BARŽ ≡ KONS, kako in zakaj?

18. 5. 2018

Kdo rad bere? In kdo sodeluje v projektu Bralna značka, ki poteka po osnovnih šolah v celotni Sloveniji? Letos je projekt potekal že 15. leto in devetošolci so z veseljem iz zaključne prireditve odnesli domov zbirko pesmi Srečka Kosovela. 

Vseh 15 knjig, ki so jih v dosedanjih letih prejeli zlati bralci. Vseh 15 knjig, ki so jih v dosedanjih letih prejeli zlati bralci.

Novinarska konferenca je potekala v prostorih Telekoma, ki že 15 let nadebudno spremlja Bralno značko in tako bo ostalo tudi v prihodnje. Tomaž Jontes, direktor tržnega komuniciranja v Telekoma je namreč povedal: " Ponosni smo, da smo že 15 let z Bralno značko. Upam, da bo tako ostalo tudi v prihodnjih letih. Bralna značka namreč sovpada z našimi vrednotami, ker so knjige vir navdiha in odličen podporni medij. " Sicer pa so bili govorniki na novinarski konferenci zraven direktorja trženja na Telekomu še urednik knjige dr. Igor Saksida, ilustrator Damijan Stepančič, predsednica Bralne značke, dr.Dragica Haramija in podpredsednik Bralne značke, pisatelj Slavko Pregl. Novinarska konferenca je potekala v prostorih Telekoma, ki že 15 let nadebudno spremlja Bralno značko in tako bo ostalo tudi v prihodnje. Tomaž Jontes, direktor tržnega komuniciranja v Telekoma je namreč povedal: " Ponosni smo, da smo že 15 let z Bralno značko. Upam, da bo tako ostalo tudi v prihodnjih letih. Bralna značka namreč sovpada z našimi vrednotami, ker so knjige vir navdiha in odličen podporni medij. " Sicer pa so bili govorniki na novinarski konferenci zraven direktorja trženja na Telekomu še urednik knjige dr. Igor Saksida, ilustrator Damijan Stepančič, predsednica Bralne značke, dr.Dragica Haramija in podpredsednik Bralne značke, pisatelj Slavko Pregl.

Slavko Pregl, mladinski pisatelj, sicer pa podpresednik Bralne značke je mnenja, da bi šole morale vsako leto kupiti eno knjigo na šolarja. V resnici pa je to le do polovice realizirano. Zato v okviru Bralne značke vsako leto devetošolci, ki pri projektu sodelujejo vsa leta, prejmejo knjigo, ki je predvidena za tisto šolsko leto.Slavko Pregl, mladinski pisatelj, sicer pa podpresednik Bralne značke je mnenja, da bi šole morale vsako leto kupiti eno knjigo na šolarja. V resnici pa je to le do polovice realizirano. Zato v okviru Bralne značke vsako leto devetošolci, ki pri projektu sodelujejo vsa leta, prejmejo knjigo, ki je predvidena za tisto šolsko leto.

Ilustrator Damijan Stepančič in urednik ter pisec spremne besede dr. Igor Saksida. Ilustrator Damijan Stepančič in urednik ter pisec spremne besede dr. Igor Saksida.

Zanimiv naslov zbirke pesmi BARŽ ≡ KONS. Vas zanima, kaj pomeni? 

"Trojni enačaj pomeni ekvivalent. To je to, kar Kosovel označuje kot konstruktivizem (gradnja nečesa novega), ki se lahko zgodi samo skozi mehko dušo. Izpovedna lirika pa se imenuje Kons. 

Dr. Igor Saksida, ki je uredil zbirko pesmi.

BARŽ ≡ KONS vsebuje pesmi Srečka Kosovela in vsebuje 179 strani. BARŽ ≡ KONS vsebuje pesmi Srečka Kosovela in vsebuje 179 strani.

 "Po večkratnem branju pesmi sem se lotil ilustracij. Najbolj se me je dotaknila faza konstruktivizma. Pesmi imajo v sebi up. Skozi njih razlaga makrokozmos, ki ga nosimo v mikrokozmusu. Sicer pa sem navdih za ilustracije črpal od povsod - od škatlic za vžigalice do različne embalaže, reklam in podobno. Ves čas sem imel občutek, kot da Kosovel sedi ob meni in mi gleda pod roko. 

Bi pa izpostavil ilustracijo na strani 147 - Makrokozmos. Vsak si jo lahko drugače razlaga; ponazorjena pa je zelo vizualno. Nisem pa ilustriral vseh pesmi zato, ker bi bila potem pretirana gostota ilustracij, ki bi znale izničiti pesmi. Če bi pesmi moral sedaj ilustrirati še enkrat, bi verjetno bolj izostril likovni jezik. 

Damijan Stepančič, ilustrator.


Kosovele pesmi lepo popestrijo zelo premišljene ilustracije. Nekatere so bolj lahkotne, nekatere pa zelo natančne in "matematične" z geometrijskimi linijami. Kosovele pesmi lepo popestrijo zelo premišljene ilustracije. Nekatere so bolj lahkotne, nekatere pa zelo natančne in "matematične" z geometrijskimi linijami.

Skupinska fotografija vseh udeležencev novinarske konference.Skupinska fotografija vseh udeležencev novinarske konference.

Podpisana knjiga ima večjo veljavo; se strinjate? Podpisana knjiga ima večjo veljavo; se strinjate?

Mnogi navzoči so seveda z veseljem izkoristili navzočnost urednika in ilustratorja, da je podpisal njihov izvod knjige. Mnogi navzoči so seveda z veseljem izkoristili navzočnost urednika in ilustratorja, da je podpisal njihov izvod knjige.

Dr. Igor Saksida: "Kosovela spremljam že od gimnazije naprej. Vedno mi je bil uganka. Sem pa njegove pesmi želel skozi liriko in konstrukcijo predstaviti vam, mladim. Razdelil sem jih po vsebini (žalostne, jedke, vesele, ...). Sicer je pa Kosovel velik filozof, veste. Njegova vizija, čeprav se morda tako zdi, ni žalostna. Je pa velik izziv, kako se prebiti čez vse pesmi. Ni to črna žalost. Pesmi so polne svetlobe in življenja."Dr. Igor Saksida: "Kosovela spremljam že od gimnazije naprej. Vedno mi je bil uganka. Sem pa njegove pesmi želel skozi liriko in konstrukcijo predstaviti vam, mladim. Razdelil sem jih po vsebini (žalostne, jedke, vesele, ...). Sicer je pa Kosovel velik filozof, veste. Njegova vizija, čeprav se morda tako zdi, ni žalostna. Je pa velik izziv, kako se prebiti čez vse pesmi. Ni to črna žalost. Pesmi so polne svetlobe in življenja."

Sproščeno kramljanje in podpisovanje knjig.Sproščeno kramljanje in podpisovanje knjig.

Ena od učenk s podpisanim izvodom knjige. Ena od učenk s podpisanim izvodom knjige.

Kako je na podobni prireditvi bilo pred dvemi leti, pa si lahko preberete v tem prispevku. 

Besedilo in foto: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Bansi je v naši slovenski največji v gumbarni Dolejši skuhal gumbe.
Kako?