Šolan kuža in njegov lastnik

14. 4. 2018

Veronika me sprašuje, kako naj svojega kosmatinca pripravi na pasjo šolo.

Njen kuža je mešanček med pasmama borderski in nemški ovčar. Zanima jo, kako je videti pasja šola in kaj mora storiti, da bo njen kuža nanjo pripravljen. 

Veronika, verjetno si že slišala, da je bil pes včasih divja žival, ki jo je človek pred 15 tisoč leti udomačil. Čeprav je že zelo dolgo dober človekov prijatelj, pa je njegova živalskost še vedno v njem. Kar pomeni, da lahko ravna nagonsko in se odziva nepričakovano. Zato, da se pes nauči, kako človeku slediti na povodcu, pa tudi, da se njegov človek nauči, kako biti jasen vodja, morata skupaj v šolo. Čeprav ji rečemo pasja šola, je to v resnici šola za psa in njegovega lastnika. Veronika, posebna priprava na pasjo šolo tako ni potrebna, vse, kar moraš vedeti, boš izvedela na samem tečaju. 

Pasjo šolo je že opravila psička Kasy, ki je skupaj z njeno lastnico pokazala nekaj trikov in še, kaj vse se preveri na pasjem veterinarskem pregledu.Pasjo šolo je že opravila psička Kasy, ki je skupaj z njeno lastnico pokazala nekaj trikov in še, kaj vse se preveri na pasjem veterinarskem pregledu.

Lahko pa ti povem, da kužki potrebujejo jasne ukaze in da se izredno hitro učijo. Še posebej, kadar za pokazano znanje dobijo kakšno nagradico - pasjo poslastico. Te imaš lahko ves čas pri roki v žepu. Da bo tvoj kuža lahko pozorno poslušal, ga neposredno pred tečajem odpelji še na sprehod, da bo tam porabil presežek energije za divjanje. Če bo pasjo mladostniško razposajenost razdivjal prej, te bo na tečaju pozorneje poslušal.

Oglej si, katere trike je svojo psičko naučila Hana. Morda dobiš kak navdih.

Držim pesti za vaju in uspešno opravljen tečaj pasje šole vama želim,
Bansi

Foto: T. M.
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!