Infodromovi dokumentarci - že drugič na TV!

7. 2. 2018

Ustvarjalci oddaje Infodrom so že drugič pripravili serijo kratkih zelo izobraževalnih in zanimivih filmov. Na TV Slovenija si jih bomo lahko ogledali med zimskimi počitnicami. Premierno so bili predstavljeni v Mestnem kinu - Kinodvor, kjer so jih tudi sami ustvarjalci prvič videli v celoti. 

Kaj menite, kako so se osnovnošolci obnesli kot Izklopljeni od sveta? En teden brez popolnoma vseh elektronksih naprav! Bi bili pripravljeni sprejeti ta izziv? Kaj menite, kako so se osnovnošolci obnesli kot Izklopljeni od sveta? En teden brez popolnoma vseh elektronksih naprav! Bi bili pripravljeni sprejeti ta izziv?

Kot rečeno, gre za projekt oddaje Infodrom, ki je letos stekel že drugič. Kakšni so bili pa filmi v lanskem letu, preverite v tem prispevku. 

 Spoznajmo zgodbo teh petih filmov:

Otroci ločenih staršev lahko uživajo ob določenih ugodnostih (gredo dvakrat na počitnice, dobijo dvoje ločenih daril in podobno. A kljub temu so povedali, da bi si želeli, da sta starša še vedno skupaj in da so kot enotna družina. Otroci ločenih staršev lahko uživajo ob določenih ugodnostih (gredo dvakrat na počitnice, dobijo dvoje ločenih daril in podobno. A kljub temu so povedali, da bi si želeli, da sta starša še vedno skupaj in da so kot enotna družina.

Kristjan ima neverjetno bogat komentatorski besedni zaklad. Presenečeni boste, kako bi bila nogometna tekma lahko zanimiva, če bi jo on resnično komentiral. Kristjan ima neverjetno bogat komentatorski besedni zaklad. Presenečeni boste, kako bi bila nogometna tekma lahko zanimiva, če bi jo on resnično komentiral.

Poglejmo še nekaj zanimivih izjav igralcev in urednice Otroškega in mladinskega programa, Martine Peštaj.

Viktor je ugotovil, da je brez telefona več igral na klavir in športal. Viktor je ugotovil, da je brez telefona več igral na klavir in športal.

Viktor, ki je prav tako igral v Izklopljeni:
"Najtežje se je bilo odreči komunikaciji s celim svetom. Res se počutiš odklopljenega, če si brez telefona. Je pa res, da iz tega odneseš zanimive izkušnje. Jaz sem spet prišel malce na svoje stare navade."

Katera izkušnja ti je bila v tem tednu najboljša? 
"Občutek svobode. Da vidiš, da moraš iti ven. Da lahko narediš nekaj dobrega. Tudi zunaj v svetu, in ne samo na telefonu."

Kaj si pa pogrešal? 
"Kakšen youtube, pa slike, Instagram." 

Si zaradi tega kaj več bral ali gledal televizijo? S čim si nadomestil čas, ki ga preživiš za telefonom?
"Klavir, tenis, tek, šport na splošno in glasba."

Martina Peštaj, urednica Otroškega in mladinskega programa na TV Slovenija, v sredini, med svojima sodelavkama. Martina Peštaj, urednica Otroškega in mladinskega programa na TV Slovenija, v sredini, med svojima sodelavkama.

Martina Peštaj, urednica OMP TV Slovenija:
"S serijo Infodrom - Moje življenje smo si predvsem želeli, da na malce daljši način pokažemo zgodbe otrok, ki jih srečamo v praksi za oddajo Infodrom. Jaz misilim, da je to tudi naša odgovornost kot Nacionalnega medija, da kažemo otroke v svojih življenjih, v svojih zgodbah, ki so takšne in drugačne, predvsem pa življenjske. To je za nas absolutno velik privilegij, da nas otroci spustijo v svoje svetove. So namreč pravi mali misleci, modreci. Kako lepo povedo svoje misli, kako razmišljajo, kako to predstavijo. Se mi zdi, da je to nekaj najlepšega, kar smo naredili."

Mladi, ki so sodelovali v teh filmih, torej že sodelujejo z oddajo Infodrom? 
"Ja, se srečujemo, naše poti se srečajo. Ali gremo snemat v kakšno ustanovo, pa jih tam spoznamo in rečemo, o, to bi bil krasen lik, krasna vloga za kakšno našo vsebino, širšo zgodbo. Skratka, če delaš v Otroškem in mladinskem programu, moraš biti odprt. Moraš brati knjige, moraš gledati filme, gledati predstave, ki jih otroci in mladi gledajo. In na vsej tej poti, ko hodiš okoli in imaš velika usta in ušesa, naletiš na toliko zanimivih zgodb, da se mi zdi, da smo jih res samo nekaj (teh pet) predstavili, ostalo jih je pa še veliko. 

Upam pa, da bo uspeh te sezone spodbuda, da bomo lahko drugo leto ta projekt nadaljevali."

Tanja Mojzer

Foto: Tanja Mojzer in Infodrom

SLONTASTIČEN POZOR!