O srednjeveški ljubezni

3. 12. 2017

V stolpih zaprte princeske pa vitezi, ki v imenu ljubezni premagujejo pošasti - ti motivi iz pripovedk izvirajo iz srednjega veka. Veronika bi rada vedela več o srednjeveški ljubezni. 

V nobenem drugem obdobju ni bila ideja o ljubezni, ki vleče skupaj dva človeka, tako idealizirana kot prav v srednjem veku. Zgodovinarji pravijo, da je takrat krščanska vera spremenila življenja mnogo ljudi, ker je v ospredje postavila pojem človeške duše. Predvsem moški so se pred tem obdobjem tudi na področju umetnosti zavzemali bolj za ljubezen do domovine, za katero so se morali boriti v vojnah. Ker se je v srednjem veku začelo poudarjati, da mora biti človek v svojem življenju zadovoljen in izpolnjen, da bo njegova duša srečna, pa so ljudje začeli iskati svojo srečo tudi v partnerjih. Pisali so si pesmi, se med odsotnostjo partnerja močno pogrešali in tudi trpeli, kadar so se nesrečno zaljubili. Srednjeveška literatura je polna takih zgodb.

Preučevalci starih zapisov menijo, da se je širjenje romantične ideje o ljubezni začelo v srednjem veku.Preučevalci starih zapisov menijo, da se je širjenje romantične ideje o ljubezni začelo v srednjem veku.
V srednjem veku se ljudje niso mogli poročiti s človekom, ki bi ga izbrali sami. Najpogosteje so predvsem lepe deklice poročali v bogate družine, čeprav si tega same morda niso želele. Poroka je v tistih časih veljala za kupčijo, nekakšno trgovanje z denarjem in tudi z mirom. Če sta dva plemiča sovražnika poročila svoja otroka, sta tako pred nadaljnjim vojskovanjem rešila svojo domovino.

Veronika, da se vrneš v tisti čas, si oglej oblačila Rajhenburških vitezov. Predlagam pa ti tudi, da si v knjižnici izbereš še kakšno knjigo o srednjeveških plemiških zgodbah, kjer boš ljubezenska dopisovanja med vitezi in princeskami lahko še bolje spoznala.

O nasilju, bogastvu in o rokovanju v srednjem veku so se pogovarjali četrtošolci z OŠ Brezovica pri Ljubljani.

Preberi si še, kaj me je o ljubezni spraševala Aleksandra.
Bansi

Foto: EPA
E. V.