Ste že obiskali Opatijo?

5. 7. 2018

Opatija je znan obmorski hrvaški turistični kraj, ki ponuja lepo naravo, morje, urejene parke in kopico kulturnih, kulinaričnih in še kakšnih festivalov skozi vse leto. Pri Slovencih je najbolj znana kot tipično obmorsko letovišče, ki ga mnogi, predvsem zaradi ugodne bližine, obiščejo ob koncu tedna. 

Opatija se ponaša z zelo lepimi vilami in urejenimi parki. Obožujejo ga tudi tisti, ki sicer ne marajo poležavanja na plaži, saj je sprehod po Opatiji pravi balzam za dušo. 

Eden izmed zelo urejenih parkov v središču Opatije. Eden izmed zelo urejenih parkov v središču Opatije.

Naše glavno mesto Ljubljana je od Opatije oddaljeno okrog 109 kilometrov, kar z avtomobilom znaša dobro uro in pol vožnje. Iz Ljubljane vozi tudi turistični avtobus in pa vlak. Vožnja z njima sicer traja nekoliko dlje, a je seveda kljub temu odlična priložnost za tiste, ki nimajo avtomobila ali pa si želijo bolj brezskrbnega izleta. Naše glavno mesto Ljubljana je od Opatije oddaljeno okrog 109 kilometrov, kar z avtomobilom znaša dobro uro in pol vožnje. Iz Ljubljane vozi tudi turistični avtobus in pa vlak. Vožnja z njima sicer traja nekoliko dlje, a je seveda kljub temu odlična priložnost za tiste, ki nimajo avtomobila ali pa si želijo bolj brezskrbnega izleta.

Ne manjka seveda različnih hotelov, saj je v Opaiji turizem eden izmed glavnih gospodarskih panog. Ne manjka seveda različnih hotelov, saj je v Opaiji turizem eden izmed glavnih gospodarskih panog.

V soboto 21. julija se v Opatiji obeta festival Carski grad. Gre za enega izmed največjih Opatijskih festivalov, ki prikazuje obdobje romantike na gradovih. Ulice so odete v prelepe gospodične z dolgimi grajskimi oblekami in klobuki. Festival je mednaroden, v njem sodeluje ogromno plesalcev in ostalih umetnikov, središče mesta pa zaprejo za promet. V soboto 21. julija se v Opatiji obeta festival Carski grad. Gre za enega izmed največjih Opatijskih festivalov, ki prikazuje obdobje romantike na gradovih. Ulice so odete v prelepe gospodične z dolgimi grajskimi oblekami in klobuki. Festival je mednaroden, v njem sodeluje ogromno plesalcev in ostalih umetnikov, središče mesta pa zaprejo za promet.

Zelo znan je Festival čokolade, ki poteka vsako leto decembra. Letos bo od sedmega do devetega decembra in bo že trinajsti po vrsti. Zelo znan je Festival čokolade, ki poteka vsako leto decembra. Letos bo od sedmega do devetega decembra in bo že trinajsti po vrsti.

Opatija kot obmorsko letovišče skozi vse leto ponuja različne dogodke, najbolj pa seveda zaživi poleti. 14. julija bo za ljubitelje jadranja na sporedu regata. Opatija kot obmorsko letovišče skozi vse leto ponuja različne dogodke, najbolj pa seveda zaživi poleti. 14. julija bo za ljubitelje jadranja na sporedu regata.

Poletni opatijski dogodki.Poletni opatijski dogodki.

Takšnih pravljičnih vil je v Opatiji na pretek. Takšnih pravljičnih vil je v Opatiji na pretek.

Hotel Kvarner, ki je bil zgrajen leta 1884 in velja za začetnika turistične tradicije mesta. Hotel Kvarner, ki je bil zgrajen leta 1884 in velja za začetnika turistične tradicije mesta.

Tudi jesen je pestra s tematskimi dogodki in festivali. Tudi jesen je pestra s tematskimi dogodki in festivali.

Liburnia Jazz Festival bo letos potekal od šestega do osmega julija. Festival združuje najboljše glasbenike, ki si prizadevajo, da bi občinstvu postregli s popolnim klasičnim zvokom in poskrbeli za nepozabno glasbeno doživetje.Liburnia Jazz Festival bo letos potekal od šestega do osmega julija. Festival združuje najboljše glasbenike, ki si prizadevajo, da bi občinstvu postregli s popolnim klasičnim zvokom in poskrbeli za nepozabno glasbeno doživetje.

Obmorski kraji seveda kar kličejo po okusni morski hrani. V Opatiji znajo v restavracijah odlično pripraviti vse vrste rib in morskih sadežev. Obmorski kraji seveda kar kličejo po okusni morski hrani. V Opatiji znajo v restavracijah odlično pripraviti vse vrste rib in morskih sadežev.

Poširane ribe z baziliko in pomarančo. Poširane ribe z baziliko in pomarančo.

