VIDEO: Najmanjši medved - sončni medved

14. 9. 2018

Te zanima, kako so sončni medvedje dobili svoje ime? Preberi!

Sončni medvedje imajo na prednjem delu kožuha veliko zaplato svetle dlake, ki ima obliko polmeseca. So eni najmanjših v medvedji družini. Zrastejo v dolžino 120-150 centimetrov in tehtajo od 27 do 65 kilogramov. Ta vrsta prihaja iz jugovzhodne Azije, natančneje iz Kambodže. Njihovo naravno okolje je azijski tropski deževni gozd, kjer imajo dovolj hrane čez vse leto, zato ti medvedje ne poznajo zimskega spanca

V britanskem živalskem vrtu domuje sončna medvedka Mili s svojim dvanajst tednov starim mladičem, deklico. Oglej si jo v posnetku na dnu prispevka! 

Medvedji oče Toni in mama Mili sta bila že kot mladička rešena gotove smrti v Kambodži, kjer sončne medvede lovijo zaradi izdelave tradicionalnih zdravil. Medvedji oče Toni in mama Mili sta bila že kot mladička rešena gotove smrti v Kambodži, kjer sončne medvede lovijo zaradi izdelave tradicionalnih zdravil.

So izredno dobri plezalci, njihove prednje noge so močnejše od zadnjih. Imajo močne kremplje in nekoliko preveliko kožo, ki jim omogoča, da spretno zvijejo svoje telo in ugriznejo nazaj, če jih napade plenilec. Lahko se obranijo tudi pred tigrom!

Ker imajo radi drevesa, jim v Kambodži rečejo, da so to "medvedje, ki radi sedijo visoko". Nekateri jim pravijo tudi medeni medvedje, njihova dlaka ima namreč medu podoben lesk.Ker imajo radi drevesa, jim v Kambodži rečejo, da so to "medvedje, ki radi sedijo visoko". Nekateri jim pravijo tudi medeni medvedje, njihova dlaka ima namreč medu podoben lesk.

Malo sončno medvedko so s kamero ujeli na njenem prvem sprehodu ta teden. Vidiš jo lahko, kako se igra z mamo, raziskuje in grizlja korenček. Mama bo zanjo skrbela približno dve leti.

Foto: EPA
Video: APTN
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Kako otroka odvaditi od dude? Bo Dudožer pomagal? Preverite!