Kako mrzlo je 71 stopinj pod ničlo?

23. 12. 2018

Tako hladno lahko postane v najbolj severni in obenem največji državi Združenih držav Amerike, ki se imenuje Aljaska. Mar otroci tam telovadijo na prostem? Da! 

Aljaski rečejo tudi dežela polnočnega sonca. Kar dva meseca poleti je najbolj severni del države nenehno obsijan s soncem! Isti del Aljaske pa pozimi sonca ne vidi kar 67 dni, ko je tam popolna tema, zaradi česar se izjemno ohladi. Mrzle temperature pa ne ustavijo razigranih otrok, ti imajo telovadbo na prostem, vse dokler se temperature ne spustijo na 20 stopinj Celzija pod ničlo. Si lahko predstavljaš?!

Velik del Aljaske je pokrit z ledom, tam lahko najdeš kar sto tisoč ledenikov. Morda si je zato težko predstavljati, da so v tej ledeni deželi tudi ognjeniki. Sedemdeset jih je še vedno aktivnih, zadnji večji izbruh ognjenika na Aljaski pa se je zgodil leta 1964.Velik del Aljaske je pokrit z ledom, tam lahko najdeš kar sto tisoč ledenikov. Morda si je zato težko predstavljati, da so v tej ledeni deželi tudi ognjeniki. Sedemdeset jih je še vedno aktivnih, zadnji večji izbruh ognjenika na Aljaski pa se je zgodil leta 1964.

Na Aljaski pa je tudi najvišji vrh Severne Amerike, gora Mckinley, ki ji dela družbo še drugih sedemnajst izmed dvajsetih najvišjih vrhov Severne Amerike. Goro so pred nekaj leti preimenovali v vrh Denali, kakršno je bilo izvirno ime prvotnih prebivalcev Aljaske, Inuitov.Na Aljaski pa je tudi najvišji vrh Severne Amerike, gora Mckinley, ki ji dela družbo še drugih sedemnajst izmed dvajsetih najvišjih vrhov Severne Amerike. Goro so pred nekaj leti preimenovali v vrh Denali, kakršno je bilo izvirno ime prvotnih prebivalcev Aljaske, Inuitov.

Ponoči na Aljaski vidimo polarni sij, kakor imenujemo pasove luči živih barv, ki plešejo po nočnem nebu. Ponoči na Aljaski vidimo polarni sij, kakor imenujemo pasove luči živih barv, ki plešejo po nočnem nebu.

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Preverite, kaj so počeli učenci, ko so bili popolnoma vso noč budni v knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici.