Triglav brez Aljaževega stolpa

8. 9. 2018

Aljažev stolp je zaščitni znak našega največjega vrha Triglava. A tako kot vsaka dolgoletna stvar, tudi Aljažev stolp potrebuje obnovo in to prvič po 123-ih letih. To pomeni, da kdor bo obiskal Triglav od petka 7. septembra naprej pa do (predvidoma) začetka oktobra 2018, se ne bo mogel fotografirati ob njem. 

Aljažev stolp so s helikopterjem pripeljali z vrha Triglava v Mojstrano. Zelo natančno je bilo potrebno načrtovati vsako potezo, saj je bil tovrsten podvig precej zahteven. Ste vedeli, da tehta kar 300 kilogramov?

123 let neprekinjeno na vrhu Triglava, kjer znajo biti temperature precej nizke, tudi veter je naredil svoje

"Izstopajo praske, udrtine, luknje in rja. Bolj problematične pa so nekatere poškodbe konstrukcijske narave, ki so se intenzivneje začele pojavljati v zadnjih letih. To so deformacija volumna stolpa, krivljenje zgornjega obroča, močnejše vdrtine plašča na sidriščih mestih jeklenic."

Zavod za varstvo kulturne dediščine o tem, kje in kako je poškodovan.

Aljažev stolp takoj po tem, ko je z vrha Triglava prispel v kraj Mojstrana. Aljažev stolp takoj po tem, ko je z vrha Triglava prispel v kraj Mojstrana.

Tukaj pa ga vidimo še na vrhu Triglava. Tukaj pa ga vidimo še na vrhu Triglava.

V petek, 7. septembra so ga s helikopterjem z vrha Triglava pripeljali v Mojstrano. Pri tej nalogi so sodelovali: strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), ki upravlja stolp, Planinska zveza Slovenije in Slovenska vojska, ki je stolp s helikopterjem prepeljala v dolino. Pri prenovi pa bo sodeloval še Narodni muzej Slovenije.V petek, 7. septembra so ga s helikopterjem z vrha Triglava pripeljali v Mojstrano. Pri tej nalogi so sodelovali: strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), ki upravlja stolp, Planinska zveza Slovenije in Slovenska vojska, ki je stolp s helikopterjem prepeljala v dolino. Pri prenovi pa bo sodeloval še Narodni muzej Slovenije.

Pot do Triglava

Stolp je 7. avgusta 1895 na vrh Triglava postavil šentviški klepar Anton Belec s svojimi pomočniki. Belec je najprej stolp predstavil nedaleč od svoje delavnice v Šentvidu, potem pa so stolp razdrli in z vlakom prepeljali na Gorenjsko, nosači pa so potem dele stolpa, ki so tehtali blizu 20 kilogramov, odnesli na vrh Triglava, je potek postavitve v Razglednicah preteklosti opisal Andrej Mrak.

Za samo postavitev 1,90 metra visokega stolpa so potrebovali pet ur. V stolpu s po štirimi okenci zgoraj in spodaj so bili 3 stolčki, vpisna knjiga (na njenem začetku je Aljaž zapisal: "Pozdravljen popotnik! Blagovoli, če ti je ljubo zapisati v to knjigo ime svoje in kako misel. Ta stolpič s panoramo sem postavil po svojem načrtu in ob svojih stroških ter na svojem svetu dne 7. avgusta 1895. leta v občo korist. - Jakob Aljaž."), kuhalnik na špirit in Triglavska panorama slikarja Pernharta. Stolp je bil opremljen tudi s telegrafom, omogočena je bila komunikacija s Kredarico in Dovjim.

Videoposnetek z vrha Triglava 

In še vprašanje, na katerega bi vi, dragi bralci Bansijeve spletne strani morali znati odgovoriti: Koliko je visok Triglav, na katerem stoji Aljažev stolp? In še vprašanje, na katerega bi vi, dragi bralci Bansijeve spletne strani morali znati odgovoriti: Koliko je visok Triglav, na katerem stoji Aljažev stolp?

T. M. in K. T.
Foto: RTV

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.