Slovenija, kakšna boš po naših željah?

30. 10. 2018

V kraju Podcerkev na Bloški planoti je potekala zanimiva prireditev ter hkrati predstavitev knjige Slovenija ima srce. Odpirala so se vprašanja vseh generacij, in sicer: kakšno Slovenijo si želimo? Torej, dragi naši bralci, kakšno Slovenijo si želite vi? 

To brez dvoma veliko temo so v teh dneh, kot smo že dejali, osvetljevali v vasici Podcerkev na Bloški planoti. V idiličnem kraju je pesnik Benjamin Žnidaršič tradicionalno domačijo in pomožna poslopja obnovil in jih pretvoril v resnični izobraževalno-umetniški center (deluje kot Zavod Ars viva), a pri tem ohranil pristnost starega posestva. Delovanje Zavoda Ars viva potrjuje, da tudi posameznik, ki je telesno oviran (Benjamin Žnidaršič je na invalidskem vozičku), z jasnim ciljem in visokim hotenjem lahko veliko naredi ter vsebinsko bogato živi. In še nekaj: ko gre za vredne vsebine in smiselne dogodke, pridejo v to odročno vasico ljudje z vseh koncev Slovenije. 

Tokrat so nam v pravljičnem prostoru zagotovili dve izjemni vsebini: likovno razstavo priznanega akademskega slikarja Veljka Tomana, s katero časti naravne lepote Slovenije ter polemičen pogovor o naši stvarnosti s filozofinjo Vesno Mlakar in pisateljem Anejem Samom. Izhodišče za pogovor je bila knjiga, izdana pri Društvu Jasa, Slovenija ima srce, ta pa je osnova že leto dni trajajočega Jasinega natečaja Kakšno Slovenijo si želim.Tokrat so nam v pravljičnem prostoru zagotovili dve izjemni vsebini: likovno razstavo priznanega akademskega slikarja Veljka Tomana, s katero časti naravne lepote Slovenije ter polemičen pogovor o naši stvarnosti s filozofinjo Vesno Mlakar in pisateljem Anejem Samom. Izhodišče za pogovor je bila knjiga, izdana pri Društvu Jasa, Slovenija ima srce, ta pa je osnova že leto dni trajajočega Jasinega natečaja Kakšno Slovenijo si želim.

Društvo Jasa je namreč osnovnim in srednjim šolam brezplačno zagotovila izvod te spodbudne knjige, učence in dijake pa povabila k sodelovanju. Mladi bralci ob branju premišljujejo o naši prihodnosti, svoja videnja pa izražajo z močjo besede, besedila ali slike. Tako nastaja gradivo za potujočo razstavo Kakšno Slovenijo si želim ter knjigo z istim naslovom. Profesorica na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor, Vanja Kancler, je sodelujoče dijake v natečaju pripeljala prav v Zavod Ars viva – tukaj so poslušali razpravo in nekaj dni brali knjigo Slovenija ima srce ter soustvarjali knjigo Kakšno Slovenijo si želim.

Razpravljavca sta odprla številna bistvena in tudi občutljiva vprašanja: posledice slabih zakonov, ki omogočajo boleče krivice v družbi; tragični učinki razgrajevanja etičnega sistema družbe; posledice planetarnih migracij; strašnost relativizacije večnih vrednot in življenjskih kažipoti ter mnoga druga resna vprašanja. V spodbudno razpravo so se vključevali poslušalci, dijaki omenjene šole pa so izražali malodušje zaradi brezperspektivnosti in nujnosti iskanja službe v Avstriji.Razpravljavca sta odprla številna bistvena in tudi občutljiva vprašanja: posledice slabih zakonov, ki omogočajo boleče krivice v družbi; tragični učinki razgrajevanja etičnega sistema družbe; posledice planetarnih migracij; strašnost relativizacije večnih vrednot in življenjskih kažipoti ter mnoga druga resna vprašanja. V spodbudno razpravo so se vključevali poslušalci, dijaki omenjene šole pa so izražali malodušje zaradi brezperspektivnosti in nujnosti iskanja službe v Avstriji.

Odgovarjajoč na vprašanje neke dijakinje, zakaj je v Sloveniji takšno stanje, je Anej Sam odgovoril, da država ne uresničuje svoje funkcije: "Naloga države je ustvarjanje razmer za obstoj naroda ob ohranjanju lastne samobitnosti. Namesto servisa državljanov je država postala administrativni aparat v službi političnih in gospodarskih elit. Če se stanje ne spremeni, se bodo pospešili procesi odmiranja slovenskega naroda." 

Dejavnost Zavoda Ars viva, dramilno-ustvarjalni večer v pravljični vasici na Bloški planoti in Jasin projekt Kakšno Slovenijo si želim pa je hkrati tudi posebna priložnost. Možnost, da se vsi zdramimo in preusmerimo potek dogodkov na bolje in še bolje. Dejavnost Zavoda Ars viva, dramilno-ustvarjalni večer v pravljični vasici na Bloški planoti in Jasin projekt Kakšno Slovenijo si želim pa je hkrati tudi posebna priložnost. Možnost, da se vsi zdramimo in preusmerimo potek dogodkov na bolje in še bolje. 

Znan stavek, kjer je volja, je tudi pot, je v projektu več kot sijoča resnična luč. Znan stavek, kjer je volja, je tudi pot, je v projektu več kot sijoča resnična luč.

Ob koncu pa še povabilo na dobrodelni koncert za zapuščene živali, ki se bo odvijal 4. novembra ob 17. uri v Narodnem domu v Mariboru. 

T. M.
Foto: Društvo Jasa

SLONTASTIČEN POZOR!

Preverite, kaj so počeli učenci, ko so bili popolnoma vso noč budni v knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici.