ČLOVEŠKO TELO: Kurja polt, zardevanje, znojenje

10. 8. 2020

Človeško telo je po svojem delovanju neizmerno zanimivo. Veliko stvari nam je znanih, še vedno pa se dogaja kopica vsakodnevnih pojavov, ko se svojemu telesu prav začudimo. Tokrat smo za vas, dragi bralci Bansijeve strani, izbrskali nekaj zanimivih odgovorov na še bolj zanimive človeške pojave. 

 Človeško telo je zelo zanimiv "stroj", poln skrivnosti. Se strinjate? Človeško telo je zelo zanimiv "stroj", poln skrivnosti. Se strinjate?

Zakaj zardevamo?
Kadar smo v zadregi, adrenalin v krvnem obtoku pospeši dihanje in srčni utrip in tako v lica pošlje več krvi, kar povzroči rdečico. Ravno stres je tisti, ki povzroči povečano proizvajanje stresnih hormonov adrenalina in kortizola, ki žile, srce in mišice pripravita na reakcijo ter odziv z begom ali bojem. Zardimo, ko smo presenečeni, ko nas je česa strah, ko se moramo spopasti s položajem, ki nam je nov in neznan. Rdečica traja le nekaj časa, ko se pomirimo, rdečica izgine. 

Kateri del telesa se najbolj znoji?
Morda niste vedeli, a vsako človeško stopalo ima več kot 250.000 žlez znojnic. Kadar se znojimo, naša koža privlači bakterije, ki skupaj z znojem proizvajajo neprijeten vonj. Znojimo se na primer med športno aktivnostjo, hojo po stopnicah in podobno. Ker z znojenjem privlačimo bakterije, prek znoja pa se razstruplja tudi naše telo, se je treba po vsaki športni dejavnosti stuširati. 

Ste vedeli, da se od vseh delov človeškega telesa najbolj znojijo stopala? Ste vedeli, da se od vseh delov človeškega telesa najbolj znojijo stopala?

Ste izvedeli veliko zanimivosti, kajne? Prihodnjič nadaljujemo! 

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay