Vas zanima, kako so tkali tkanino včasih?

20. 6. 2018

Ste kdaj razmišljali, kako sploh nastaja tkanina, iz katere so izdelana naša oblačila. Bombažna trenerka, pa svilen šal, mamina obleka in vaša jakna? Pred šivanjem je namreč potrebna tkanina, blago kot temu rečemo. Obiskali smo muzej tekstilstva v italijanskem mestu Prato in vas vabimo na fotopotep. 

Prato, kljub temu, da leži v bližini zelo turistične Pise in Firenc, ni tako zelo turistično mesto, tako da se turisti velikrat odločijo za njegov obisk ravno z namenom, malce odpočiti si od množičnega turističnega vrveža in ulic polnih ljudi. Prato je najbolj znano po tekstilni industriji, saj so v tem mestu ogromni obrati tekstilnih tovarn, ogromna skladišča, šivalnice in tekstilni muzeji. 

Vabimo vas na fotopotep po dveh muzejih s tekstilno tematiko: po Arhivskem muzeju preje Lineapiù in Tekstilnem muzeju Prato. 

Arhivski muzej preje Lineapiù vsebuje več kot 5.500 predmetov, pa tudi dediščino podjetja desetletja raziskav, ki so na voljo za ogled celotne modne skupnosti. Tukaj vidimo vzorce različnih tkanin, ki se razlikujejo po barvi in tehnikah tkanja. Arhivski muzej preje Lineapiù vsebuje več kot 5.500 predmetov, pa tudi dediščino podjetja desetletja raziskav, ki so na voljo za ogled celotne modne skupnosti. Tukaj vidimo vzorce različnih tkanin, ki se razlikujejo po barvi in tehnikah tkanja.

Prato leži približno 30 kilometrov severozahodno od zelo znanega italijanskega mesta Firence. Od Ljubljane pa je oddaljen okrog 475 kilometrov. Pisa, znana po stolpu, ki daje vtis, kot da se bo zdaj zdaj zrušil, saj je arhitekturno zasnovan tako, da se nagiba, je od Prata oddaljena okrog 80 kilometrov zahodno. Vsa ta mesta so torej precej blizu in so zelo turistično oblegana.Prato leži približno 30 kilometrov severozahodno od zelo znanega italijanskega mesta Firence. Od Ljubljane pa je oddaljen okrog 475 kilometrov. Pisa, znana po stolpu, ki daje vtis, kot da se bo zdaj zdaj zrušil, saj je arhitekturno zasnovan tako, da se nagiba, je od Prata oddaljena okrog 80 kilometrov zahodno. Vsa ta mesta so torej precej blizu in so zelo turistično oblegana.

V Arhivskem muzeju preje Lineapiù lahko vidite tudi končne izdelke - obleke različnih kreatorjev, ki jih nosijo lutke. V Arhivskem muzeju preje Lineapiù lahko vidite tudi končne izdelke - obleke različnih kreatorjev, ki jih nosijo lutke.

Še več oblek - katera vam je najbolj všeč? Še več oblek - katera vam je najbolj všeč?

Muzej vsebuje več kot 33 tisoč predmetov v zgodovinskem arhivu Lineapiù, ki je bil odprt leta 2012. Ponujajo popoln pregled zgodovine podjetja od leta 1975 do danes.Muzej vsebuje več kot 33 tisoč predmetov v zgodovinskem arhivu Lineapiù, ki je bil odprt leta 2012. Ponujajo popoln pregled zgodovine podjetja od leta 1975 do danes.

Razkošne obleke, za katerimi sloni ogromno raziskovalnega dela na področju tekstilstva. Razkošne obleke, za katerimi sloni ogromno raziskovalnega dela na področju tekstilstva.

Še več razstavljenih lutk z različnimi oblekami vrhunskih prej. Še več razstavljenih lutk z različnimi oblekami vrhunskih prej.

 V potovalni poti, ki poteka od preje do pletenega predmeta, arhiv vsebuje zbirko starinskega in sodobnega oblačila, ki so ga izdelovali v prestižni blagovni znamki iz Lineapiù preje. Vidimo tudi stojnico in knjižnico s posebnim oddelkom, posvečenim starim knjigam tekstilnih raziskav. V potovalni poti, ki poteka od preje do pletenega predmeta, arhiv vsebuje zbirko starinskega in sodobnega oblačila, ki so ga izdelovali v prestižni blagovni znamki iz Lineapiù preje. Vidimo tudi stojnico in knjižnico s posebnim oddelkom, posvečenim starim knjigam tekstilnih raziskav.

 Ta velik arhiv, namenjen ohranjanju dediščine govori ne samo o zgodovini podjetja, temveč skozi to dediščino, ponuja podroben pregled štirih desetletij, v katerih je italijanska odličnost predstavila inovativnosti v tekstilstvu. Ta velik arhiv, namenjen ohranjanju dediščine govori ne samo o zgodovini podjetja, temveč skozi to dediščino, ponuja podroben pregled štirih desetletij, v katerih je italijanska odličnost predstavila inovativnosti v tekstilstvu.

