Ljubljana, kakšna si bila včasih?

16. 5. 2018

V Mestnem muzeju Ljubljana je na ogled nova stalna razstava o večtisočletni zgodovini Ljubljane. Izjemno zanimiva razstava je namenjena vsem članom družine. Otroci, neverjetno boste uživali, saj je posebej za vas za vsako obdobje na voljo kotiček, ki vam bo skozi vse čute prikazal življenje v Ljubljani nekoč. 

Veliko pozornosti so avtorji razstave – gre za ekipo kustosov Mestnega muzeja Ljubljana pod vodstvom dr. Bernarde Županek – posvetili muzejskim predmetom ter jasni kronološko zasnovani predstavitvi, ki jo je zasnovala oblikovalka Metka Dariš.Veliko pozornosti so avtorji razstave – gre za ekipo kustosov Mestnega muzeja Ljubljana pod vodstvom dr. Bernarde Županek – posvetili muzejskim predmetom ter jasni kronološko zasnovani predstavitvi, ki jo je zasnovala oblikovalka Metka Dariš.

Na razstavi, ki je stalne narave, je svoje mesto našlo najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, pa tudi spominska medalja ob slovesni razglasitvi Ljubljane za glavno mesto Republike Slovenije.Na razstavi, ki je stalne narave, je svoje mesto našlo najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, pa tudi spominska medalja ob slovesni razglasitvi Ljubljane za glavno mesto Republike Slovenije.

 Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih se obiskovalec sreča tudi z vsakdanjim življenjem v mestu, saj na razstavi govorijo o povsem običajnih ljudeh, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat.Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih se obiskovalec sreča tudi z vsakdanjim življenjem v mestu, saj na razstavi govorijo o povsem običajnih ljudeh, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat.

Vabljeni k poslušanju radijskega prispevka z razstave: 

 

Prvo obdobje, ki je del razstave, je podoba Ljubljane oziroma njene izkopanine v prazgodovini. Prvo obdobje, ki je del razstave, je podoba Ljubljane oziroma njene izkopanine v prazgodovini.

Na razstavi zasledimo tudi nekatere lokalne posebnosti, ki so z nami že dolgo in ki nas in naše mesto danes delajo drugačne od drugih evropskih mest.Na razstavi zasledimo tudi nekatere lokalne posebnosti, ki so z nami že dolgo in ki nas in naše mesto danes delajo drugačne od drugih evropskih mest.

 »Veliko število predmetov in z njimi povezanih zgodb razpira poglede na naše glavno mesto in njegovo bogato zgodovino. Glede na to, da živimo v digitalni dobi je izkustvo originalnega muzejskega predmeta tisto, kar danes nepogrešljivo potrebujemo. Prav zato smo se odločili, da postavitev nagovarja obiskovalca z ikoničnimi predmeti iz naše zbirke. Muzejski predmet smo hoteli zavestno postaviti v fokus našega pogleda. V zadnjem obdobju smo namreč prevečkrat priča postavitvam, ko sodobne tehnologije preglasijo sposobnost gledalčeve lastne imaginacije in smo postali samo nemi opazovalci virtualnih svetov, ki nas obkrožajo.«

Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane

Domačim in tujim obiskovalcem nova razstava omogoča, da spoznajo zgodovino Ljubljane, opozarja na pomemben geostrateški položaj mesta ter na izjemne dogodke iz zgodovine tega prostora od prazgodovine do 20. stoletja.Domačim in tujim obiskovalcem nova razstava omogoča, da spoznajo zgodovino Ljubljane, opozarja na pomemben geostrateški položaj mesta ter na izjemne dogodke iz zgodovine tega prostora od prazgodovine do 20. stoletja.

Dragocene najdbe iz obdobja prazgodovine. Dragocene najdbe iz obdobja prazgodovine.

Razstava je izjemno pestra, razgibana in dinamična, zato si le vzemite čas zanjo in si jo oglejte. Primerna je tudi za tujce, saj so predstavitveni napisi ob slovenskem tudi v tujem jeziku. Razstava je izjemno pestra, razgibana in dinamična, zato si le vzemite čas zanjo in si jo oglejte. Primerna je tudi za tujce, saj so predstavitveni napisi ob slovenskem tudi v tujem jeziku.

Zgodovinski lončarski izdelki. Zgodovinski lončarski izdelki.

Žabica Ljuba iz Mestnega muzeja. Žabica Ljuba iz Mestnega muzeja.
Izkušnja za otroke v Mestnem muzeju bo ob tej predstavi zelo dinamična. Najprej bodo otroci videli zmaja in dobili vpogled v scensko gledališče. Naredili bodo lahko tudi svoj animacijski filmček v tehniki slow motion in si to poslali po e-pošti. To prikazuje v bistvu začetek Ljubljane, kako je Ljubljana sploh nastala. Ena izmed legend namreč govori, da naj bi se argonavti ustavili v Ljubljani, premagali zmaja in od takrat naj bi zmaj počival na Ljubljanskem gradu.

