Dolgovrate žirafe praznovale najdaljši dan v letu

27. 6. 2018

21. junija, ko je dan v letu najdaljši, svoj dan praznujejo tudi živali z najdaljšim vratom!

Najvišji žirafec je živel v ZOO Chester v Veliki Britaniji, v višino pa je meril 5,8 metra. V našem ZOO pa domujeta Rastko in Cvetko in tudi njuna vratova sta zavidljivo dolga. Na svetovni dan žiraf so nas iz ZOO Ljubljana spomnili na izzive, s katerimi se žirafe v naravnem okolju srečujejo zaradi človeka. Poslali pa so nam tudi fotografije njihovih lepotcev.

Cvetko ima odgriznjeno konico uhlja in po tem je zelo prepoznaven. Njegova mati Veronika, ki živi v ZOO Olomouc na Češkem, je zelo skrbna in svoje mladiče takoj po skotitvi prične vzpodbujati k vstajanju. Pri tem jih vleče za čopke na rožičkih ali za uhlje in jim jih pri tem večkrat malo odščipne. Tako njenih mladičev ni težko prepoznati.Cvetko ima odgriznjeno konico uhlja in po tem je zelo prepoznaven. Njegova mati Veronika, ki živi v ZOO Olomouc na Češkem, je zelo skrbna in svoje mladiče takoj po skotitvi prične vzpodbujati k vstajanju. Pri tem jih vleče za čopke na rožičkih ali za uhlje in jim jih pri tem večkrat malo odščipne. Tako njenih mladičev ni težko prepoznati.

Cvetka in Rastka hranijo z lucerno, vejami vrbe, kostanja, leske, breze in hrasta ter listi robide. Ponudijo jima tudi narezano zelenjavo, npr. korenje, čebulo, peteršilj, zeleno, rdečo peso. Del obroka so tudi posebni briketi za žirafe, ki jih pripeljejo iz Nizozemske. Odrasli samci na dan pojedo do 20 kg hrane.Cvetka in Rastka hranijo z lucerno, vejami vrbe, kostanja, leske, breze in hrasta ter listi robide. Ponudijo jima tudi narezano zelenjavo, npr. korenje, čebulo, peteršilj, zeleno, rdečo peso. Del obroka so tudi posebni briketi za žirafe, ki jih pripeljejo iz Nizozemske. Odrasli samci na dan pojedo do 20 kg hrane.

 Za priboljšek pa še navrtane melone in lubenice, ki jih žirafe dolbejo z jezikom. Za priboljšek pa še navrtane melone in lubenice, ki jih žirafe dolbejo z jezikom.

Foto: ZOO Ljubljana (1., 2.), BoBo/Tina Kosec (3.)
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!