 Italija je že od nekdaj država, iz katere izhajajo mnogi svetovno znani vrhunski umetniki na področju mode. Zato ni naključje, da je to tudi država, ki hrani bogato tekstilno kulturno dediščino. S svojim odnosom do mode in oblikovanja je Italija namreč že od nekdaj narekovala svetovne smernice in vplivala na celosten odnos mode v svetu. Italija je že od nekdaj država, iz katere izhajajo mnogi svetovno znani vrhunski umetniki na področju mode. Zato ni naključje, da je to tudi država, ki hrani bogato tekstilno kulturno dediščino. S svojim odnosom do mode in oblikovanja je Italija namreč že od nekdaj narekovala svetovne smernice in vplivala na celosten odnos mode v svetu.

Zakladnica starih vzorcev - obiskovalci se nismo smeli dotikati te izjemno dragocene zbirke vzorcev, ki so nastajali počasi in premišljeno. Zakladnica starih vzorcev - obiskovalci se nismo smeli dotikati te izjemno dragocene zbirke vzorcev, ki so nastajali počasi in premišljeno.

 Knjižnico vzorcev tkanin sestavljajo umetniški katalogi, monografije, študije o barvah in okrasih ter katalogi okrasnih oblik in fotografij. Vsak vzorec tkanine je dragocena pridobitev za kasnejše modno ustvarjanje. Knjižnico vzorcev tkanin sestavljajo umetniški katalogi, monografije, študije o barvah in okrasih ter katalogi okrasnih oblik in fotografij. Vsak vzorec tkanine je dragocena pridobitev za kasnejše modno ustvarjanje.

Poglejte te različne vrste tkanin! Poglejte te različne vrste tkanin!

Sedaj pa se sprehodimo še do drugega muzeja, ki se imenuje Museo del Tessuto (Muzej tekstilstva), ki je v središču mesta Prato. 

Takšna tabla z informaciji je pred vhodom v muzej. Museo del Tessuto je največje kulturno središče v Italiji, posvečeno promociji zgodovinske in sodobne tekstilne produkcije in umetnosti. Muzej predstavlja zgodovinski spomin in kulturni vmesnik okrožja Prato, ki je bil že od srednjega veka prepoznaven s tekstilno proizvodnjo. Danes ima muzej okrožje več kot 7.000 podjetij, ki delujejo v tem sektorju.Takšna tabla z informaciji je pred vhodom v muzej. Museo del Tessuto je največje kulturno središče v Italiji, posvečeno promociji zgodovinske in sodobne tekstilne produkcije in umetnosti. Muzej predstavlja zgodovinski spomin in kulturni vmesnik okrožja Prato, ki je bil že od srednjega veka prepoznaven s tekstilno proizvodnjo. Danes ima muzej okrožje več kot 7.000 podjetij, ki delujejo v tem sektorju.

Muzej tekstilstva v Pratu je bil ustanovljen leta 1975 v okviru industrijskega tehničnega tekstilnega inštituta "Tullio Buzzi", ki je nastal kot začetek donacije približno 600 zgodovinskih izredno pomembnih ostankov tekstila. Muzej tekstilstva v Pratu je bil ustanovljen leta 1975 v okviru industrijskega tehničnega tekstilnega inštituta "Tullio Buzzi", ki je nastal kot začetek donacije približno 600 zgodovinskih izredno pomembnih ostankov tekstila.

Eden od zgodovinskih strojev, ki so bili ključni za pridelavo preje, ki je osnovna sestavina tkanin. Eden od zgodovinskih strojev, ki so bili ključni za pridelavo preje, ki je osnovna sestavina tkanin.

Poznate kakšno surovino, ki je ključna za osnovo vaše majice, pižame ali na primer puloverja? Tukaj vidimo predstavljene tri: bombaž, lan in industrijsko konopljo. Poznate kakšno surovino, ki je ključna za osnovo vaše majice, pižame ali na primer puloverja? Tukaj vidimo predstavljene tri: bombaž, lan in industrijsko konopljo.

"Mašina" za tkanje - Ja, tako nastajajo najboljše tekstilne zgodbe. Tudi preproge, puloverji, prti, razkošne obleke in ostala oblačila. "Mašina" za tkanje - Ja, tako nastajajo najboljše tekstilne zgodbe. Tudi preproge, puloverji, prti, razkošne obleke in ostala oblačila.

Eden izmed najstarejših strojev v muzeju tekstilstva v Pratu. Eden izmed najstarejših strojev v muzeju tekstilstva v Pratu.

Tudi ta stroj je prispeval k razvoju tekstilstva in k temu, da so nastajale tkanine vseh mogočih barv, vzorcev in tehnik. Tudi ta stroj je prispeval k razvoju tekstilstva in k temu, da so nastajale tkanine vseh mogočih barv, vzorcev in tehnik.

Obisk Muzeja tekstilstva v Pratu je zelo zanimiva izkušnja, predvsem po vsem tem turističnem vrvežu, ki je prisoten v mestih okrog njega. Obisk Muzeja tekstilstva v Pratu je zelo zanimiva izkušnja, predvsem po vsem tem turističnem vrvežu, ki je prisoten v mestih okrog njega.

Izgleda kot preša za stiskanje grozdja, kajne? Izgleda kot preša za stiskanje grozdja, kajne?

V Muzeju ej ravno takrat potekala konferenca oziroma dogodek, ki je vkljueval različne strokovnjake iz tekstilstva v Evropski Uniji. Gre za projekt TCBL, ki si v Evropi želi ponovno močneje pognati tekstilno industrijo. V tem projektu sodeluje 11 držav Evropske Unije, tudi Slovenija. V Muzeju ej ravno takrat potekala konferenca oziroma dogodek, ki je vkljueval različne strokovnjake iz tekstilstva v Evropski Uniji. Gre za projekt TCBL, ki si v Evropi želi ponovno močneje pognati tekstilno industrijo. V tem projektu sodeluje 11 držav Evropske Unije, tudi Slovenija.

Pa smo že v šivalnici. Ja, na takšnem šivalnem stroju nastajajo oblačila, ki jih mi vsi oblačimo. Pa smo že v šivalnici. Ja, na takšnem šivalnem stroju nastajajo oblačila, ki jih mi vsi oblačimo.

Če želite postati krojač oziroma šivilja, je zelo pomembno, da ste zelo vztrajni in natančni. Potrpežljivost je ena od najbolj ključnih osebnostnih lastnosti, ki jih mora imeti tisti, ki šiva obleke na takšnem šivalnem stroju. Če želite postati krojač oziroma šivilja, je zelo pomembno, da ste zelo vztrajni in natančni. Potrpežljivost je ena od najbolj ključnih osebnostnih lastnosti, ki jih mora imeti tisti, ki šiva obleke na takšnem šivalnem stroju.

Tukaj pa vam predstavljamo še čudovite in unikatne obelke, ki so bile sešite za namen filma z naslovom Marie Antoinette. Obleke so razstavljene v muzeju. 

Film Marie Antoinette govori o Mariji Antoaneti, ki je bila resnična zgodovinska osebnost. Umrla je leta 1793 v Parizu in je bila habsburška nadvojvodinja. Že pri rosnih petnajstih letih je postala soproga Ludvika 16. in je bila mati »poslednjemu« francoskemu kralju, Ludviku 17. Najbolj je bila poznanao po svojem legendarnem razkošju, rada je nosila čudovita grajska oblačila, klobuke, dežnike in sploh vse, kar spada zraven. Umrla je zelo mlada (pri 37); in sicer izjemno kruto in tragično, saj je bila usmrčena z giljotino na vrhuncu francoske revolucije oktobra 1793.Film Marie Antoinette govori o Mariji Antoaneti, ki je bila resnična zgodovinska osebnost. Umrla je leta 1793 v Parizu in je bila habsburška nadvojvodinja. Že pri rosnih petnajstih letih je postala soproga Ludvika 16. in je bila mati »poslednjemu« francoskemu kralju, Ludviku 17. Najbolj je bila poznanao po svojem legendarnem razkošju, rada je nosila čudovita grajska oblačila, klobuke, dežnike in sploh vse, kar spada zraven. Umrla je zelo mlada (pri 37); in sicer izjemno kruto in tragično, saj je bila usmrčena z giljotino na vrhuncu francoske revolucije oktobra 1793.

Marija Antoaneta naj bi bila znana tudi po izjavi (to ni sicer povsem natančno dokazano, so samo zgodovinske domneve): "Če nimajo kruha, naj pač jedo potico."  Priča pa torej o njeni neskromnosti. Marija Antoaneta naj bi bila znana tudi po izjavi (to ni sicer povsem natančno dokazano, so samo zgodovinske domneve): "Če nimajo kruha, naj pač jedo potico." Priča pa torej o njeni neskromnosti.

Še več oblačil, ki so jih nosili za časa Ludvika 16. So vam všeč? Še več oblačil, ki so jih nosili za časa Ludvika 16. So vam všeč?

Marija Antoaneta je v času svojega življenja in po svoji smrti je postala simbol vsega dobrega in po drugi strani vsega slabega, povezanega z monarhijo in kraljevo družino.Marija Antoaneta je v času svojega življenja in po svoji smrti je postala simbol vsega dobrega in po drugi strani vsega slabega, povezanega z monarhijo in kraljevo družino.

Film Marie Antoinette je izšel leta 2006. V glavni vlogi se je kot Anoineta predstavila ameriška igralka Kirsten Dunst. Film Marie Antoinette je izšel leta 2006. V glavni vlogi se je kot Anoineta predstavila ameriška igralka Kirsten Dunst.

Film je precej podrobno prikazal nejno življenje od najstnice so mlade francoske kraljice. Film je precej podrobno prikazal nejno življenje od najstnice so mlade francoske kraljice.

Če Antoniette ne bi usmrtili pri rosnih 37-ih, bi verjetno danes o njej lahko prebirali še veliko zanimivosti, saj je bila zelo posebna po značaju. Če Antoniette ne bi usmrtili pri rosnih 37-ih, bi verjetno danes o njej lahko prebirali še veliko zanimivosti, saj je bila zelo posebna po značaju.

Besedilo in foto: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!