Intuicija

22. 12. 2017 - 3. Kolumna psihoterapevta Milana Krajnca

Po zadnji kolumni me je poklicala »mlada« mamica, ki se zelo dobro zaveda, da otrok ni igrača niti sredstvo za dokazovanje, temveč da bo vsako njeno misel, vedenje vpil v sebe in se na tej osnovi razvijal in usmerjal svoje vedenje in življenje. Njeno vprašanje je bilo, kaj je najpomembnejše sporočilo, ki ga lahko dam otroku, kaj mu bo najbolj koristilo v življenju?

Misli so mi odplavale v zadnje srečanje pri eni zelo bogati družini, kjer se je otrok izredno upiral očetu. Po temeljitem pogovoru z očetom sem ugotovil, da je največkrat njegov izrečen stavek: »Saj bo vse to enkrat tvoje«. Delam in odsoten sem, da boš imel lepšo prihodnost.

Srečal sem veliko otrok bogatih staršev, ki so bili zelo nesrečni, odvisni od iger na srečo, alkohola, droge ... In to samo zato, ker jim niso namenili časa in pozornosti. Niso jim pokazali, kaj pomeni čutiti. Pa nič ni narobe, da veliko delajo, narobe je bilo to, da jim v času, ko so bili z njimi, niso pokazali, kaj življenje v resnici je!

Milan Krajnc je pedagog in krizni svetovalec po metodah realitetne terapije in transakcijske analize (oboje modaliteti psihoterapije) in je specializiran za odpravo vzorcev iz otroštva in vzgojo s spodbujanjem potencialov.Milan Krajnc je pedagog in krizni svetovalec po metodah realitetne terapije in transakcijske analize (oboje modaliteti psihoterapije) in je specializiran za odpravo vzorcev iz otroštva in vzgojo s spodbujanjem potencialov.

Avtor kolumne: Milan Krajnc

Foto: Pixabay in Miroslav Petrović