Miha in ris Rožnik: Prijatelja spoznata kompleksno krizo

6 - 9 let

28. 5. 2018

Pred nami je zgodba o osnovnošolcu Mihi in njegovem prijatelji risu, skozi katero se otroci prvič seznanijo s pojavi in dogodki, kot so kritična infrastruktura, kompleksna kriza in vojna.

Ste že kdaj razmišljali o tem, kakšno bi bilo življenje brez pitne vode, ki priteče naravnost v vašo kuhinjo in kopalnico? Ali brez elektrike, ki nam daje svetlobo, nas pozimi greje in poleti hladi in s pomočjo katere lahko ves ljubi dan gledamo risanke? O vsem tem razmišlja Miha, potem ko v kopalnici iz pipe priteče umazana voda, ko ne delujejo telefonske povezave in mami ne more priklicati komunalnega podjetja, za piko na i pa zmanjka še elektrike. No, v resnici to še ni pika na i. 

Med pogovorom sva z risom počasi utonila v spanec. Naenkrat pa sva začutila bobnenje in tresenje tal. S police je padel kup knjig, z druge pa še nekaj igrač. Z risom sva se spogledala in v en glas zavpila: "Potres!"

Kam sta se Miha in ris skrila, ko so se tresla tla in kaj vse sta videla potem, ko so se tla umirila? Nikar ne skrbite, k sreči se je našemu junaku o vsem tem samo sanjalo. Kajti, ko se je zbudil, je brž stekel do okna in na svoje veliko olajšanje ugotovil, da je vse v redu. Ampak, ste si kdaj predstavljali, kako bi bilo, če bi res bil potres? Kdo pride na pomoč, koga lahko pokličemo, na koga se obrnemo, kaj moramo storiti? Vse to in še več boste izvedeli v knjigi in ko jo boste prebrali, boste lahko na koncu preizkusili, koliko ste si zapomnili in rešili še križanko. 

Knjižica Miha in ris Rožnik: prijatelja spoznata kompleksno krizo je namenjena otrokom med 8. in 11. letom starosti.

Foto: Iz knjige Miha in ris Rožnik: prijatelja spoznata kompleksno krizo

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

Od 20. do 26. maja lahko v oddaji Lahko noč, otroci ob 19.45 na prvem programu radia Slovenija prisluhnete pravljicam iz zbirke Čebelica.