FOTO: Toliko Cankarjev na OŠ Dravlje

12. 5. 2018

Kot veste, je letošnje leto v celoti posvečeno našemu velikemu književniku Ivanu Cankarju. Prav vse leto se namreč spominjamo 100. obletnice njegove smrti. Tudi na OŠ Dravlje v Ljubljani so se mu poklonili in njemu v čast ustvarili zelo zanimive umetnije med šolskim podaljšanim bivanjem. 

Pozdravljen, Bansi!

Učenci 3. b in 3. a podaljšanega bivanja iz OŠ Dravlje ti pošiljamo fotoreportažo "cankarjevanja" v našem oddelku. Kot že veš, je letos Cankarjevo leto in ravno danes (10. maj 2018) je 142 let od rojstva našega velikega pisatelja, dramatika in pesnika, Ivana Cankarja. Njemu smo posvetili naš projekt.

Učiteljica nam je predstavila njegovo življenje in dela. Še najbolj nam je bilo všeč njegovo otroštvo, ker je raje hodil v "enajsto šolo pod mostom" kot v tisto pravo. Tam si je Ivan v igri z vrstniki nabiral bogate in koristne učenosti.

Prebrali smo črtico Pehar suhih hrušk, ki sodi med njegova mladinska dela. To je črtica o hrepenenju, laži in bolečini. Tudi mi smo imeli pokušino suhih hrušk. Še prej pa smo iz dasmase izdelali peharčke z majhnimi suhimi hruškami in jih postavili na ogled.

Spoznali smo še eno zelo znano Cankarjevo delo, Skodelico kave. Učiteljica je skuhala kavo, a ker je ne pijemo, smo jo uporabili za likovno ustvarjanje. Tudi njena zrna. S kuhano kavo smo risali portrete Ivana Cankarja, okvir pa izdelali z lepljenjem kavnih zrn. Vsa učilnica je dišala po kavi in imeli smo občutek, da smo v kavarni. Ob ustvarjanju smo poslušali inštrumentalno glasbo. Dišeči portreti našega Ivana z razpoznavnimi brki so starše in druge učence šole zelo navdušili.

Tako smo obeležili posebno leto, posvečeno našemu velikemu kulturniku.

Bansi, si si danes že privoščil skodelico kave? Uživaj!

Učenci 3. r. OPB iz OŠ Dravlje z učiteljico Vesno Farkaš

Poglejte te unikatne peharčke, napolnjene z različnimi oblivi suhih hrušk. Ne le da so suhe hruške zelo okusne, so tudi neizmerno zdrave. Poglejte te unikatne peharčke, napolnjene z različnimi oblivi suhih hrušk. Ne le da so suhe hruške zelo okusne, so tudi neizmerno zdrave.

Skupinska fotografija učencev 3. b in 3. a med podaljšanim bivanjem na OŠ Dravlje v Ljubljani. Skupinska fotografija učencev 3. b in 3. a med podaljšanim bivanjem na OŠ Dravlje v Ljubljani.

Črtica Pehar suhih hrušk govori o tem, kako sta Ivan Cankar v rani mladosti in njegova sestra Lina iz omare izmaknila žebelj in postopoma, vsak dan malo, jedla suhe hruške, ki jih je mama hranila za posebne priložnosti. V družini Ivana Cankarja so bili namreč izredno revni in suhe hruške so bile več kot prestižna poslastica. Lina je nato Ivana izdala še pred ostalimi brati in sestrami; kajti on je bil tisti, ki je na Linino prigovarjanje iz omare izpahnil žebelj. Črtica Pehar suhih hrušk govori o tem, kako sta Ivan Cankar v rani mladosti in njegova sestra Lina iz omare izmaknila žebelj in postopoma, vsak dan malo, jedla suhe hruške, ki jih je mama hranila za posebne priložnosti. V družini Ivana Cankarja so bili namreč izredno revni in suhe hruške so bile več kot prestižna poslastica. Lina je nato Ivana izdala še pred ostalimi brati in sestrami; kajti on je bil tisti, ki je na Linino prigovarjanje iz omare izpahnil žebelj.

Tako pa so nastajali portreti Ivana Cankarja. A pozor: naslednja zanimivost - namesto risalnih barv, so učenci portrete risali z namakanjem v kuhano kavo. Zanimivo, kajne? Tako pa so nastajali portreti Ivana Cankarja. A pozor: naslednja zanimivost - namesto risalnih barv, so učenci portrete risali z namakanjem v kuhano kavo. Zanimivo, kajne?

Okvir portretov je nastal z lepljenjem kavnih zrn. Okvir portretov je nastal z lepljenjem kavnih zrn.

Ivan Cankar je napisal ogromno del. Tudi zbirko pesmi in pa dramska dela ter objave v takratnem časopisu Slovenski narod. Vsega skupaj je ustvaril (brez objav v časopisih) več kot 50 del. Med najbolj znana mladinska dela, ki jih še danes prebirajo osnovnošolci, sodijo: Pehar suhih hrušk, Bobi, Peter Klepec in Na peči. Cankar je izjemno rad pisal doživljajske vtise iz svojega življenja in občutenja sveta. Bil je tudi precej kritičen do družbe, v njegovih delih pa je bilo moč zaznati tudi revščino, s katero se je družina spopadala. Ivan Cankar je napisal ogromno del. Tudi zbirko pesmi in pa dramska dela ter objave v takratnem časopisu Slovenski narod. Vsega skupaj je ustvaril (brez objav v časopisih) več kot 50 del. Med najbolj znana mladinska dela, ki jih še danes prebirajo osnovnošolci, sodijo: Pehar suhih hrušk, Bobi, Peter Klepec in Na peči. Cankar je izjemno rad pisal doživljajske vtise iz svojega življenja in občutenja sveta. Bil je tudi precej kritičen do družbe, v njegovih delih pa je bilo moč zaznati tudi revščino, s katero se je družina spopadala.

 Cankar je svoje otroštvo preživljal na Vrhniki (na klancu, ki ga je podrobno opisal v svojem delu "Na klancu"). Danes je njegova rojstna hiša muzej, ki ga vsako leto obišče ogromno ljudi, saj ima veliko zgodovinsko in etnološko vrednost. Cankar je svoje otroštvo preživljal na Vrhniki (na klancu, ki ga je podrobno opisal v svojem delu "Na klancu"). Danes je njegova rojstna hiša muzej, ki ga vsako leto obišče ogromno ljudi, saj ima veliko zgodovinsko in etnološko vrednost.

T. M.
Foto: Učenci 3. r. OPB iz OŠ Dravlje z učiteljico Vesno Farkaš

SLONTASTIČEN POZOR!

Bansi je v naši slovenski največji v gumbarni Dolejši skuhal gumbe.
Kako?