Zasvojeni že eno leto stari otroci

14. 12. 2017 - Otrokove težave z zasvojenostjo lahko prepoznamo po štirih stopnjah

"Marsikateri izmed staršev, s katerimi se pogovarjam, je zaskrbljen, ker se začenja zavedati, kako težko se njihov otrok odtrga od pametnega telefona," pojasnjuje terapevtka Sanja Rozman. 

Na spletu lahko pogosto beremo zapise zaskrbljenih staršev, kako s težavo otroku omejijo igranje spletnih iger, konstantno brskanje po družbenih omrežjih ali gledanje videoposnetkov. A kaj je običajna, zmerna uporaba in kdaj to preide že v zasvojenost? Odvisnost od spleta, družbenih omrežij, računalniških iger? To postaja novodobna epidemija, opozarjajo strokovnjaki.

Pri nas je edina ambulanta, v kateri zdravijo vse vrste zasvojenosti in deluje znotraj splošnega zdravstvenega sistema, v Novi Gorici. V njej dela terapevt Miha Kramli. "Trenutno imamo v obravnavi 222 nekemičnih zasvojencev in 195 kemičnih," nam pove. Več kot polovica je torej zasvojenih s spletom, igrami na srečo, družbenimi omrežji, škodljivimi odnosi, tudi z ličili. In vsak dan dobijo klic s prošnjo za pomoč, kako naj svojci ukrepajo. "Na nas se obrača vedno več zaskrbljenih staršev. Ravno sem dobil klic očeta 35-letnega sina, ki je bil ves obupan, saj sin ni več sposoben niti iz hiše stopiti, saj je ves čas na tablici in telefonu, zavrača vsakršno pomoč in se izogiba socialnim stikom v živo," pripoveduje.

Kramli pri vedenju otrok navaja štiri stopnje, na katere morajo biti starši pozorni.Kramli pri vedenju otrok navaja štiri stopnje, na katere morajo biti starši pozorni.

V obdobju otroštva in mladostništva možgani še niso povsem razviti, zato so še posebno ranljivi za zasvojenost. Takrat se možgani prilagajajo in razvijajo tiste nevronske poti, ki jih največ uporabljamo, na račun drugih. Takšne prilagoditve so trajne in lahko vplivajo na nagnjenost tudi do drugih zasvojenosti, opozarja Sanja Rozman. 

Kdaj morajo torej zazvoniti rdeči alarmi? Preprostega odgovora na to vprašanje ni, se strinjata tako Kramli kot Rozmanova. Treba je namreč poznati osebnostne težnje posameznika. Kar je za nekoga zmerna in neškodljiva uporaba tehnologij, lahko drugemu že močno škodi. "Merila za to, da lahko govorimo o zasvojenosti, se ne morejo izraziti s količino in načinom uporabe, saj pri delu naprave uporabljamo praktično vsi. Težava je uporaba za zabavo, kadar je združena z naslednjimi merili: nezmožnost prenehanja kljub škodljivim posledicam, obsedeno razmišljanje o tem, povečevanje časa uporabe, ker prejšnja ne zadošča več, nemir, če ne moremo do zaslona, in podobno," našteje Sanja Rozman.

Ana Svenšek, E. V.
Foto: EPA

SLONTASTIČEN POZOR!

Preverite, kaj so počeli učenci, ko so bili popolnoma vso noč budni v knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici.