Brezplačna projekcija filma

9. 11. 2018

Ob dnevu slovenskega znakovnega jezika bo v Kinu Bežigrad brezplačna projekcija dokumentarnega filma Tadeja Čaterja. 

Kot verjetno veste, je znakovni jezik namenjen komuniciranju oseb, ki ne morejo govoriti ali pa slabo oziroma nič ne slišijo. 

Dokumentarni film z naslovom Lastovke letajo nizko bo na sporedu, 14. novembra ob 17.uri v Kinu Bežigrad. Režiser je s filmom želel opozoriti na tematiko, ki sega za visoke zidove nekdanje gluhonemnice. V filmu pripadniki te nevidne manjšine odkrito spregovorijo o življenju brez zvoka in izgubi sluha; spopadanju z lastno oviro, travmah, ki so jih doživljali, ter posledicah, ki jih čutijo še danes. Kriki gluhih in njihove zamolčane zgodbe se prepletajo z molkom nikoli do konca izkričanih zgodb njihovih otrok.

Uvodno besedo pred predvajanjem filma bo imel Mladen Veršič, predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, nato sledi projekcija s tolmačem in podnapisi, ki si jo bodo obiskovalci lahko ogledali povsem brezplačno. Brezplačne vstopnice bodo na voljo na blagajni Kina Bežigrad.

V Sloveniji je približno tisoč ljudi, ki so gluhi. Gluhota je namreč nevidna. Gluhi pa torej nevidni invalidi. Še nedavno je gluhota veljala za duševno bolezen, gluhi pa so bili tudi uradno označeni kot “imbecili”. Kretanje oziroma govorjenje s pomočjo rok pa jim je bilo prepovedano. V filmu pripadniki te nevidne manjšine odkrito spregovorijo o življenju brez zvoka, o vzrokih za izgubo sluha, spopadanju z lastno invalidnostjo in okolico, travmah, ki so jih doživljali in posledicah, ki jih še danes čutijo. Pretresljivim življenjskim zgodbam pa se priključujejo marsikdaj še bolj pretresljive zgodbe njihovih otrok, služabnikov v službi življenja gluhih staršev.V Sloveniji je približno tisoč ljudi, ki so gluhi. Gluhota je namreč nevidna. Gluhi pa torej nevidni invalidi. Še nedavno je gluhota veljala za duševno bolezen, gluhi pa so bili tudi uradno označeni kot “imbecili”. Kretanje oziroma govorjenje s pomočjo rok pa jim je bilo prepovedano. V filmu pripadniki te nevidne manjšine odkrito spregovorijo o življenju brez zvoka, o vzrokih za izgubo sluha, spopadanju z lastno invalidnostjo in okolico, travmah, ki so jih doživljali in posledicah, ki jih še danes čutijo. Pretresljivim življenjskim zgodbam pa se priključujejo marsikdaj še bolj pretresljive zgodbe njihovih otrok, služabnikov v službi življenja gluhih staršev.

Kriki gluhih in njihove zamolčane zgodbe se tako skozi filmsko zgodbo prepletajo z molkom nikoli do konca izrečenih zgodb njihovih otrok.

T. M.
Foto: BoBo. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Preverite, kaj so počeli učenci, ko so bili popolnoma vso noč budni v knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici.