Bansi: Obožujem jurjevanje!

26. 6. 2018

Bansi se je z velikim veseljem udeležil zelo posebnega povabila na 55. jurjevanje, ki je potekalo od 20. do 24. junija v Črnomlju v Beli krajini. Gre za najstarejši folklorni festival v Sloveniji. Namenjen je prikazu ljudskega folklornega izročila, tako Bele krajine kot ostalih regij Slovenije. Z gostovanjem folklornikov s celega sveta pa belokranjci prepletajo tudi multikulturni prostor prijateljstva in sožitja različnih kultur.

Bansi je povabilo sprejel z odprimi rokami, saj takšen kot je - razigran, navihan in vedno pripravljen na učenje česa novega - temu povabilu seveda ni znal reči ne. Naučil se je peči pravo belokranjsko pogačo, plesati belokranjsko kolo, spoznal pa je tudi posebnega prijatelja - pastirčka iz Bele krajine. 

V središču Črnomlja je bilo vse dni jurjevanja zelo pestro. Na glavnem odru so potekali nastopi, v središču mesta pa so bile postavljene tudi stojnice z belokranjskimi dobrotami in izdelki (lesenimi, pletenimi in drugimi). Festival je namenjen vsem generacijam, od otrok do starejših. V središču Črnomlja je bilo vse dni jurjevanja zelo pestro. Na glavnem odru so potekali nastopi, v središču mesta pa so bile postavljene tudi stojnice z belokranjskimi dobrotami in izdelki (lesenimi, pletenimi in drugimi). Festival je namenjen vsem generacijam, od otrok do starejših.

 Veste, kje leži Bela krajina? Je pokrajina v jugovzhodni Sloveniji, tik ob meji s Hrvaško. Je pretežno kraška pokrajina med Gorjanci, Kočevskim rogom in Kolpo. Na jugu jo proti Hrvaški omejuje mejna reka Kolpa, poleg nje pa tečejo še Lahinja, Dobličica in Krupa. Večji kraji in občine so Črnomelj, Metlika in Semič.Veste, kje leži Bela krajina? Je pokrajina v jugovzhodni Sloveniji, tik ob meji s Hrvaško. Je pretežno kraška pokrajina med Gorjanci, Kočevskim rogom in Kolpo. Na jugu jo proti Hrvaški omejuje mejna reka Kolpa, poleg nje pa tečejo še Lahinja, Dobličica in Krupa. Večji kraji in občine so Črnomelj, Metlika in Semič.

Bela krajina je zelo znana po belokranjskem liku, ki odganja zimo in oznanja pomlad. To je seveda Zeleni Jurij, ki nosi belokranjsko narodno nošo, čez katero ima iz brezovih vej odeto obleko, da se ga skoraj ne vidi ven.Bela krajina je zelo znana po belokranjskem liku, ki odganja zimo in oznanja pomlad. To je seveda Zeleni Jurij, ki nosi belokranjsko narodno nošo, čez katero ima iz brezovih vej odeto obleko, da se ga skoraj ne vidi ven.

 Bansi: "Tako sem žejen, bom kar malce belokranjske pitne vode poskusil. Mmmmm ... odlična je!"Bansi: "Tako sem žejen, bom kar malce belokranjske pitne vode poskusil. Mmmmm ... odlična je!"

Tukaj pa že vidimo tradicionalno belokranjsko pogačo. Gre za pogačo, ki je zaščitena z oznako tradicionalni ugled, ima pa tudi certifikat potrjen v Bruslju, kot hrana z zaščiteno označbo porekla. To pomeni, da se lahko pravi belokranjski pogači tako reče, le če je spečena po točno določenem receptu in da je značilna za točno ta predel Slovenije. Tukaj pa že vidimo tradicionalno belokranjsko pogačo. Gre za pogačo, ki je zaščitena z oznako tradicionalni ugled, ima pa tudi certifikat potrjen v Bruslju, kot hrana z zaščiteno označbo porekla. To pomeni, da se lahko pravi belokranjski pogači tako reče, le če je spečena po točno določenem receptu in da je značilna za točno ta predel Slovenije.

Poglejte, ena je že spečena, tri pa še čakajo Bansija, da jih oblikuje, z ustreznimi posipi posuje in speče. Poglejte, ena je že spečena, tri pa še čakajo Bansija, da jih oblikuje, z ustreznimi posipi posuje in speče.

