VIDEO: Rojstvo goriljega dojenčka

11. 5. 2018

Mamica Calaya je v ameriškem živalskem vrtu Smithsonian ZOO mladička samčka skotila brez pomoči, kakor se to zgodi v divjini.

Gorila, ki živi v divjini, ima mladička na vsake štiri leta. Po navadi le enega naenkrat, rojstvo dvojčkov je izjemno redko. Na žalost pa otroško dobo preživi le vsak drugi gorilji mladiček. Novorojenčki tehtajo okrog dva kilograma, njihova koža je bledo sivo-rožnata in posejana s kratko dlako. Mladički so prvih šest mesecev v nenehnem stiku z mamo, pri kateri pijejo mleko kar dve in pol do tri leta.  Spodaj si oglej redek posnetek rojstva goriljega dojenčka!

Dojenčkova starša sta 15-letna samička Calaya, ki jo vidiš na fotografiji, in 26-letni samček Baraka.Dojenčkova starša sta 15-letna samička Calaya, ki jo vidiš na fotografiji, in 26-letni samček Baraka.

Gorila je breja približno 8 mesecev in pol. Zaradi njihovih večjih trebuhov se nosečnost mame gorile težko prepozna, vidna pa je po otečenih kostnih zglobih. Rojstvo je tako lahko presenečenje. V živalskem vrtu v zvezni državi Washington so vedeli, da gorila, predstavnica ogrožene živalske vrste, pričakuje naraščaj, zato so jo do prihoda njenega prvega mladička budno spremljali. S kamero so ujeli veliki trenutek, ko je majhna črna kepica - samček Moke - pogledala na svet.

Moke, kar v afriškem jeziku Lingala pomeni sinček, je zdaj star že skoraj en mesec. Dobil je že nekaj dlake in pridno raste, večino časa pa počiva in s široko odprtimi očmi spremlja vse, kar mu pokaže mama.Moke, kar v afriškem jeziku Lingala pomeni sinček, je zdaj star že skoraj en mesec. Dobil je že nekaj dlake in pridno raste, večino časa pa počiva in s široko odprtimi očmi spremlja vse, kar mu pokaže mama.

Mamico Calayo so njeni trenerji pred porodom s plišasto igračko naučili, kako mora skrbeti za mladička. Calaya razume nekatere stavke, ki jih povedo ljudje, ki ji pomagajo. V posnetku jih boš slišal, kako jo spodbujajo ob porodu.

Spoznaj še plešočo gorilo Zolo iz živalskega vrta v Dallasu.

Foto: Smithsonian ZOO Facebook
Video: Reuters

E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Bansi je v naši slovenski največji v gumbarni Dolejši skuhal gumbe.
Kako?