Teden risov v ZOO Ljubljana!

13. 6. 2018

Že ves ta teden je v živalskem vrtu v Ljubljani v znamenju risov. ZOO Ljubljana namreč na pobudo projekta LIFE Lynx prvič praznuje Mednarodni dan risov, ki je 11. junija. Z namenom, da bi rise bolje spoznali, saj bivajo tudi v slovenskih gozdovih, so v ZOO Ljubljana pripravili tematske dneve z zelo zanimivimi delavnicami in dogodivščinami. 


Dogajanje je na prenovljeni ogradi risov v zgornjem delu živalskega vrta že od sobote 8. junija in bo trajalo do nedelje 17. junija 2018.

V Sloveniji je v naravi živečih risov zelo malo (okrog 20). Sedaj jih bo nekoliko več, ker so jih pripeljali iz drugih evropskih držav, saj želijo s tem ekološkim dejanjem okrniti izumrtje te divje mačke. V Sloveniji je v naravi živečih risov zelo malo (okrog 20). Sedaj jih bo nekoliko več, ker so jih pripeljali iz drugih evropskih držav, saj želijo s tem ekološkim dejanjem okrniti izumrtje te divje mačke.

 Najraje ima gorsko gozdnat svet, ki se pa zaradi vpliva človeka vse bolj krči in s tem ogroža živali, ki v njem živijo. A to ni edini razlog njegove ogroženosti. Že v starih časih so ga poznali po izrednih roparskih sposobnostih, zato so se ga bali in ga začeli množično iztrebljati. Kasneje so ga lovili zaradi kožuha in mu zato nastavljali razne pasti in strupe. Grozljivo, kaj vse človek počne za denar in svoje užitke oz. ekonomske potrebe. Najraje ima gorsko gozdnat svet, ki se pa zaradi vpliva človeka vse bolj krči in s tem ogroža živali, ki v njem živijo. A to ni edini razlog njegove ogroženosti. Že v starih časih so ga poznali po izrednih roparskih sposobnostih, zato so se ga bali in ga začeli množično iztrebljati. Kasneje so ga lovili zaradi kožuha in mu zato nastavljali razne pasti in strupe. Grozljivo, kaj vse človek počne za denar in svoje užitke oz. ekonomske potrebe.

Mednarodni dan risov že v ZOO Ljubljana poteka kot Teden risa. Slovenija se je s tem pridružila Zavodu za gozdove Slovenije, ki je pri nas nosilec projekta in drugim organizacijam v Sloveniji in po Evropi,  ki bodo sodelovale pri praznovanju tega prvega mednarodnega dne.

Sorodniki risa so rdečerjavi ris, iberski ris in kanadski ris.Sorodniki risa so rdečerjavi ris, iberski ris in kanadski ris.

Ste vedeli, da ris v bistvu ne pleza na drevo, razen, če se počuti ogroženega? Ste vedeli, da ris v bistvu ne pleza na drevo, razen, če se počuti ogroženega?

Izgleda precej podobno kot mačka, kajne? Velika mačka! Kakor koli, prav imate, saj ris spada v skupino mačk oziroma zveri. Izgleda precej podobno kot mačka, kajne? Velika mačka! Kakor koli, prav imate, saj ris spada v skupino mačk oziroma zveri.

Ris je visoko specializiran plenilec, ki lovi iz zasede. Pri lovu se zanaša na vid in sluh. Na Kočevskem so risov plen srnjad, jelenjad, damjak, divji prašič, gams, jazbec, zajec, divja mačka, od domačih živali pa pes, mačka in ovca. Ris je visoko specializiran plenilec, ki lovi iz zasede. Pri lovu se zanaša na vid in sluh. Na Kočevskem so risov plen srnjad, jelenjad, damjak, divji prašič, gams, jazbec, zajec, divja mačka, od domačih živali pa pes, mačka in ovca.

T. M.
Foto: ZOO Ljubljana

SLONTASTIČEN POZOR!