovanju 70-letnice svojega delovanja, podprla nove družbeno odgovorne projekte, kot je tipna slikanica za slepe in slabovidne otroke.

V okviru Založbe Lekarne Ljubljana bomo natisnili tipno slikanico, katere tisk je zaradi posebnosti izdelave, vključeval bo tudi Brajevo pisavo in ročno dodelavo, zelo zahteven. Verjamemo, da bomo s tem omogočili večjo dostopnost slikanice ter pomagali otrokom pri njihovem razvoju in izobraževanju,« je dejala Ksenija Montani, predstavnica Založbe Lekarna Ljubljana.

V knjižnici na Očesni kliniki pa smo si lahko ogledali še dve podobni tipanki: “Meta, očesna zdravnica” in "Piščanček Pik".

Očesna zdravnica je prav tako tipanka za slepe in slabovidne. Vsebuje Brajevo pisavo in otipljive like (živali), ki pridejo k zdravnici na pregled. Očesna zdravnica je prav tako tipanka za slepe in slabovidne. Vsebuje Brajevo pisavo in otipljive like (živali), ki pridejo k zdravnici na pregled.

Brajeva pisava, ki se tukaj sicer ne vidi, ker so "bele pikice" na beli podlagi, se bere tako, da se s prsti dotikamo pikic, katerih zaporedje sestavljajo črke. Brajeva pisava, ki se tukaj sicer ne vidi, ker so "bele pikice" na beli podlagi, se bere tako, da se s prsti dotikamo pikic, katerih zaporedje sestavljajo črke.

Še ena "debela knjiga" - Piščanček Pik! Še ena "debela knjiga" - Piščanček Pik!

Sonček, kako močno žariš! Če se ga dotaknemo, čutimo toplino, ki je slepim in slabovidnim pričarana s pomočjo tkanine. Sonček, kako močno žariš! Če se ga dotaknemo, čutimo toplino, ki je slepim in slabovidnim pričarana s pomočjo tkanine.

Tudi piščanček je na otip zelo mehak. Tudi piščanček je na otip zelo mehak.

Delo za tovrstno tipanko je precej zahtevno, saj mora biti zelo premišljeno, da zgodbo predstavimo slepim in slabovidnim na otipljiv način. Delo za tovrstno tipanko je precej zahtevno, saj mora biti zelo premišljeno, da zgodbo predstavimo slepim in slabovidnim na otipljiv način.

Prijatelji piščančka Pika. Prijatelji piščančka Pika.

Tanja Mojzer
Foto: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

1. septembra bo Čarobni dan upihnil deseto svečko! Preverite, kako pestro bo!