Za družine je pripravljen poseben vodnik, ki je v povezavi z vsakim obdobjem. Glavni figuri sta žabica Ljuba in Ana, ki se pogovarjata in potujete skozi časovni stroj. Od prazgodovine, Emone, srednjega veka do 20. stoletja. V vsakem obdobju je določena premišljena, pedagoška dejavnost. Za obdobje prazgodovine otroci sestavijo prazgodovinsko kolo, na prazgodovinske posodice poskušajo narisati različne koliščarske vzorce, lahko se tudi poigrajo z malimi posodicami, ki so jih nekoč po vsej verjetnosti tudi v resnici naredili otroci, ker so še danes tam prstni odtisi.

V sobi Emona imamo računalniško igrico sestavi mozaik. Nam se mogoče zdi enostavna, ker gre za ponavljanje določenih vzorcev, ampak otrokom je pa zelo zanimiva. Poskusijo lahko tudi legionarjevo opremo (čelado, meč, ščit, lahko se namažejo z različnimi vonjavami,  postrgajo kožo s strigilisom, kot so to Rimljani včasih počeli, v eni izmed iger pa se lahko poigrajo tudi s frnikolami. 

V srednjem veku imamo eno zibelko, original je bil najden v eni izmed zbirk v kleti Mestnega muzeja. S kopijo pa se otroci lahko poigrajo.

V obdobju novega veka smo pripravili mini gledališče na temo Povodnega moža in Urške. Tam so ročne lutke, knjižice, od Prešerna do Andrej Rozmana - Roze, ki je naredil zgodbo na temo povodnega moža, tako da lahko otroci skupaj s starši to zgodbo preberejo. V načrtu je tudi, da pripravimo na i-pod Od Boštjana Gorenca - Pižame parodijo na Povodnega moža.

Na razstavi so v otroškem kotičku vedno tudi navodila, kaj je treba početi. Za otroke je morda malce preveč za vsa obdobja postopoma vse to izvesti, ker vse skupaj traja 90 minut, tako da se bomo fokusirali na določeno obdobje, potem pa sledijo še delavnice.


Ema Marinčič, višji kustos, pedagog, Mestni muzej Ljubljana.

Pa smo že pri drugem zgodovinskem obdobju - antiki. Kaj veste o njej? Pa smo že pri drugem zgodovinskem obdobju - antiki. Kaj veste o njej?

Nova stalna razstava je zelo sodobna in dinamična. Vključuje tako različne metode predstavitve zgodovine kot materiale. Nova stalna razstava je zelo sodobna in dinamična. Vključuje tako različne metode predstavitve zgodovine kot materiale.

Strokovna vodja projekta, muzejska svetnica dr. Bernarda Županek, sicer kustosinja za antiko, ki je bila skupaj z vodjo projekta Tamaro Bregar odgovorna za postavitev razstave, stalno razstavo razume kot osebno izkaznico muzeja:

»Stalna razstava je osebna izkaznica vsakega muzeja. Od prve stalne razstave Mestnega muzeja Ljubljana letos mineva že 81 let in naših osebnih izkaznic se je do zdaj zvrstilo kar nekaj, različno velikih, z različnimi koncepti, poudarki in pristopi. Razstava Ljubljana. Zgodovina. Mesto. je zadnja v tem nizu. Z njo se konceptualno vračamo na izhodišče: naša razstava je postavljena kronološko, od prazgodovine do 20. stoletja, predstavitve so jasne in pregledne, izpostavljeni so ključni poudarki, v središču so predmeti in zgodbe, ki jih le-ti nosijo.«

Na ljubljanskih tleh so vedno skozi zgodovino in tudi še danes, našli ogromno zelo dragocenih izkopanin, ki pričajo o tem, da je bilo na teh tleh že od nekdaj življenje. Na ljubljanskih tleh so vedno skozi zgodovino in tudi še danes, našli ogromno zelo dragocenih izkopanin, ki pričajo o tem, da je bilo na teh tleh že od nekdaj življenje.

Brez zgodovine ne bi bilo sedanjosti, tako da je prav, da smo z njo seznanjeni. Brez zgodovine ne bi bilo sedanjosti, tako da je prav, da smo z njo seznanjeni.

Razstavo lahko obiščete samostojno ali z vodenimi ogledi kustosov, ki vam bodo podrobneje razložili informacije o določenem obdobju. Razstavo lahko obiščete samostojno ali z vodenimi ogledi kustosov, ki vam bodo podrobneje razložili informacije o določenem obdobju.

Najdbe, podobne današnjim pustnim maskam. Najdbe, podobne današnjim pustnim maskam.

Kotiček za vas, dragi otroci, za obdobje antike. Si upate nadeti bojevniški ščit? Kotiček za vas, dragi otroci, za obdobje antike. Si upate nadeti bojevniški ščit?

