Kje raste riž?

7. 7. 2018

Obožujete rižoto? Kakšno imate najraje? Z veliko različne zelenjave ali s koščki mesa? Riž je lahko tudi popečen, da njegov okus pride še bolj do izraza. Lahko mu dodate le eno zelenjavo ali več različnih, da je rižota res pisana in prepletena z različnimi okusi. Sicer pa: veste, kje riž sploh raste? In koliko različnih rižev poznamo? Ne, ne, ni samo bel in rjav! Poznamo tudi črni riž, okroglozrnat riž, dolgozrnat riž in še kakšnega.

Poglejte ga - takšen je riž, preden ga vidimo na naših krožnikih. Uspeva na riževih poljih, ki morajo biti vlažna, saj riž raste dobesedno v vodi. Je enoletna rastlina, ki zraste med 1 in 1,8 metrov visoko, ob ustreznih tleh pa lahko nekatere sorte zrastejo še višje. Za vzgojo je potrebno dosti vode in dela. Kultiviranje riža se je začelo pred več kot 6.500 leti v več deželah hkrati. Leta 1966 je monsunska Azija na 100 milijonih hektarjev pridelala 220 milijonov ton riža. To so res ogromne številke. Poglejte ga - takšen je riž, preden ga vidimo na naših krožnikih. Uspeva na riževih poljih, ki morajo biti vlažna, saj riž raste dobesedno v vodi. Je enoletna rastlina, ki zraste med 1 in 1,8 metrov visoko, ob ustreznih tleh pa lahko nekatere sorte zrastejo še višje. Za vzgojo je potrebno dosti vode in dela. Kultiviranje riža se je začelo pred več kot 6.500 leti v več deželah hkrati. Leta 1966 je monsunska Azija na 100 milijonih hektarjev pridelala 220 milijonov ton riža. To so res ogromne številke. 

To je pa jed, ki je izvorno iz Japonske. Imenuje se suši. Gre za hladno jed, kjer je glavna sestavina ravno okroglozrnati bel riž, ki je ovit v algine liste. V notranjosti so različni nadevi, načeloma avokado, paprika, bučke in druga zelenjava. Pravi suši vsebuje tudi sveže nepečene in toplotno neobdelane ribe - torej surove ribe oz. morske sadeže. Tudi pri nas in nasploh po vsem svetu, je suši zelo priljubljen. Ste ga že poskusili? To je pa jed, ki je izvorno iz Japonske. Imenuje se suši. Gre za hladno jed, kjer je glavna sestavina ravno okroglozrnati bel riž, ki je ovit v algine liste. V notranjosti so različni nadevi, načeloma avokado, paprika, bučke in druga zelenjava. Pravi suši vsebuje tudi sveže nepečene in toplotno neobdelane ribe - torej surove ribe oz. morske sadeže. Tudi pri nas in nasploh po vsem svetu, je suši zelo priljubljen. Ste ga že poskusili?

Rižota na neskončno načinov. Riž je v rižoti osnova, dodamo pa lahko dejansko katero koli zelenjavo, tudi sadje, če želimo. Priljubljen je npr. riž z ananasom, mangom, lahko tudi z rozinami, jabolki, slivami; skratka, domišljija v kuhinji in pri rižu ne potrebuje omejitev. Riž se lahko pripravi na slan ali sladek način. Ste že slišali za rižev narastek? Ja, tudi to lahko pripravimo iz riža. Je kot pecivo, ki mu dodamo npr. jabolka, cimet, slive, lahko tudi češnje, borovnice; skratka, kar želimo. Tudi z začimbami se lahko poigravamo (npr. rdeča paprika, kurkuma, kumina, cimet, poper, sol, curry in še in še). Rižota na neskončno načinov. Riž je v rižoti osnova, dodamo pa lahko dejansko katero koli zelenjavo, tudi sadje, če želimo. Priljubljen je npr. riž z ananasom, mangom, lahko tudi z rozinami, jabolki, slivami; skratka, domišljija v kuhinji in pri rižu ne potrebuje omejitev. Riž se lahko pripravi na slan ali sladek način. Ste že slišali za rižev narastek? Ja, tudi to lahko pripravimo iz riža. Je kot pecivo, ki mu dodamo npr. jabolka, cimet, slive, lahko tudi češnje, borovnice; skratka, kar želimo. Tudi z začimbami se lahko poigravamo (npr. rdeča paprika, kurkuma, kumina, cimet, poper, sol, curry in še in še).

