Kakšna je Ljubezen galapaške želve?

9. 2. 2018

Dragi bralci Bansijeve spletne strani, predstavljamo vam kratki, izjemno poučen animirani film, ki govori o prikupni galapaški želvi in njenih dogodivščinah. Premiera je že bila v Škofji Loki, tokrat pa bo film, v soboto, 10. februarja ob 16. uri na sporedu v Mestnem kinu Kinodvor v Ljubljani. 

Gre za drugi del nadaljevanja o želvi, ki je potovala z ladjo Beagle. Prvi del se je imenoval Potovanje na ladji Beagle - Pasavec. Napovednik prvega dela: 

Nekaj informacij o samem filmu. Nekaj informacij o samem filmu.

Kot smo dejali, ne gre samo za risanko, ki bi zabavala, ampak je dejansko zelo poučna. Tako glede vsebine, kot tudi izbora tehnike, v kateri je predstavljena. Kot smo dejali, ne gre samo za risanko, ki bi zabavala, ampak je dejansko zelo poučna. Tako glede vsebine, kot tudi izbora tehnike, v kateri je predstavljena.

Kratek videoodlomek:

Kaj vam je ljubše ilustracija ali strip? No, pri Ljubezni galapaške želve ne bo dileme, saj se skozi ves film prepletata obe tehniki. Kaj vam je ljubše ilustracija ali strip? No, pri Ljubezni galapaške želve ne bo dileme, saj se skozi ves film prepletata obe tehniki.

Tukaj si oglejte še napovednik: 

Morda veste, kje se nahaja Galapaško otočje? Ja, tam, kjer so galapaške želve, vendar! Morda veste, kje se nahaja Galapaško otočje? Ja, tam, kjer so galapaške želve, vendar!

Da vam malce olajšamo delo z iskanjem na zemljevidu: Galapaški otoki so sestavljeni z okrog 14 večjih otokov (pojavljajo se različni podatki, ponekod navajajo, da jih je 19). Zraven teh so še trije manjši otoki in 107 zelo majhnih otočkov in čeri v Tihem oceanu. Najdemo jih okrog 1000 km zahodno od obale Južne Amerike, prečka jih tudi Ekvator. Politično so del Afriške države Ekvador, province Manabi, a imajo posebno ureditev. Da vam malce olajšamo delo z iskanjem na zemljevidu: Galapaški otoki so sestavljeni z okrog 14 večjih otokov (pojavljajo se različni podatki, ponekod navajajo, da jih je 19). Zraven teh so še trije manjši otoki in 107 zelo majhnih otočkov in čeri v Tihem oceanu. Najdemo jih okrog 1000 km zahodno od obale Južne Amerike, prečka jih tudi Ekvator. Politično so del Afriške države Ekvador, province Manabi, a imajo posebno ureditev.

Galapaško otočje je izjemno znano po pestrem živalskem svetu, seveda tudi po želvah velikankah, ki imajo v tem filmu glavno vlogo. Galapaško otočje je izjemno znano po pestrem živalskem svetu, seveda tudi po želvah velikankah, ki imajo v tem filmu glavno vlogo.

V filmu vidimo, kako se raziskovalna ladja Beagle približuje otočju Galapagos, kjer živali bivajo v sožitju in blaginji. Želvakinjo in Želvaka vidimo v grmičevju ob peščeni obali. Želvakinja ravno leže jajca, ko ju Ščinkavec opozori na prihajajočo nevarnost – človeka. Živali so ob prihodu ladje vznemirjene, saj se bojijo plenilskih pohodov, ki so jih v preteklosti že prizadeli. V filmu vidimo, kako se raziskovalna ladja Beagle približuje otočju Galapagos, kjer živali bivajo v sožitju in blaginji. Želvakinjo in Želvaka vidimo v grmičevju ob peščeni obali. Želvakinja ravno leže jajca, ko ju Ščinkavec opozori na prihajajočo nevarnost – človeka. Živali so ob prihodu ladje vznemirjene, saj se bojijo plenilskih pohodov, ki so jih v preteklosti že prizadeli.

Film je noro zanimiv, ker v ospredje postavlja želve. Njihova življenja, občutenja - dobesedno želve nam gledalcem govorijo, kaj počne(m)jo ljudje. Film je noro zanimiv, ker v ospredje postavlja želve. Njihova življenja, občutenja - dobesedno želve nam gledalcem govorijo, kaj počne(m)jo ljudje.

Tanja Mojzer
Foto: Invida Press
Video: Invida Press
Avtor zemljevida v slovenščini: Igor Kraševec

SLONTASTIČEN POZOR!

Pošljite avtorsko fotografijo vaše snežne umetnije. Snežaki, ribice, zajčki, jelenčki in mnogi drug; kje ste?