Prava Belokranjska pogača je iz kvašenega testa narejena specialiteta, okrogle oblike. V sredini je visoka tri do štiri in na robu en do dva centimetra. Premazana s stepenim jajcem, posipana pa z zrni cele kumine in debelejšo soljo ter narezana na kvadrate.Prava Belokranjska pogača je iz kvašenega testa narejena specialiteta, okrogle oblike. V sredini je visoka tri do štiri in na robu en do dva centimetra. Premazana s stepenim jajcem, posipana pa z zrni cele kumine in debelejšo soljo ter narezana na kvadrate.

Tukaj pa smo ujeli še nekaj ročno izdelanih lesenih izdelkov, ki so prav tako tradicionalni ponos in značilnost Bele krajine. Tukaj pa smo ujeli še nekaj ročno izdelanih lesenih izdelkov, ki so prav tako tradicionalni ponos in značilnost Bele krajine.

Lesene košare, tudi krožniki, pladnji in ostali izdelki. Včasih so jih množično izdelovali in to seveda z golimi rokami, vsak izdelek posebej. Lesene košare, tudi krožniki, pladnji in ostali izdelki. Včasih so jih množično izdelovali in to seveda z golimi rokami, vsak izdelek posebej.

Čudoviti, se strinjate? Čudoviti, se strinjate?

Jurjevanje je kot festival vključen tudi v poseben ekološki projekt, ki se imenuje "zero waste" (to bi lahko prevedli kot nič oziroma čimmanj odpadkov). Festival  si namreč želi, da po zaključku jurjevanja ni skoraj nič odpadkov oz. jih je čimmanj. Tukaj vidimo tudi električni avtomobil, ki je okolju bolj prijazen in varčen kot npr. avtomobil, ki za gorivo uporablja bencin. Jurjevanje je kot festival vključen tudi v poseben ekološki projekt, ki se imenuje "zero waste" (to bi lahko prevedli kot nič oziroma čimmanj odpadkov). Festival si namreč želi, da po zaključku jurjevanja ni skoraj nič odpadkov oz. jih je čimmanj. Tukaj vidimo tudi električni avtomobil, ki je okolju bolj prijazen in varčen kot npr. avtomobil, ki za gorivo uporablja bencin.

Mladi kuharici sta že pripravljeni, da Bansiju pokažeta, kako se speče prava belokranjska pogača. Mladi kuharici sta že pripravljeni, da Bansiju pokažeta, kako se speče prava belokranjska pogača.

Hlebček kvašenega testa je že pripravljen na zaključni del - oblikovanje, jajčni premaz in posutje s kumino in grobo mleto soljo. Hlebček kvašenega testa je že pripravljen na zaključni del - oblikovanje, jajčni premaz in posutje s kumino in grobo mleto soljo.

Bansi, ja, kje pa si? Otroci že čakajo pri pogači? Jo boš prišel speči? Bansi, ja, kje pa si? Otroci že čakajo pri pogači? Jo boš prišel speči?

Bansi si je seveda ogledoval belokranjske narodne plese, ki so jih plesali otroci v narodnih nošah. Bansi si je seveda ogledoval belokranjske narodne plese, ki so jih plesali otroci v narodnih nošah.

Poglejte ga, očaran nad prireditvijo in velikim obiskom tako domačih kot domačih kot tujih turistov. Poglejte ga, očaran nad prireditvijo in velikim obiskom tako domačih kot domačih kot tujih turistov.

Peka tradicionalne belokranjske pogače. Kot smo že dejali, se tako lahko reče pogači, ki je spečena po natančno določenem receptu (ne sme se ga spreminjati, saj če ga spreminjamo oz. dodamo katero drugo sestavino, ki ni v tradicionalnem receptu), potem to več ni belokranjska pogača, ampak samo pogača. Peka tradicionalne belokranjske pogače. Kot smo že dejali, se tako lahko reče pogači, ki je spečena po natančno določenem receptu (ne sme se ga spreminjati, saj če ga spreminjamo oz. dodamo katero drugo sestavino, ki ni v tradicionalnem receptu), potem to več ni belokranjska pogača, ampak samo pogača.

