Kako je bilo šolarjem na smučeh?

24. 1. 2018

Smučanje je eden izmed športov, po katerem smo Slovenci zelo znani. Zanimanje zanj pa se v zadnjih letih spet povečuje. Če je bilo smučanje še pred dvema desetletjema dosegljivo vsem, v zadnjem času lahko rečemo, da smuča vedno manj otrok. Da bi to spremenili in čim večjemu številu otrok omogočili to lepo izkušnjo, je že četrto leto zapored med 22. in 26. januarjem v teku akcija Šolar na smuči.

Otroci ravno v teh dneh smučajo na Krvavcu, Rogli, Mariborskem Pohorju, Voglu, Cerknem in v Kranjski Gori, ki se je letos prvič pridružila akciji. Tako bodo smučarski centri skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije, Zavodom za šport Republike Slovenije Planica in Policijo, učencem četrtih in petih razredov osnovnih šol omogočili brezplačno, zabavno in predvsem poučno smučarsko izkušnjo.

Šolar na smuči letos poteka že četrto leto; in sicer od 22. do 26. januarja 2018. Šolar na smuči letos poteka že četrto leto; in sicer od 22. do 26. januarja 2018.

Hop, hop! Še bo treba vaditi ravnotežje! Hop, hop! Še bo treba vaditi ravnotežje!

»Veseli smo, da akcija uspešno poteka že četrto leto zaporedoma in da iz leta v leto z njo na sneg popeljemo vedno več otrok. Hkrati pa se nam je letos pridružila tudi Kranjska Gora, tako v akciji Šolar na smuči sodeluje večina večjih slovenskih smučarskih centrov. Prepričani smo, da je mladim treba dati priložnost in naš cilj je, da bi v naslednjih letih dali priložnost celi generaciji desetletnikom. Veseli pa me tudi, da nam na pomoč priskočijo tudi pokrovitelji, saj brez njihove denarne in materialne pomoči projekta ne bi mogli izvesti. Zato bi se rad zahvalil vsem, ki nas podpirate in ki sodelujete pri organizaciji akcije, v kateri mnogim otrokom omogočimo njihov prvi smučarski dan.«

Pobudnik akcije Uroš Zupan iz RTC Krvavec.

Smučanje je zagotovo eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih nacionalnih športov, zato ne čudi, da je ambasador te akcije slovenski smučar Jure Košir, ki je tudi nagovoril otroke, o projektu pa dejal:

»Vesel sem, da akcija raste iz leta v leto, in lepo je videti otroke, ki nasmejani odhajajo s slovenskih smučišč. Prepričan sem, da se jih bo večina, po tej lepi izkušnji, tudi v prihodnje vrnila na bele strmine.«

 

Dogodka se je udeležila tudi Maja Markovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki je uvodoma pozdravila otroke in jih pozvala, naj vedno upoštevajo ključna varnostna pravila na smučiščih.

Otroci bodo v naslednjih dneh poleg osvajanja osnov smučanja izvedeli tudi, kako se pravilno vesti na smučišču in varno smučati. Za red na smučišču, predvsem pa za dajanje nasvetov, sta skrbela policista smučarja. Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije v Upravni uniformirane policije na Generalni policijski upravi je dejal:

»Otroci, smučanje je krasen šport, uživajte v njem, a ne pozabite na varnost, saj se sicer lep sončen športni dan hitro sprevrne v njegovo nasprotje. Na smučanje se zato odpravite z ustrezno smučarsko opremo, ne pozabite na čelado! Svojo vožnjo vedno prilagodite svojim spodobnostim in telesni pripravljenosti, drugim smučarjem, zahtevnosti terena in razmeram na smučišču, po katerem se spuščate kot tudi vremenskim razmeram.

 

"V lanski sezoni je bilo obravnavanih 33 nesreč s hujšimi poškodbami, do katerih je večinoma prišlo zaradi padca smučarja. Najpogosteje se poškodujejo prav mladostniki oz. otroci do 14. leta starosti, skoraj 40 odstotkov je teh, prav zato varnosti otrok in mladostnikov na smučiščih posvečamo še posebno pozornost. Tudi zato smo tu, da vas opozorimo, da ne pozabite na svojo varnost in varnost drugih na smučišču, da ste posebej pozorni na slabše smučarje in mlajše otroke na smučinah kot tudi na deskarje. Prav tako pa pazite na svojo smučarsko opremo in vrednejše predmete.«

Organizatorji projekta Šolar na smuči

Letošnja akcija se bo uradno končala v petek, 26. januarja 2018, na smučišču Rogla.Letošnja akcija se bo uradno končala v petek, 26. januarja 2018, na smučišču Rogla.

T. M.

Foto: Šolar na smuči

SLONTASTIČEN POZOR!