Zaključek delavnic Varna pot

20. 10. 2018

Preventivne izobraževalne delavnice o prometu so se zaključile. Izvajale so se v različnih krajih po Sloveniji. 

Ob pričetku novega šolskega leta sta Zavod Varna pot in Lidl Slovenija že peto leto zapored po osmih izbranih mestih v Sloveniji organizirala preventivno-izobraževalne delavnice o varnosti v prometu. Osrednji namen delavnic je bil izobraževanje in ozaveščanje otrok, mladostnikov in njihovih staršev o odgovornem ravnanju v prometu. Skupno se je delavnic udeležilo več kot 3.200 obiskovalcev, več kot 1.600 otrok pa se je preizkusilo v posebnem prometnem poligonu.

»S projektom Skrbimo za varne šolske poti smo korak bližje k večji varnosti v prometu, ki jo lahko zagotovimo le s stalnim učenjem in tako našim najmlajšim pomagamo, da odrastejo v odgovorne udeležence v cestnem prometu. Mladi se prek praktičnih prikazov in preizkusov najbolj učinkovito naučijo pravilnega obnašanja in ustreznega reagiranja v prometu, kako si pravilno nadeti čelado in se pripeti ter zakaj je pomembno, da smo kot udeleženci prometa spočiti in pozorni na dogajanje«

pravijo v Zavodu Varna pot.

Najmlajši so se na letošnjih delavnicah, ki so od konca avgusta do konca septembra potekale po Sloveniji, preizkusili na posebej oblikovanem prometnem poligonu, prek igre spoznali pomen obvezne opreme na kolesu, naletne teže ter otroške varnostne sedeže. Za starejše otroke in starše pa je bil na voljo prenovljen spretnostni poligon, ki so ga premagali na kolesu ali skiroju.Najmlajši so se na letošnjih delavnicah, ki so od konca avgusta do konca septembra potekale po Sloveniji, preizkusili na posebej oblikovanem prometnem poligonu, prek igre spoznali pomen obvezne opreme na kolesu, naletne teže ter otroške varnostne sedeže. Za starejše otroke in starše pa je bil na voljo prenovljen spretnostni poligon, ki so ga premagali na kolesu ali skiroju.

 Delavnice so vključevale tudi simulator vožnje pod vplivom alkohola, drog in utrujene vožnje. Delavnic v Ljubljani, Mariboru, Slovenj Gradcu, Murski Soboti, Kranju, Črnomlju, Sevnici in Postojni se je udeležilo tudi 9 lokalnih izobraževalnih ustanov, v nekaterih mestih pa so aktivnosti sooblikovali tudi policisti iz lokalnih policijskih postaj.

Vedno več zanimanja za delavnice o varnosti v prometu

Letos se je preventivno-izobraževalnih delavnic udeležilo več kot 3.200 obiskovalcev, aktivno pa je sodelovalo več kot 1.600 otrok. Starši otrok si želijo, da bi bilo tovrstnih delavnic več, saj se zavedajo pomembnosti odgovornega ravnanja v prometu. Večina otrok je na poti v šolo ali vrtec sopotnik v avtomobilu, zato je pomembno, da so v varnostnem sedežu pravilno pripeti.

»Vsi menimo, da znamo postaviti čelado na glavo in se pripeti, a včasih ni tako. Pri tem ne smemo hiteti,« je povedal en izmed obiskovalcev delavnice in oče tri letnega sina.

Za varnost med vožnjo v avtomobilu lahko poskrbimo tudi s popolno koncentracijo na promet, kar pomeni, da med vožnjo ne uporabljamo telefona in smo spočiti. Če se najmlajši v šolo ali vrtec odpravijo peš ali z javnim prevozom, je pomembno, da jih pri tem spremljajo starši, jih naučijo pravilnega ravnanja v prometu in jih opozorijo na morebitne nevarnosti. Le tako se lahko naučijo osnov, ki jih bodo spremljale vse življenje.

 

»Veseli nas, da se je letošnjih delavnic o varnosti v prometu udeležilo še več obiskovalcev. Pri zagotavljanju prometne varnosti se moramo angažirati vsi, tako javne institucije, starši, nevladne organizacije in nenazadnje podjetja. Zanimanje za tovrstne delavnice je vsako leto večje, saj tudi pomembno prispevajo k obogatitvi programa na področju prometne vzgoje v izobraževalnih ustanovah,«

pravi Tina Cipot, vodja področja za Korporativno komuniciranje v Lidlu Slovenija.

Delavnice v devetih slovenskih mestih so bile zelo poučne in tudi zabavne. Delavnice v devetih slovenskih mestih so bile zelo poučne in tudi zabavne.

Zavod Varna pot je nevladna organizacija, ki deluje na področju prometne varnosti, nudi pomoč žrtvam prometnih nesreč in s svojimi preventivnimi aktivnostmi želi zavarovati slehernega udeleženca v cestnem prometu. S svojimi programi želijo v slovenskem prostoru dvigniti družbeno in osebno odgovornost ter kulturo v cestnem prometu. Pomemben del programov obsega tudi izobraževanje in osveščanje otrok, ki so najbolj ranljiva skupina v prometu in kateri je treba posvetiti še posebno pozornost.

T. M.
Foto: T. M. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Preverite, kaj so počeli učenci, ko so bili popolnoma vso noč budni v knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici.