Gajin svet - pozor na splet!

11. 9. 2018

Slovenski mladinski družinski film Gajin svet je, čeprav bo prišel uradno v slovenske kinematografe šele 27. septembra, že prejel dve nagradi na dveh mednarodnih filmskih festivalih. Zgodba je zelo sodobna, poigrava se z družinskim življenjem in družabnimi omrežji, ki so lahko tudi nevarna past, saj nikoli ne vemo, kdo je zares na "drugi strani".  

Kolosej gostil 1500 osnovnošolcev, ki so si ogledali film in bili deležni dveh zelo poučnih delavnic o varnosti na spletu

»Počutim se fantastično! Aplavz, ki smo ga bili po koncu filma deležni v nabito polnih dvoranah Koloseja, je bil res neverjeten. Zelo sem vesela, da so bili prvi gledalci moji vrstniki in da jim je bil Gajin svet tako všeč. Ampak to je šele začetek, komaj čakam, da film pride na redni spored v kino in da si ga bo ogledalo še več ljudi,« je povedala Tara Milharčič, ki je mlade navdušila v vlogi enajstletne Gaje.

Učenkam in učencem so se predstavili glavni igralci filma Gajin svet: Neža Smolinsky, Gitica Jakopin, Erik Fevžer Maksimovič, Jan Gaberšek, Žak Župan Galunič, Sebastian Cavazza in režiser Peter Bratuša.Učenkam in učencem so se predstavili glavni igralci filma Gajin svet: Neža Smolinsky, Gitica Jakopin, Erik Fevžer Maksimovič, Jan Gaberšek, Žak Župan Galunič, Sebastian Cavazza in režiser Peter Bratuša.

Mladinsko-družinski film Gajin svet opozarja na pasti sodobnega sveta in nagovarja k previdni uporabi spleta, zato so projekcijam sledile izobraževalne delavnice v organizaciji Centra za varnejši internet Safe.si, na temo, kako prepoznati spletno nasilje in kako se zaščititi pred njim.Mladinsko-družinski film Gajin svet opozarja na pasti sodobnega sveta in nagovarja k previdni uporabi spleta, zato so projekcijam sledile izobraževalne delavnice v organizaciji Centra za varnejši internet Safe.si, na temo, kako prepoznati spletno nasilje in kako se zaščititi pred njim.

V drugem delu so se učenke in učenci podali v Gajin svet programiranja, ki ga je z namenom mladim pomagati pri razumevanju digitalnega sveta razvila povezovalna platforma CodeWeek. Na primerih iz filma so učenci izvedeli več o pasteh na internetu in računalniških trikih, s pomočjo katerih sta Gaja in Matic iz krempljev spletnih kriminalcev rešila Teo in njeno prijateljico Dašo.V drugem delu so se učenke in učenci podali v Gajin svet programiranja, ki ga je z namenom mladim pomagati pri razumevanju digitalnega sveta razvila povezovalna platforma CodeWeek. Na primerih iz filma so učenci izvedeli več o pasteh na internetu in računalniških trikih, s pomočjo katerih sta Gaja in Matic iz krempljev spletnih kriminalcev rešila Teo in njeno prijateljico Dašo.

»Spletne zlorabe, kraje spletnih identitet, spletno nadlegovanje ... vsega tega ni bilo v moji mladosti, zato se nas veliko staršev premalo zaveda nevarnosti, ki so jim otroci izpostavljeni v virtualnem svetu. Na žalost postaja to ena izmed pomembnejših tem, zato podpiram pogovor o tem in upam, da bosta tako film Gajin svet kot cela kampanja spodbudili mladino in odrasle, da začnejo skupaj iskati rešitve,« je svoj pogled pojasnil eden od ambasadorjev kampanje Sebastian Cavazza, igralec, ki je v filmski zgodbi upodobil Gajinega očeta.»Spletne zlorabe, kraje spletnih identitet, spletno nadlegovanje ... vsega tega ni bilo v moji mladosti, zato se nas veliko staršev premalo zaveda nevarnosti, ki so jim otroci izpostavljeni v virtualnem svetu. Na žalost postaja to ena izmed pomembnejših tem, zato podpiram pogovor o tem in upam, da bosta tako film Gajin svet kot cela kampanja spodbudili mladino in odrasle, da začnejo skupaj iskati rešitve,« je svoj pogled pojasnil eden od ambasadorjev kampanje Sebastian Cavazza, igralec, ki je v filmski zgodbi upodobil Gajinega očeta.

Tanja Mojzer
Foto: Luka Karlin in Kolosej

SLONTASTIČEN POZOR!

Ste se kdaj spraševali, kako v mlekarni naredijo kefir? 

Mi smo vse to raziskali.