Letošnji zmagovalci projekta Varno na Kolesu

28. 5. 2018

Vseslovenski zmagovalci šestega finala projekta Varno na kolesu so kolesarji in kolesarke iz OŠ Sveti Tomaž. Sklepna prireditev je bila v ljubljanskem Koloseju, kjer so se mladi kolesarji in kolesarke tudi iz drugih osnovnih šol še zadnjič letos pomerili v različnih prometnih kolesarskih nalogah. 

Takšen prometni poligon z različnimi nalogami je bil za osnovnošolce na voljo pred ljubljanskim Kolosejem na veliki sklepni prireditvi. Z njo se je projekt za letošnje šolsko leto končal. Znova pa bo razpis za sodelujoče šole seveda na začetku prihodnjega šolskega leta. Takšen prometni poligon z različnimi nalogami je bil za osnovnošolce na voljo pred ljubljanskim Kolosejem na veliki sklepni prireditvi. Z njo se je projekt za letošnje šolsko leto končal. Znova pa bo razpis za sodelujoče šole seveda na začetku prihodnjega šolskega leta.

Tomaž Grm, generalni direktor družbe Butan plin, ki je pred dobrimi šestimi leti prvič predstavila razpis Varno na kolesu, vidi v programu priložnost za širitev trajnostne vizije družbe: »Kolo je v luči trajnostne mobilnosti idealno prevozno sredstvo iz okoljskih, ekonomskih, družbenih in drugih razlogov. Ko ga vzljubimo, lahko postane odličen podpornik pri ohranjanju tako zdravega življenjskega sloga kot tudi okolja. Da pa lahko res sproščeno uživamo v kolesarjenju, moramo najprej poskrbeti za svojo varnost, in to vrednoto posebej poudarja program Varno na kolesu.«

Zmagovalne šole letošnjega projekta Varno na kolesu. Zmagovalne šole letošnjega projekta Varno na kolesu.

Veleposlanik Kraljevine Nizozemske v RS Bart Twaalfhoven je v svojem nagovoru mladim kolesarjem sporočil naslednje: »Varno na kolesu je poziv kolesarju, da uporabi pravo opremo in da pozna ter uporablja pravila in predpise. Prav tako je poziv uradnim institucijam, da zagotovijo primerno in varno infrastrukturo. In končno, je poziv vsem drugim udeležencem cestnega prometa, da spoštujejo kolesarje in jim dajo pravico do poti. S tem ko smo varni na kolesu, zagotavljamo varnost pri mobilnosti, trajnosti in zdravju.«

Kaj pa takšna kolesarska akrobacija? Bi si upali? Kaj pa takšna kolesarska akrobacija? Bi si upali?

Celotno druženje je v humornem slogu povezoval Miha Deželak, za popestritev pa je poskrbel mladi pevec Luka Sešek. Poleg nizozemskega veleposlanika v Sloveniji se je prireditve udeležil tudi Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljana, kjer podpirajo program Varno na kolesu kot pomemben prispevek pri vzgoji mladih kolesarjev in kolesark.

Celotno prireditev je zagotovo popestril humor Mihe Deželaka, ki vsekakor rad kolesari, saj se je že dvakrat podal na dobrodelno pot po Sloveniji, ki je številnim otrokom iz socialno šibkih družin omogočila počitnice. Dogajanje sta s svojo glasbo obogatila tudi Luka Sešek in Mladinski pevski zbor OŠ Bogomirja Magajne Divača, ki je aprila gostila regionalno prireditev Varno na kolesu za področje zahodne Slovenije.Celotno prireditev je zagotovo popestril humor Mihe Deželaka, ki vsekakor rad kolesari, saj se je že dvakrat podal na dobrodelno pot po Sloveniji, ki je številnim otrokom iz socialno šibkih družin omogočila počitnice. Dogajanje sta s svojo glasbo obogatila tudi Luka Sešek in Mladinski pevski zbor OŠ Bogomirja Magajne Divača, ki je aprila gostila regionalno prireditev Varno na kolesu za področje zahodne Slovenije.

Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije je med prireditvijo opozoril, da lahko naše čudovite kolesarske poti po Sloveniji postanejo še lepše, predvsem pa varnejše, če spoštujemo cestnoprometne predpise: »V prometnih nesrečah je bilo lani udeleženih 1.239 kolesarjev. Žal jih je 11 izgubilo življenje, 194 jih je bilo huje, 861 pa lažje telesno poškodovanih. Varnost kolesarjev se je v primerjavi z letom poprej sicer nekoliko izboljšala, a vendarle si želimo, da bi bilo nesreč manj. Sledimo 'viziji nič', ki je dosegljiva. Marsikatero izmed teh nesreč bi lahko preprečili, če bi bili tako kolesarji kot vozniki motornih vozil nekoliko previdnejši in odgovornejši. Lani, denimo, so policisti pri kolesarjih obravnavali kar 6.461 kršitev. Med pogostejšimi so neuporaba luči (1.006), vožnja pod vplivom alkohola (888) in uporaba telefona med vožnjo (456). Vse to so kršitve, ki znatno povečajo nevarnost za nastanek nesreče, zato policisti znova opozarjamo, da je vožnja s kolesom del odgovorne prometne udeležbe, zato poskrbimo, da bo ta ne le prijetna, temveč tudi varna!«

T. M.
Foto: Varno na kolesu

SLONTASTIČEN POZOR!

Od 20. do 26. maja lahko v oddaji Lahko noč, otroci! ob 19.45 na prvem programu radia Slovenija prisluhnete pravljicam iz zbirke Čebelica.