Gajin svet s prvo zlato rolo

25. 10. 2018

Izjemno priljubljeni, zabavni in tudi poučen družinski film Gajin svet osvaja velike številke. Do sedaj si ga je ogledalo že okrog 30.000 ljudi, kar je več kot 25.000, kolikor jih slovenski film potrebuje za podelitev zlate role. Svečana podelitev je potekala v ljubljanskem Koloseju, pospremili pa so jo tudi ljubljanski osnovnošolci. 

Osnovnošolci iz Ljubljane so si film skupaj s svojimi mentorji najprej ogledali, nato pa se jim je na rdeči preprogi predstavila filmska ekipa z obveznim nasmehom na obrazu. Le kako ne bi bili nasmejani, ko pa je film prejel že veliko mednarodnih filmskih nagrad, sedaj pa še prvo zlato rolo. 

 

Filmsko nagrado, ki jo najbolj gledanim slovenskim filmom podeljujejo od leta 2001, je režiser filma Peter Bratuša prejel od direktorice filmskega programa in marketinga v Koloseju Ursule Spruk ter predstavnika Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev režiserja Luke Marčetiča, torej obeh organizacij, ki nagrado podeljujeta.

Režiser Peter Bratuša s ponosom drži prvo zlato rolo filma in v mislih upa na še kakšno. Režiser Peter Bratuša s ponosom drži prvo zlato rolo filma in v mislih upa na še kakšno.

»Zlata rola je za nas veliko priznanje, sploh ker gre v resnici za nagrado občinstva, ki mu je film v prvi vrsti namenjen. 25.000 gledalcev v dobrih dveh tednih, je najlepša potrditev, kar si jo lahko zaželimo. Ob tej priložnosti bi se zahvalil vsem, ki so si Gajin svet že ogledali in o njem razširili dober glas. Iskrena hvala pa tudi tistim, ki so sodelovali pri nastajanju filma – filmskim ustvarjalcem in igralcem pa tudi staršem mlajšega dela ekipe. Za uspeh filma in nagrado je zaslužen prav vsak izmed njih. Zagotovo je to lepa popotnica za naprej, verjamem, da bo Gajin svet v kino privabil še veliko ljudi,« je ob podelitvi povedal režiser Peter Bratuša.

Ljubljanski Kolosej je prekipeval od oranžne barve in pozitivnega vzdušja. Ljubljanski Kolosej je prekipeval od oranžne barve in pozitivnega vzdušja.

»V Koloseju smo veseli vsakega filma, ki je rezultat slovenske filmske ustvarjalnosti. V zadnjih letih smo priča pravemu razcvetu mladinskih filmov, za katere vemo, da so zahteven žanr, saj so mladi in otroci tudi zelo kritično občinstvo. Zlata rola, ki smo jo romantični komediji Gajin svet podelili danes, je dokaz, da smo Slovenci dobili še en kvaliteten mladinski film oziroma romantično komedijo, ki bo, o tem sem prepričana, v naslednjih tednih navdušila še mnogo gledalcev, « je ob predaji nagrade povedala Sprukova

Podelitve zlate role so se poleg režiserja, soscenaristke Špele Levičnik Oblak in producenta Tilna Ravnikarja udeležili mladi igralci Tara Milharčič, Neža Smolinsky, Anže Gorenc, Gitica Jakopin in Žak Župan Galunič. Za navijaško vzdušje pa so v Koloseju poskrbeli ljubljanski osnovnošolci, ki so si Gajin svet pred podelitvijo tudi ogledali.Podelitve zlate role so se poleg režiserja, soscenaristke Špele Levičnik Oblak in producenta Tilna Ravnikarja udeležili mladi igralci Tara Milharčič, Neža Smolinsky, Anže Gorenc, Gitica Jakopin in Žak Župan Galunič. Za navijaško vzdušje pa so v Koloseju poskrbeli ljubljanski osnovnošolci, ki so si Gajin svet pred podelitvijo tudi ogledali.

Za svečano podelitev se seveda spodobi rdeča preproga. Za svečano podelitev se seveda spodobi rdeča preproga.

Do sedaj je Gajin svet prejel dve nagradi na dveh tujih filmskih festivalih (Motovun in Sarajevski filmski festival) ter dve vesni na domačem Slovenskem filmskem festivalu:

Romantična komedija Gajin svet, je prejemnica glavne nagrade festivala filmov za mlade Buzz@teen (Motovun) in najboljši film po mnenju otroške žirije 24. filmskega festivala v Sarajevu. 

Na Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je bila nagrajena z dvema vesnama za posebne dosežke in najboljšo masko (Nataša Sevčnikar). Film je bil prikazan tudi v tekmovalnem programu 23. mednarodnega festivalu otroškega in mladinskega filma Schlingel v Chemnitzu (Nemčija). 

Glavna igralka s priznanjem prva zlata rola. Glavna igralka s priznanjem prva zlata rola.

Prizor iz filma, ko se spoznata profesorica saksofona (Ajda Smrekar) in Gajin oče (Sebastian Cavazza). Prizor iz filma, ko se spoznata profesorica saksofona (Ajda Smrekar) in Gajin oče (Sebastian Cavazza).

Gaja opaža, da njena sestra postaja vse bolj samosvoja in da naivno išče stike, kako postati uspešna manikenka. Gaja opaža, da njena sestra postaja vse bolj samosvoja in da naivno išče stike, kako postati uspešna manikenka.

Tanja Mojzer
Foto: Kolosej in Luka Karlin

SLONTASTIČEN POZOR!

Preverite, kaj so počeli učenci, ko so bili popolnoma vso noč budni v knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici.