O rdeči barvi

11. 1. 2018

Ponekod po svetu je barva moči, ognja in bogastva. Posebej v Indiji je rdeča tudi barva ljubezni in lepote. Kje pa na drugih koncih?

Če je rdeča barva simbol katere izmed držav, me sprašuje Veronika, ki ima rada tudi rdeča makova polja in rdeča oblačila. Največ rdeče najdemo v zastavi Kitajske. Na Kitajskem se v rdečo barvo odenejo na novoletnih praznovanjih. Pa tudi na porokah in pogrebih nosijo rdeča oblačila. Povezujejo jo s srečo in dolgim življenjem.    

Ženske si rdečo rade nadenejo zato, ker se v njej počutijo zapeljive. Rdeča je namreč tudi barva ljubezni.Ženske si rdečo rade nadenejo zato, ker se v njej počutijo zapeljive. Rdeča je namreč tudi barva ljubezni.

Na Tajskem je vsak dan v tednu povezan z eno izmed barv in enim izmed bogov. Rdeča je barva nedelje, ta dan pa je posvečen bogu po imenu Surja, ki je bog sonca. Veliko ljudi se njemu v čast na njegov praznik obleče v rdečo barvo.

Rdeča pa je ponekod tudi barva vojne in krvi. Zakaj je slednja ravno rdeče barve, so se pogovarjali otroci v jutranjem radijskem prispevku.

Veronika, vprašala si me tudi, če imam jaz najljubšo barvo. Lahko bi bila moja najljubša recimo ... slonje siva! Še nekaj o barvah si preberi tukaj!

Bansi 

Foto: EPA
Avdio: RTV SLO
E. V.