Kaj je bioritem?

13. 4. 2018

Morda si pri sebi opazil, da imaš včasih več energije in si bolj vesel, včasih pa se slabše počutiš. Kako pa to?

Posebej ob prehodu letnih časov iz zime v pomlad nekateri pravijo, da čutijo spomladansko utrujenost. Ravno zdaj v tem obdobju morda pri pouku nekoliko večkrat zazehaš in se v popoldanskih urah težko učiš. Tvoje telo je namreč navajeno na drugačen ritem. Pozimi smo nekoliko počasnejši, poleti pa imamo zaradi sonca veliko več energije, se strinjaš?

   Raziskovalci so ugotovili, da se za našim počutjem skrivajo vzorci, ki se ponavljajo. Tem vzorcem na dolgi rok rečemo ritmi. Veronika pa me je spraševala, kaj je bioritem.Raziskovalci so ugotovili, da se za našim počutjem skrivajo vzorci, ki se ponavljajo. Tem vzorcem na dolgi rok rečemo ritmi. Veronika pa me je spraševala, kaj je bioritem.
Veronika, nekateri raziskovalci pravijo, da je to, kako se človek počuti, mogoče razložiti na podlagi treh človekovih cikličnih ritmov, ki skupaj sestavljajo tvoj bioritem. Bioritem sestavlja ritem tvojega telesa, ki je dolg 23 dni, pa ritem tega, kako čustvuješ, ta je dolg 28 dni. Sestavlja ga tudi ritem delovanja možganov in razmišljanja, ki je dolg 33 dni. Vsi trije so se začeli na dan tvojega rojstva in s kalkulatorji bioritma je mogoče izračunati, kje, v katerem izmed ciklov, si trenutno. S to informacijo pa si morda lahko razložiš, zakaj se kdaj lažje in kdaj težje učiš.

Z besedo bioritem pa poimenujemo tudi ritem vsakodnevnih navad - na primer tega, kdaj hodiš spat in ob katerih urah ješ. Tvoje počutje je namreč zelo odvisno ravno od tvojih navad. Z obroki in spanjem ob istem času svojemu telesu lahko najbolj pomagaš, da deluje čim bolje. 

Umin brezskrbni urnik se je septembra zelo spremenil. Ni se še navadila na novi dnevni ritem, veliko lažje pa se bo junija navadila na poletne počitnice, kajne?

Veronika, preberi si še, če mačke sanjajo in kdo si je izmislil šolo.
Pozdravček,
Bansi

Foto: EPA
Video: Infodrom

E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!