Zelo pomembno je, da riž znamo skuhati in pripraviti tako, da bo res slasten in okusen. Veliko ljudi namreč ne mara riža ravno zaradi tega, ker je vedno razkuhan, "pocast" , dolgočasen in pripravljen samo z eno vrsto zelenjave. Torej: riž najprej operemo in iz njega izperemo škrob. Nekateri ga namakajo čez noč, mnogi ne. Pravi ljubitelji in kuharji znajo povedati, da ga je smiselno namakati (tako kot npr. suh fižol, čičeriko in podobno). Za eno osebo načeloma zadostuje ena majhna kavna skodelica. Ko riž vsujemo v ponev, kjer ga bomo kuhali, moramo dati enkrat več vode. Na eno skodelico torej dve skodelici vode, včasih tudi tri. Preverite, kaj piše na embalaži. Riž nato kuhamo načeloma samo 20 minut oz. dokler ne popije te vode. Vmes ga ne mešamo. Šele kuhanemu rižu nato dodamo željene dodatke (zelenjavo, meso, sadje, oreške in ostale začimbe). Pa dober tek! Zelo pomembno je, da riž znamo skuhati in pripraviti tako, da bo res slasten in okusen. Veliko ljudi namreč ne mara riža ravno zaradi tega, ker je vedno razkuhan, "pocast" , dolgočasen in pripravljen samo z eno vrsto zelenjave. Torej: riž najprej operemo in iz njega izperemo škrob. Nekateri ga namakajo čez noč, mnogi ne. Pravi ljubitelji in kuharji znajo povedati, da ga je smiselno namakati (tako kot npr. suh fižol, čičeriko in podobno). Za eno osebo načeloma zadostuje ena majhna kavna skodelica. Ko riž vsujemo v ponev, kjer ga bomo kuhali, moramo dati enkrat več vode. Na eno skodelico torej dve skodelici vode, včasih tudi tri. Preverite, kaj piše na embalaži. Riž nato kuhamo načeloma samo 20 minut oz. dokler ne popije te vode. Vmes ga ne mešamo. Šele kuhanemu rižu nato dodamo željene dodatke (zelenjavo, meso, sadje, oreške in ostale začimbe). Pa dober tek!

Tudi Srečo kuha Cmok se je v eni izmed svojih oddaj poigraval z razmišjanjem, koliko vrst riža poznamo. 

 Riž je enokaličnica. Običajno je enoletnica, kar pomeni, da jo je potrebno saditi vsako leto. a nekateri imajo an svojih riževih poljih v ugodnih razmerah riž tudi do 30 let, torej kot trajnice. Raste praktično povsod, celo na strmih gričih ali v goratih območjih s sistemom namakalnih teras. Riževa rastlina zraste od enega do dveh metrov visoko, odvisno od kakovosti tal in sorte. Ima plitve nitaste korenine, ki rastejo v šopu, z zračnim tkivom. Listi so tanki in suličasti, dolgi 50–100 cm, široki pa okrog dveh centimetrov. Navadno so gladki ali rahlo dlakavi. Riž je enokaličnica. Običajno je enoletnica, kar pomeni, da jo je potrebno saditi vsako leto. a nekateri imajo an svojih riževih poljih v ugodnih razmerah riž tudi do 30 let, torej kot trajnice. Raste praktično povsod, celo na strmih gričih ali v goratih območjih s sistemom namakalnih teras. Riževa rastlina zraste od enega do dveh metrov visoko, odvisno od kakovosti tal in sorte. Ima plitve nitaste korenine, ki rastejo v šopu, z zračnim tkivom. Listi so tanki in suličasti, dolgi 50–100 cm, široki pa okrog dveh centimetrov. Navadno so gladki ali rahlo dlakavi.

Riževa polja oziroma riževe terase, urejene z namakalnimi sistemi, saj mora biti riž vedno v prisotnosti vlage. Riževa polja oziroma riževe terase, urejene z namakalnimi sistemi, saj mora biti riž vedno v prisotnosti vlage.

 Sorte riža navadno delimo na dolgo, srednje in kratkozrnatega. Razlikuje se tudi po barvi in velikosti ter hranljivih snoveh. Sorte rjavega in črnega riža vsebujejo največ kakovostnih hranljivih snovi (veliko več kot bel riž). Iz riža pridelujejo tudi riževo moko, ki je v Aziji nepogrešljiva, vedno bolj pa jo v kulinariki zasledimo tudi v Evropi. Sorte riža navadno delimo na dolgo, srednje in kratkozrnatega. Razlikuje se tudi po barvi in velikosti ter hranljivih snoveh. Sorte rjavega in črnega riža vsebujejo največ kakovostnih hranljivih snovi (veliko več kot bel riž). Iz riža pridelujejo tudi riževo moko, ki je v Aziji nepogrešljiva, vedno bolj pa jo v kulinariki zasledimo tudi v Evropi.

 Ste izvedeli torej kaj novega o rižu? Pišite nam ali pošljite fotografijo rižotke, ki ste jo pripravili skupaj s  starši. Naš naslov je bansi@rtvslo.si. 

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

2. del angleške šole, ki jo imamo na Bansijevi spletni strani že četrto sezono, je tukaj! Na voljo bo do ponedeljka, 1. oktobra do 7. ure.