PODARJAMO: Dobrodelni koledar!

25. 11. 2017

Dragi bralci Bansijeve spletne strani, tokrat imamo za vas prav poseben koledar za leto 2018, ki se vztrajno približuje. Gre za koledar karikatur dvanajstih naših izjemno uspešnih športnikov. To pa še ni vse: koledar je dobrodelne narave. Sedem evrov, kolikor stane, je od vsakega kupljenega koledarja namenjen Ustanovi za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi. 

Ideja za koledar je nastala in bila izvedena pod okriljem novinarja, urednika in humorista, sicer pa tudi strastnega rekreativnega športnika in organizatorja različnih, tudi dobrodelnih prireditev, Toneta Fornezzija - Tofa. 

Vse karikature v koledarju so delo Jožeta Trobca, znanega slovenskega karikaturista. Najbolj je znan po maskoti »Vučko«, ki je bila izdelana za zimske olimpijske igre leta 1984 v Sarajevu, domačini, Kranjčani, pa ga poznajo tudi po škratu Krančku, ki je nastal leta 2008 ob odprtju rovov v Kranju. Je prejemnik mednarodne nagrade mesta Sarajeva za otroško ilustracijo (1975), mesta Beograda na razstavi otroške ilustracije in nagrade za karikaturo mesta Korčule. Tudi sicer je zelo znan po karikaturah znanih Slovencev, s hčerkama pa ima tudi svoj atelje za grafično oblikovanje, ilustracijo in animacijo.Vse karikature v koledarju so delo Jožeta Trobca, znanega slovenskega karikaturista. Najbolj je znan po maskoti »Vučko«, ki je bila izdelana za zimske olimpijske igre leta 1984 v Sarajevu, domačini, Kranjčani, pa ga poznajo tudi po škratu Krančku, ki je nastal leta 2008 ob odprtju rovov v Kranju. Je prejemnik mednarodne nagrade mesta Sarajeva za otroško ilustracijo (1975), mesta Beograda na razstavi otroške ilustracije in nagrade za karikaturo mesta Korčule. Tudi sicer je zelo znan po karikaturah znanih Slovencev, s hčerkama pa ima tudi svoj atelje za grafično oblikovanje, ilustracijo in animacijo.

Na uradno predstavitev koledarja je prišel tudi Peter Kauzer, ki se je takole podpisal na svojo karikaturo. V koledarju zaseda mesec junij. Na uradno predstavitev koledarja je prišel tudi Peter Kauzer, ki se je takole podpisal na svojo karikaturo. V koledarju zaseda mesec junij.

Kaj menite, vas je risar karikatur dobro zadel? Ste si kaj podobni? Peter je odgovoril: "Ja, v bistvu sem res tako malce zamišljen, ko je zunaj mrzlo, jaz pa se še odločam, kdaj, ob kateri uri sesti v kajak. Sem si kar podoben, ja."Kaj menite, vas je risar karikatur dobro zadel? Ste si kaj podobni? Peter je odgovoril: "Ja, v bistvu sem res tako malce zamišljen, ko je zunaj mrzlo, jaz pa se še odločam, kdaj, ob kateri uri sesti v kajak. Sem si kar podoben, ja."

Tone Fornezzi - Tof (znani slovenski novinar, reporter, urednik in humorist, ki je zaslovel z legendarno oddajo Moped Show, ki je med najbolj poslušanimi kraljevala kar 30 let; od 1978 do 2008). O ideji za koledar je povedal: "Že veliko let sodelujem z Ustanovo za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi. Omenjali so, da imajo finančne težave, da želijo posodobiti dnevno bolnišnico. Odločil sem se, da jim pomagam po svojih najboljših močeh. Ideja o koledarju se mi je zdela zanimiva in uresničljiva. Skupaj z Jožetom Trobcem sva ga zasnovala in nato resnično realizirala. Njegove karikature so znane in upam, da bodo ljudem všeč. Geslo tega koledarja pa je: Zakaj ne bi imeli Ilke Štuhec doma skozi vse leto?"

Tone Fornezzi - Tof je izjemno dejaven na več področjih, predvsem kot humorist, novinar in urednik. Tone Fornezzi - Tof je izjemno dejaven na več področjih, predvsem kot humorist, novinar in urednik.

Koledar stane 7 evrov in ga je mogoče kupiti v trgovinah Hofer ali prek spletne strani Toneta Fornezzija - Tofa. 

Prim. Majda Benedik Dolničar, dr. med. Prizadeva si, da bi Ustanova za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi dobila dve dodatni postelji v Kliničnem oddelku za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC-ja Ljubljana. Prim. Majda Benedik Dolničar, dr. med. Prizadeva si, da bi Ustanova za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi dobila dve dodatni postelji v Kliničnem oddelku za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC-ja Ljubljana.

"Ta akcija, ki jo zdaj organizira gospod Fornezzi skupaj z gospodom Trobcem, je izredno dobrodošla za našo ustanovo, ker smo v zadnjih dveh letih v precejšnji finančni stiski. Z zbranim denarjem bomo lahko udejanjili opremo Dnevne bolnišnice Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo (nakup dveh postelj višjega cenovnega razreda za otroke, obolele za rakom). Hkrati bomo lahko šli tudi v ponatis izpopolnjene knjižice Ko otrok zboli za rakom, ki jo dobijo starši obolelega otroka. Ta knjižica jim je v veliko pomoč, dobrodošla je pa tudi pri zdravstvenih delavcih in študentih medicine ter svojcih, prijateljih in sploh vseh, ki imajo bolnega otroka. Kot ustanova skrbimo tudi za dve stanovanji, da lahko starši otroka, ki to potrebujejo, brezplačno v njem bivajo v času nujnih zdravstvenih preiskav. Ves izkupiček od kupljenih koledarjev bo namenjen naši ustanovi, obolelih otrok je namreč čedalje več."

