Vid Valič obiskal 12 bolnišnic

11. 2. 2018

Komik in televizijski voditelj Vid Valič je na slovenski kulturni dan in še dan pozneje prepotoval Slovenijo in v kar 12 bolnišnicah otrokom bral in podaril pravljice. 

Celoten dogodek se je imenoval Vidov kulturni dan in pol.  Potekal pa je pod sloganom 'Prešerno po Sloveniji – Podari otroku knjigo'. 

Vid je otrokom bral pravljico Tri miške, ki jo je napisala njegova mama Amanda Mlakar.Vid je otrokom bral pravljico Tri miške, ki jo je napisala njegova mama Amanda Mlakar.

Unikatni praznični potep, ki si ga je komik, igralec in televizijec zamislil v popestritev Prešernovega dne je bila pot od Prekmurja do morja, ustavljal pa se je, kot smo že dejali, v bolnišnicah.Unikatni praznični potep, ki si ga je komik, igralec in televizijec zamislil v popestritev Prešernovega dne je bila pot od Prekmurja do morja, ustavljal pa se je, kot smo že dejali, v bolnišnicah.

 Pravljica Tri miške govori o miškah z imeni Pirina, Prosena in Rozina. Živijo skupaj v hiški na robu gozda. Pirina in Prosena hodita na poje, nabirata hrano in polnita shrambe, Rozina poduha vsako rožo na poti in se vsak dan znova izgubi med travami in listjem. Zvečer se vrne domov praznih rok. Pirina in Prosena sta zelo jezni nanjo. Kako bo Rozina preživela zimo? Ali bosta delili hrano z njo? No, to pa so izvedeli le otroci, ki so prisluhnili Vidu. Pravljica Tri miške govori o miškah z imeni Pirina, Prosena in Rozina. Živijo skupaj v hiški na robu gozda. Pirina in Prosena hodita na poje, nabirata hrano in polnita shrambe, Rozina poduha vsako rožo na poti in se vsak dan znova izgubi med travami in listjem. Zvečer se vrne domov praznih rok. Pirina in Prosena sta zelo jezni nanjo. Kako bo Rozina preživela zimo? Ali bosta delili hrano z njo? No, to pa so izvedeli le otroci, ki so prisluhnili Vidu.

"Najprej bi rad pohvalil osebje vseh bolnišnic. Brez njihove naklonjenosti in pomoči nam ne bi uspelo izpeljati akcije, s katero želim spodbujati bralno kulturo mladih in apelirati na starejše, naj otrokom večkrat podarijo knjige. Pričakoval sem sicer, da bom pravljico Tri miške, ki jo je napisala moja mama Amanda, bral več otrokom. Žal nekateri niso mogli sodelovati, ker se zdravijo na zaprtih oddelkih, na srečo pa je še več zdravih in ne potrebujejo bolnišnične nege."

Vsestranski Vid Valič, ki je očitno po novem tudi pravljičar. 

Selfijev z bolnišničnim osebjem seveda ni manjkalo. Selfijev z bolnišničnim osebjem seveda ni manjkalo.

"Branja so mi dala veliko zadovoljstva. Vsake toliko sem dvignil glavo in videl okrogle oči in odprta usta otrok, ki so poslušali. In ti pogledi bodo ostali z mano za vedno. Ko prav vidiš, da jim domišljija šviga levo in desno, da se jim prikazujejo slike prostorov in oseb iz opisov. No, mogoče pa so me tako gledali, ker so čakali kdaj bo konec, da se bodo lahko naprej igrali. Ampak meni je bolj všeč razlaga z domišljijo."

Vid o svojih občutjih med branjem. 

Vid je v dnevu in pol obiskal Mursko Soboto, Maribor, Ptuj, Celje, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice, Novo Mesto, Ljubljano, Jesenice, Novo Gorico in Izolo.Vid je v dnevu in pol obiskal Mursko Soboto, Maribor, Ptuj, Celje, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice, Novo Mesto, Ljubljano, Jesenice, Novo Gorico in Izolo.

"Upam, da bo akcija obrodila sadove, da bodo starši otrokom za darilo kupili tudi knjigo in si vzeli čas in jim kakšno pravljico tudi prebrali. Branje spodbuja domišljijo in tudi druženje med starši in otroki saj se po branju lahko pogovarjajo o tem, kaj je sporočilo pravljice, kaj si otrok misli o tem in podobno."

"Prvič sem v enem dnevu prevozil toliko Slovenije in se ob tem spet spomnil kako lepo pokrajino naseljujemo. Naslednjič, ko vidim nekoga vreči kakšno smet na tla, mu jo zatlačim tako globoko tja, kamor sonce ne posije ... v njegov žep, da jo bo lahko vrgel v koš za reciklažo, ko ga bo našel,"

je še povedal Vid, ki je vsaki bolnišnici podaril 10 otroških in mladinskih knjig.

T. M.

Foto: Vid Valič Press

SLONTASTIČEN POZOR!

Bansi je v naši slovenski največji v gumbarni Dolejši skuhal gumbe.
Kako?