Kot smo že dejali, so v Opatiji čudoviti parki. Obiščete lahko Park Angolina, Park sv. Jakoba in Park Margarita. Kot smo že dejali, so v Opatiji čudoviti parki. Obiščete lahko Park Angolina, Park sv. Jakoba in Park Margarita.

Poglejte, kaj smo pa tukaj ujeli v objektiv? Ja, prav vidite: to so čisto prave banane. Kot vidite, rastejo na zelo visoki palmi. Poglejte, kaj smo pa tukaj ujeli v objektiv? Ja, prav vidite: to so čisto prave banane. Kot vidite, rastejo na zelo visoki palmi.

Tukaj so še zelene, a bodo dozorele. Banane so sicer tropski sadež, ki uspeva v Mehiki, Aziji, Afriki in drugod, kjer je zelo toplo tropsko podnebje. A očitno je za njih dovolj toplo tudi v Opatiji. Tukaj so še zelene, a bodo dozorele. Banane so sicer tropski sadež, ki uspeva v Mehiki, Aziji, Afriki in drugod, kjer je zelo toplo tropsko podnebje. A očitno je za njih dovolj toplo tudi v Opatiji.

Ljubitelji filmov ne zamudijo poletnega filmskega festivala v Opatiji, ki bo letos od 21. do 25. avgusta. Vsako leto prinaša bogat program, ki je poln zanimivih projekcij, številnih predavanj in delavnic s filmsko tematiko. V času kultnega festivala dobrih filmov zabave povsod po mestu ne bo manjkalo.Ljubitelji filmov ne zamudijo poletnega filmskega festivala v Opatiji, ki bo letos od 21. do 25. avgusta. Vsako leto prinaša bogat program, ki je poln zanimivih projekcij, številnih predavanj in delavnic s filmsko tematiko. V času kultnega festivala dobrih filmov zabave povsod po mestu ne bo manjkalo.

Še malce morske kulinarike: hobotnica, pripravljena kot golaž in polenta. Še malce morske kulinarike: hobotnica, pripravljena kot golaž in polenta.

Vhod v park Angolina. Pravijo mu tudi zeleno srce mesta. Park krasijo ameriški bori, himalajske cedre, zimzelene rastline zanimivih listov ter ostalih okrog 150 različnih vrst rastlin.Vhod v park Angolina. Pravijo mu tudi zeleno srce mesta. Park krasijo ameriški bori, himalajske cedre, zimzelene rastline zanimivih listov ter ostalih okrog 150 različnih vrst rastlin.

Še ena od lepih vil. V Opatiji si resnično lahko daste duška z opazovanjem, saj prelepe pravljične arhitekture sploh ne zmanjka. Če pa so vam všeč poletni koncerti in pevec Tony Cetinski, ki je tudi pri nas zelo priljubljen, lahko obiščete njegov koncert, ki bo 27. julija. Še ena od lepih vil. V Opatiji si resnično lahko daste duška z opazovanjem, saj prelepe pravljične arhitekture sploh ne zmanjka. Če pa so vam všeč poletni koncerti in pevec Tony Cetinski, ki je tudi pri nas zelo priljubljen, lahko obiščete njegov koncert, ki bo 27. julija.

V Opatiji sicer živi le okrog 8.000 prebivalcev. V Opatiji sicer živi le okrog 8.000 prebivalcev.

Fuži (istrske testenine) z mediteranskimi začimbami in zelenjavo. Fuži (istrske testenine) z mediteranskimi začimbami in zelenjavo.

Nepogrešljiva hladna predjed: slani inčuni. Nepogrešljiva hladna predjed: slani inčuni.

 Cel julij in avgust se obiskovalci Opatije lahko vsak torek popeljejo na brezplačno vožnjo z oldtimerji. Prijetna vožnja s prekrasnimi zgodovinskimi avtomobili je danes prava redkost, v Opatiji pa si želijo, da ravno z njimi obiskovalci vidijo celotno mesto. Cel julij in avgust se obiskovalci Opatije lahko vsak torek popeljejo na brezplačno vožnjo z oldtimerji. Prijetna vožnja s prekrasnimi zgodovinskimi avtomobili je danes prava redkost, v Opatiji pa si želijo, da ravno z njimi obiskovalci vidijo celotno mesto.

Park sv. Jakoba zraven Cerkve sv. Jakoba. Park sv. Jakoba zraven Cerkve sv. Jakoba.

V središču Parka sv. Jakoba stoji fontana kiparja Hansa Ratkauskyja, ki predstavlja Heleno in Seleno iz grške mitologije. Park je zelo romantičen, v njem pa raste tudi ogromno zelo zanimivih in dišečih rastlinskih vrst. V središču Parka sv. Jakoba stoji fontana kiparja Hansa Ratkauskyja, ki predstavlja Heleno in Seleno iz grške mitologije. Park je zelo romantičen, v njem pa raste tudi ogromno zelo zanimivih in dišečih rastlinskih vrst.

Za konec pa še nekaj sladkega in zdravega – figova torta z belo čokolado brez sladkorja. Za konec pa še nekaj sladkega in zdravega – figova torta z belo čokolado brez sladkorja.

Besedilo in foto: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!