Prim. Majda Benedik Dolničar, dr. med. in predsednica Ustanove za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi, ki deluje od leta 1988.

 Na predstavitvi dobrodelnega koledarja je bil tudi predstavnik Lions cluba International za Slovenijo:

Marko Gospodjinački, guverner Lions Cluba International za Slovenijo. V Sloveniji je združenje prisotno od leta 1990. Sicer pa v Sloveniji deluje 57 klubov, prek katerih člani in članice opravijo okrog 190 različnih dobrodelnih dogodkov.Marko Gospodjinački, guverner Lions Cluba International za Slovenijo. V Sloveniji je združenje prisotno od leta 1990. Sicer pa v Sloveniji deluje 57 klubov, prek katerih člani in članice opravijo okrog 190 različnih dobrodelnih dogodkov.

"Lions Club International je zveza Lions klubov. Imamo 1500 članov iz vseh družbenih slojev, profilov in poklicev, vse pa nas povezuje ena in edina želja, to je pomagati tam, kjer je pomoč potrebna. Torej vsem ljudem, otrokom in tistim, ki potrebujejo pomoč, socialno ogroženim in preostalim. Delujemo predvsem na petih področjih: diabetes, slepi in slabovidini, lakota, okolje in otroci z rakom. Seveda pa pomagamo tudi povsod drugod, kjer so težave. To je največja svetovna dobrodelna organizacija z okrog milijonom in pol članov, obstaja že 100 let. Ravno letos namreč praznujemo to okroglo obletnico. V Sloveniji smo v zadnjem letu najbolj prepoznavni po projektu 'Donirana hrana', kjer smo do zdaj lačnim posameznikom po celi Sloveniji donirali že približno 400 ton hrane večjih trgovcev. Gre za hrano, ki bi sicer šla v odpad, je pa seveda še vedno užitna in zdrava, le trgovci so predvideli, da je ne bodo mogli prodati. Še vedno je ta hrana zdrava, le da ima morda krajši rok trajanja. Na tem področju smo dosegli tudi, da je spremenjen zakon, da se ta hrana še vedno lahko uporablja, saj je bila dosedanja zakonodaja nekoliko preostra. Zvečer to hrano naši člani in članice iz trgovin odpeljejo do zbirnih mest oziroma razdelilnic hrane (varne hiše, razna zavetišča, enote Rdečega križa, Slovenske Karitas in drugo). Hrano razdeljujejo prejemnikom po svojih kriterijih ali kriterijih Centrov za socialno delo. Skupno število prejemnikov hrane presega 2500 in se ves čas povečuje. Samo letos so s to hrano omogočili več kot 2 milijona obrokov. 

V Ljubljani je na področju donacije hrane izredno dejavna Ljudska kuhinja oziroma Zavod pod strehco. Kar pet organizacij skrbi, da je hrana v Ljudski kuhinji: Lions, Rotary, Slovenska Karitas in Zveza prijatelje mladine Moste - Polje. Ljudska kuhinja sicer deluje kot odprta restavracija, del pačila za plačan obrok pa gre v sklad za posameznike, ki potrebujejo socialno pomoč oziroma topel obrok v tej restavraciji. Lions sicer dobrodelno deluje po vsem svetu. Tudi ob poplavah v Sloveniji so pomagali." 

Marko Gospodjinački, guverner Lions Cluba International za Slovenijo.

 Poglejmo, kateri športniki zaznamujejo določen mesec v letu 2018:

JANUAR: Ilka Štuhec (smučarka). JANUAR: Ilka Štuhec (smučarka).

FEBRUAR: Filip Flisar (smučar prostega sloga). FEBRUAR: Filip Flisar (smučar prostega sloga).

MAREC: Peter in Domen Prevc (smučarska skakalca). MAREC: Peter in Domen Prevc (smučarska skakalca).

APRIL: Tim Gajser (motokrosist)APRIL: Tim Gajser (motokrosist)

MAJ: Tina Trstenjak in Ana Valenšek (judoistki).MAJ: Tina Trstenjak in Ana Valenšek (judoistki).

JUNIJ: Peter Kauzer (kajakaš na divjih vodah). JUNIJ: Peter Kauzer (kajakaš na divjih vodah).

JULIJ: Matej Roglič (kolesar)JULIJ: Matej Roglič (kolesar)

AVGUST: Goran Dragić (košarkar). AVGUST: Goran Dragić (košarkar).

SEPTEMBER: Luka Dončić (košarkar). SEPTEMBER: Luka Dončić (košarkar).

OKTOBER: Anže Kopitar (hokejist). OKTOBER: Anže Kopitar (hokejist).

NOVEMBER: Žan Košir (deskar na snegu).NOVEMBER: Žan Košir (deskar na snegu).

DECEMBER: Jakov Fak (biatlonec).DECEMBER: Jakov Fak (biatlonec).

Pravno obvestilo:

Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira, hrani in obdeluje zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov bansi@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu takšnega sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih 5 dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal.

SLONTASTIČEN POZOR!

10. del angleške šole, ki jo imamo na Bansijevi spletni strani že četrto sezono, je tukaj! Na voljo bo do ponedeljka, 26. novembra, do 7. ure.