Poglejte jo, slastno lepotico, ki čaka samo še pečico. Otroci in Bansi so iz kvašenega hlebčka testa, oblikovali približno en centimeter debel krog, polmera okrog 30 centimetrov. Na vrhu je belokranjska pogača premazana z razžvrkljanim celim jajcem in posuta z zrni cele kumine ter grobo mleto slovensko soljo. Poglejte jo, slastno lepotico, ki čaka samo še pečico. Otroci in Bansi so iz kvašenega hlebčka testa, oblikovali približno en centimeter debel krog, polmera okrog 30 centimetrov. Na vrhu je belokranjska pogača premazana z razžvrkljanim celim jajcem in posuta z zrni cele kumine ter grobo mleto slovensko soljo.

Je že pečena! Bansi jo je ravnokar prinesel iz pečice in kot vidite, so jo otroci že poskusili, saj nekaj okrogle belokranjske pogače že manjka. Povejmo še eno značilnost prave belokranjske pogače: ponudi se jo še toplo in ne sme se je narezati z nožem. Gostje si jo namreč sami trgajo z rokami. To je pravi način uživanja prave belokranjke pogače. Zraven se ponudi topel ali hladen čajček oziroma sok. Starejšim pa kakšen domač kozarček belokranjskega belega vina. Ponudi se jo kot dobrodošlica, ko pridejo gostje h hiši ali pri opravljanju kmečkih opravil. Je že pečena! Bansi jo je ravnokar prinesel iz pečice in kot vidite, so jo otroci že poskusili, saj nekaj okrogle belokranjske pogače že manjka. Povejmo še eno značilnost prave belokranjske pogače: ponudi se jo še toplo in ne sme se je narezati z nožem. Gostje si jo namreč sami trgajo z rokami. To je pravi način uživanja prave belokranjke pogače. Zraven se ponudi topel ali hladen čajček oziroma sok. Starejšim pa kakšen domač kozarček belokranjskega belega vina. Ponudi se jo kot dobrodošlica, ko pridejo gostje h hiši ali pri opravljanju kmečkih opravil.

Tabla, ki prikazuje najbolj tradicionalno belokranjsko jed. zelo lepo, da imamo v Sloveniji nekaj jedi, ki so samo naše, res tradicionalno slovenske kajne? In samo, da so slovenske: so tudi značilne za točno določen predel Slovenije. Tako kot imajo npr. prekmurci prekmursko gibanico in Štajerci haloško gibanico. Tabla, ki prikazuje najbolj tradicionalno belokranjsko jed. zelo lepo, da imamo v Sloveniji nekaj jedi, ki so samo naše, res tradicionalno slovenske kajne? In samo, da so slovenske: so tudi značilne za točno določen predel Slovenije. Tako kot imajo npr. prekmurci prekmursko gibanico in Štajerci haloško gibanico.

Tukaj pa so že navihani plesalci belokranjskega narodnega plesa. Seveda v belokranjski narodni noši kot vidite. Tukaj pa so že navihani plesalci belokranjskega narodnega plesa. Seveda v belokranjski narodni noši kot vidite.

Bansija so plesalci narodnih plesov seveda poučili, kako se pleše pravo belokranjsko kolo. Bansi je bil navdušen! Bansija so plesalci narodnih plesov seveda poučili, kako se pleše pravo belokranjsko kolo. Bansi je bil navdušen!

 Hop, hop, leva, desna. Bansi, bravo! Hop, hop, leva, desna. Bansi, bravo!

Poglejte, kdo se je pa tukaj pridružil Bansiju - pastirček iz Bele krajine. Poglejte, kdo se je pa tukaj pridružil Bansiju - pastirček iz Bele krajine.

Pastirček in Bansi sta požela veliko pogledov mimoidočih in obiskovalcev jurjevanja. Ni pa manjkalo niti želje po fotografiranju. Pastirček in Bansi sta požela veliko pogledov mimoidočih in obiskovalcev jurjevanja. Ni pa manjkalo niti želje po fotografiranju.

In seveda Bansi ne bi bil Bansi, če ne bi šel še malce pogledati pod oder in pozdraviti nastopajočih. In seveda Bansi ne bi bil Bansi, če ne bi šel še malce pogledati pod oder in pozdraviti nastopajočih.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer. 

SLONTASTIČEN POZOR!