Vzgoja širine pri otroku

9. 2. 2018 - 4. Kolumna psihoterapevta Milana Krajnca

Današnja kolumna bo govorila o pomembnosti širine pogleda na svet, ki ga neizbežno potrebuje vsak otrok. A seveda morajo v prvi vrsti takšni biti starši. 

Pri delu z odraslimi ugotavljam, da največjo težavo pri reševanju težav oz. povzročanju težav, kompliciranju, izgubljanju kvalitetnega časa in konfliktov, povzroča njihova širina pogleda na življenje. Ne glede na to, ali gre za visoko izobražene kadre ali ne, nekateri pač vidijo življenje zelo ozko.

Otroci kar srkajo informacije, zato je prav, da jim predstavljate širino, ki jo dejansko ponuja svet. Razložite jim, da obstajajo različne države, različne kulture, načini prehranjevanja, različni športi, jeziki, kulturni dogodki in podobno. Ni potrebno, da vsak dan ali teden obiskujete različne vsebine, a le-te naj bodo kar se da pogosto na urniku. Otroci kar srkajo informacije, zato je prav, da jim predstavljate širino, ki jo dejansko ponuja svet. Razložite jim, da obstajajo različne države, različne kulture, načini prehranjevanja, različni športi, jeziki, kulturni dogodki in podobno. Ni potrebno, da vsak dan ali teden obiskujete različne vsebine, a le-te naj bodo kar se da pogosto na urniku.

Starši, skupaj z otroki obiščite najrazličnejše prireditve, dogodke, festivale, ulične, športne predstave in podobno. Pri tem otroku razložite osnove določene izbrane dogodivščine. Starši, skupaj z otroki obiščite najrazličnejše prireditve, dogodke, festivale, ulične, športne predstave in podobno. Pri tem otroku razložite osnove določene izbrane dogodivščine.

 Milan Krajnc je pedagog in krizni svetovalec po metodah realitetne terapije in transakcijske analize (oboje modaliteti psihoterapije) in je specializiran za odpravo vzorcev iz otroštva in vzgojo s spodbujanjem potencialov. Milan Krajnc je pedagog in krizni svetovalec po metodah realitetne terapije in transakcijske analize (oboje modaliteti psihoterapije) in je specializiran za odpravo vzorcev iz otroštva in vzgojo s spodbujanjem potencialov.

T. M.
Avtor kolumne: Milan Krajnc
Foto: Pixabay in Miroslav Petrović