Bojevniška orodja. Bojevniška orodja.

In še videoprispevek iz oddaje Kultura: 

Razstava je tudi vizualno zelo privlačna. Vitrine so dizajnersko premišljene in opremljene s simpatično svetlobo. Razstava je tudi vizualno zelo privlačna. Vitrine so dizajnersko premišljene in opremljene s simpatično svetlobo.

Postavitev takšne razstave, kot je zgodovinski pregled Ljubljane, je zahteval izjemno veliko truda najrazličnejših strokovnjakov, od arheologov, zgodovinarjev, kustosov, pedagogov in drugih. Postavitev takšne razstave, kot je zgodovinski pregled Ljubljane, je zahteval izjemno veliko truda najrazličnejših strokovnjakov, od arheologov, zgodovinarjev, kustosov, pedagogov in drugih.

Smo že pri srednjem veku. Smo že pri srednjem veku.

Iz srednjega veka vidimo veliko predmetov, čeprav v primerjavi z drugimi obdobji najmanj. Iz srednjega veka vidimo veliko predmetov, čeprav v primerjavi z drugimi obdobji najmanj.

Srednji vek je bil na ozemlju Ljubljane, pa tudi sicer celotne Slovenije, obdobje, ki ga raziskujemo še danes. Srednji vek je bil na ozemlju Ljubljane, pa tudi sicer celotne Slovenije, obdobje, ki ga raziskujemo še danes.

Pisanje knjig, moč Cerkve, osvajalski pohodi in še kaj so zaznamovali srednji vek. Pisanje knjig, moč Cerkve, osvajalski pohodi in še kaj so zaznamovali srednji vek.

Srednjeveški krožniki in preostali jedilni pribor. Srednjeveški krožniki in preostali jedilni pribor.

Preverite informacije o konjeniku. Preverite informacije o konjeniku.

Oris konjenika. Oris konjenika.

Srednjeveški kotiček za vas, dragi otroci. Srednjeveški kotiček za vas, dragi otroci.  

Obdobje, ki je številnim zelo poznano. Obdobje, ki je številnim zelo poznano.

Ljubljana se je v svoji zgodovini nenehno srečevala z različnimi obrazi, ki so jo zaznamovali. Ljubljana se je v svoji zgodovini nenehno srečevala z različnimi obrazi, ki so jo zaznamovali.

Majhne lutke - otroci, samo za vas, da boste bolje razumeli novi vek. Majhne lutke - otroci, samo za vas, da boste bolje razumeli novi vek.

Ljubljana je bila že od nekdaj križišče poti in stičišče ljudi. Ljubljana je bila že od nekdaj križišče poti in stičišče ljudi. 

Hribarjevo nabrežje - kje je danes? Ja, tam kot nekoč!Hribarjevo nabrežje - kje je danes? Ja, tam kot nekoč!

Zasnova Prešernovega spomenika. Zasnova Prešernovega spomenika.

Pomembne informacije o spomeniku, ki je najprepoznavnejši za Ljubljano. Pomembne informacije o spomeniku, ki je najprepoznavnejši za Ljubljano.

Zasnovo spomenika najdemo v vitrini zraven preostalih pomembnih najdb novejše zgodovine. Zasnovo spomenika najdemo v vitrini zraven preostalih pomembnih najdb novejše zgodovine.

Kaj pa oblačila? Kakšna so bila? Po večini dolga, elegantna, predvsem v obdobju romantike. Kaj pa oblačila? Kakšna so bila? Po večini dolga, elegantna, predvsem v obdobju romantike.

Prepoznate nebotičnik? Prepoznate nebotičnik?

 Novejša zgodovina - obdobje, ko je bila Slovenija del Jugoslavije. Novejša zgodovina - obdobje, ko je bila Slovenija del Jugoslavije.

Kotiček za vas, dragi otroci in šolarji. Kotiček za vas, dragi otroci in šolarji.

Številni obiskovalci se bodo predmetov, besedil in preostalih vsebin, predstavljenih v novejši zgodovini, spominjali, kot bi bile včeraj. Številni obiskovalci se bodo predmetov, besedil in preostalih vsebin, predstavljenih v novejši zgodovini, spominjali, kot bi bile včeraj.

Temačno in žalostno obdobje - vojna! A je žal tudi to del zgodovine. Temačno in žalostno obdobje - vojna! A je žal tudi to del zgodovine.

Tudi Ljubljana se je razveselila osvoboditve od druge svetovne vojne. Tudi Ljubljana se je razveselila osvoboditve od druge svetovne vojne.

Avtomobil - fičo, ki je številnim znan kot osebni ali družinski avtomobil. Avtomobil - fičo, ki je številnim znan kot osebni ali družinski avtomobil.

Besedilo in foto: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Kako otroka odvaditi od dude? Bo Dudožer pomagal? Preverite!