3. junija so volitve - kaj to pomeni?

25. 5. 2018

3. junija 2018 bodo vsi, ki imajo volilno pravico (dopolnjenih 18 let) in državljanstvo Republike Slovenije, lahko odšli na parlamentarne volitve. Te volitve imamo v Sloveniji na štiri leta in so zelo pomembne. Zakaj? Zato, ker bodo volivci odločili, kdo izmed politikov bo lahko opravljal delo v državnem zboru in bo tako morda del vlade, ki odloča o sprejemanju zakonov v Republiki Sloveniji. 

Poglejmo nekaj osnov, za katere je prav, da ste poučeni tudi vi, dragi naši bralci Bansijeve spletne strani. Mnogo osnov bo pa prišlo prav tudi vašim staršem, saj se okrog volitev in politike velikokrat govori o podrobnostih, okvira, ki se tiče samega volilnega sistema, pa številni ne poznajo dovolj natančno. 

Parlamentarne volitve so na štiri leta in so izjemno pomembne, kajti polnoletni državljani tako odločamo, kdo bo del parlamenta in posledično, v kakšno smer bo šlo delovanje naše države. Zato je smotrno, da volivci spremljajo politično dogajanje in se volitev nato tudi udeležijo. Letos imamo izjemno veliko možnosti, koga izbrati (kar 25 različnih strank kandidira). Parlamentarne volitve so na štiri leta in so izjemno pomembne, kajti polnoletni državljani tako odločamo, kdo bo del parlamenta in posledično, v kakšno smer bo šlo delovanje naše države. Zato je smotrno, da volivci spremljajo politično dogajanje in se volitev nato tudi udeležijo. Letos imamo izjemno veliko možnosti, koga izbrati (kar 25 različnih strank kandidira).

Slovenski parlament je začel delovati po volitvah leta 1992. Prva seja je bila 23. decembra 1992, na kateri so potrdili mandate poslank in poslancev ter izvolili vodstvo (predsednika in dva podpredsednika).Slovenski parlament je začel delovati po volitvah leta 1992. Prva seja je bila 23. decembra 1992, na kateri so potrdili mandate poslank in poslancev ter izvolili vodstvo (predsednika in dva podpredsednika).

Takšne volilne skrinjice z volilnimi listki bodo na dan volitev v prostorih, kjer se bodo izvajale volitve. Takšne volilne skrinjice z volilnimi listki bodo na dan volitev v prostorih, kjer se bodo izvajale volitve.

Ko polnoletna oseba prispe na volišče, mora pokazati osebni dokument. Ko polnoletna oseba prispe na volišče, mora pokazati osebni dokument.

Podrobnejše informacije najdete na spletni strani Državne volilne komisije in spletni strani Državnega zbora Republike Slovenije. 

Tanja Mojzer

Foto: Bobo in Državni zbor Republike Slovenije
Vir: Državna volilna komisija Republike Slovenije in Državni zbor Republike Slovenije

SLONTASTIČEN POZOR!

Od 20. do 26. maja lahko v oddaji Lahko noč, otroci! ob 19.45 na prvem programu radia Slovenija prisluhnete pravljicam iz zbirke Čebelica.