PODARJAMO: Zvezdne pravljice

18. 12. 2017

Tokrat podeljujemo zbirko pravljic mladega avtorja Matica Slapšaka. Zbirka z naslovom Zvezdne pravljice je izšla v teh decembrskih dneh in jo boste prebrali na dušek, saj so pravljice precej kratke.


Zbirka je izšla pri Založbi Manični poet, ilustrirala pa jo je Klara Lapanja.

Maticu Slapšaku smo zastavili nekaj vprašanj. Poglejmo, kaj je povedal o svojih pravljicah.

Zvezdne pravljice so zbirka 20-ih pravljic na 135-ih straneh. Zvezdne pravljice so zbirka 20-ih pravljic na 135-ih straneh.

Pravljic je dandanes ogromno, pa vendarle; kaj je po vašem mnenju kot mlademu avtorju pomembno, da vsebujejo pravljice? Recept za dobro pravljico? 

Moj recept za dobro pravljico je, da mora biti pravljica najpreji všeč meni. Preberem besedilo in prikimam. Nekaj sem dobil. Potem jo velikokrat testiram pri otrocih - včasih kakšno stvar zakompliciram in se izgubijo. Jaz mislim, da morajo pravljice imeti moralni nauk - npr. skozi pravljici Viktorija in Panov gozd želim otrokom dopovedati, da ni lepo uničevati narave, živalskih bivališč in kako bi se mi počutili, če bi nekdo to počel nam. Božična zmešnjava s stališča Božička govori o razvrednotenju in komercializaciji praznikov - prepričan sem, da jo bodo otroci razumeli povsem drugače kot starši. Po drugi strani sta recimo pravljici o Fioni, ki si želi na Luno, in o polžku Petru, ki gre na sprehod, čisto "navadni" - slediti je treba svojim sanjam, poiskati svoj izvir mavrice, svojo Luno. Zdi se mi, da so danes pravljice pisane po nekem kopitu "uspešnosti" in so na ta način podobne glasbi - obstajajo algoritmi, katere akorde, besede, kakšno barvo glasu in ritmiko je treba uporabiti, da dobimo uspešnico. In včasih se mi zdi, sploh pri uveljavljenih avtorjih, da je vse pisano z nekimi algoritmi in povsem brez duše.

Je nujno, da pravljice vsebujejo moralni nauk oziroma sporočilo, ki skozi zgodbo otrokom pokaže, kaj je dobro in kaj ni dobro?

Kot rečeno - ja, moralni nauk mora biti, še posebej, če je pravljica tako zastavljena. Sam vedno pišem v tej smeri, da dobro premaga slabo (najbolj očiten primer je recimo pravljica o deklici Viti in kralju Tarasu), včasih so ti moralni nauki skriti kje vmes (zakaj je žaba prijazna in pomaga polžku, zakaj požrešna mravljica ni želela pomoči drugih mravljic, praznični duh, nepospravljanje igrač ipd.) in tudi zato menim, da se bodo pravljice prebrale več kot enkrat.

 

Kaj želite kot avtor s svojimi pravljcami sporočati otrokom in njihovim staršem? 

V prvi vrsti si želim, da se bodo otroci in starši usedli skupaj in brali. Sam si svojega otroštva ne predstavljam brez knjig in še danes je tako. Naj se ne družijo pred različnimi zasloni, ampak rajši za knjigo. Želim si, da bi vsak otrok verjel, da se mu sanje lahko uresničijo, in če bo delal dobro, da se mu bo dobro vrnilo. Vsak od njih je lahko junak, in to ne pomeni, da morajo leteti in imeti supermoči. Moč je v vsakem od nas in čisto vsak je lahko junak, vsak dan v letu. Logično in edino pravilno bi bilo, da bi starši tako razmišljanje vsakemu otroku položili že v zibelko in upam, da uspem kanček tega zavedanja prebuditi tudi s knjigo.

Pravno obvestilo:

Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira, hrani in obdeluje zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov bansi@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu takšnega sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih 5 dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal.

Tanja Mojzer
Foto: Zvezdne pravljice

SLONTASTIČEN POZOR!

Nikoli ni prepozno, da se naučite kakšnega plesa. Še celo Bansi zna plesati tango!