Pametne zapestne ure so slabo darilo

18. 12. 2017 - Zveza potrošnikov opozarja pred "povezanimi napravami"

»Če pustimo ob strani vprašanje očitno vse manjšega zaupanja med starši in otroki, je bistveno bolj kritično to, da je mogoče v uro precej preprosto vdreti, prevzeti nadzor in celo ponarediti podatke o lokaciji, da je videti, kot da bi bil otrok nekje drugje, kot je v resnici," poudarja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije. 

Na ZPS-ju opozarjajo pred "povezano pametjo", kakor so poimenovali igrače in naprave, ki jih je s funkcijami sodobne tehnologije mogoče povezati med seboj in vanje shraniti tudi podatke o otroku, na primer njegovo lokacijo in gibanje. Že lani so odsvetovali nakup povezanih igrač, ki omogočajo prisluškovanje in prevzemanje komunikacije z otroki, letos pa so posebej opozorili na pametne ure. Občutljive podatke, ki jih take ure lahko pridobijo, tretjim osebam omogočajo njihovo zlorabo. Kakšne pametne naprave so varne, preberite na dnu prispevka.

V Nemčiji so pametne ure za otroke prepovedali.V Nemčiji so pametne ure za otroke prepovedali.

"Vsi podatki so namreč med pošiljanjem v uro in iz nje popolnoma nezaščiteni, prav tako je nezaščiten tudi prostor za shranjevanje podatkov v uri. Proizvajalci več kot očitno tudi v tem primeru grobo kršijo osnovna pravila varstva potrošnikov in njegovih podatkov,« so sporočili. Starši povezane izdelke nemalokrat kupujejo, ker želijo zaščititi svoje otroke, a v resnici jih naredijo še bolj ranljive, saj se ne zavedajo tveganj, ki jih prinašajo zaradi nemarnosti proizvajalcev, ki ne poskrbijo niti za najbolj osnovno zaščito zasebnosti. 

Nekaj modelov otrokom namenjenih pametnih ur je preverila tudi norveška potrošniška organizacija Forbrukerrĺdet. Preizkusili so ure Gator 2, Tinitell, Viksfjord in Xplora, ki so -morda tudi pod drugimi imeni- naprodaj v celotni Evropi. Ne samo, da lahko nepridipravi prevzamejo nadzor nad uro in jo uporabijo za sledenje in prisluškovanje otrokom in z njimi tudi komunicirajo, skrbi jih tudi nezanesljivost gumba SOS. S pritiskom nanj otrok lahko sproži klic oziroma sporočilo na pomoč do vnaprej določenih številk. Nepridipravi lahko brez večjih težav spremenijo seznam zaupanja vrednih številk, tako da klic oziroma sporočilo v resnici ne doseže staršev, skrbnikov ali drugih otrokovih zaveznikov. Posebej pa opozarjajo, da nobena ura in aplikacija izmed omenjenih ne omogoča trajnega izbrisa osebnih podatkov. 

Strokovnjaki opozarjajo, da so varnejše tiste pametne naprave, ki omogočajo šifriranje podatkov in močna gesla za povezovanje, teh pa na večini naprav ni.Strokovnjaki opozarjajo, da so varnejše tiste pametne naprave, ki omogočajo šifriranje podatkov in močna gesla za povezovanje, teh pa na večini naprav ni.

Prepoved pametnih ur za otroke bi radi dosegli tudi pri nas. "Potrošniške organizacije zahtevamo, da se vse povezane igrače in naprave, ki ne omogočajo zadostne varnosti pri povezovanju in shranjevanju podatkov, umaknejo iz prodaje. To še posebej velja za izdelke, namenjene otrokom in mladostnikom, pri katerih bi morali biti zagotovljena absolutna varnost in zaščita," pri tem pa navajajo nemškega telekomunikacijskega regulatorja, ki je prodajo pametnih ur, s katerimi starši lahko sledijo in komunicirajo z otrokom, že prepovedal. Dejstvo, da je s tako uro mogoče prisluškovati tudi otrokovi okolici, so prepoznali kot skrb vzbujajoče, obenem pa so opazili primere, ko so starši s pomočjo ure v funkciji oddajnika prisluškovali tudi dogajanju med šolskim poukom.

E. V.
Foto: EPA

SLONTASTIČEN POZOR!

Ste se kdaj spraševali, kako v mlekarni naredijo kefir? 

Mi smo vse to raziskali.