Peter Klepec, a si superjunak?

17. 11. 2017

Danes vam predstavljamo izjemno zanimiv prispevek, v katerem razkrivamo zakulisje nastajanja gledališke predstave Peter Klepec. Saj veste; zakulisje je vedno precej drugačno od predstave, kjer je na odru že vse popolno. 

Glavno vlogo igra Nik Škrlec, stari znanec TV-zaslonov, videvate ga lahko namreč kot voditelja oddaje Male sive celice na TV Slovenija. Glavno vlogo igra Nik Škrlec, stari znanec TV-zaslonov, videvate ga lahko namreč kot voditelja oddaje Male sive celice na TV Slovenija.

V vlogi soseda se bo preizkusil stari igralski maček, Zvone Hribar, ki nas je v videoposnetku tudi popeljal po zakulisju predstave. V vlogi soseda se bo preizkusil stari igralski maček, Zvone Hribar, ki nas je v videoposnetku tudi popeljal po zakulisju predstave.

Pogled na oder, kjer so seveda ovčice, saj je Peter Klepec bil pastirček. Pogled na oder, kjer so seveda ovčice, saj je Peter Klepec bil pastirček.

Videopotep po zakulisju.

Tukaj pa vidimo tonske mojstre, ki urejajo zvok in luči na odru. Med vajo, ki smo jo obiskali mi, so tovrstni tehnični mojstri preizkušali različne luči in jakost zvoka. Brez njih predstava nikakor ne bi mogla obstajati. Tukaj pa vidimo tonske mojstre, ki urejajo zvok in luči na odru. Med vajo, ki smo jo obiskali mi, so tovrstni tehnični mojstri preizkušali različne luči in jakost zvoka. Brez njih predstava nikakor ne bi mogla obstajati.

Kakšne bodo luči? Svetle, temne, rdeče, bele vijolične? Vse to je potrebno natančno določiti na vaji. Kakšne bodo luči? Svetle, temne, rdeče, bele vijolične? Vse to je potrebno natančno določiti na vaji.

A veste, kaj je to "generalka"? Top je zadnja vaja pred premiero (prva predstava pred občinstvom). Na generalki bi vsi igralci morali že biti popolnoma utečeni (v oblačilih kot bodo kasneje v predstavi, vso besedilo morajo znati interpretirati kot da gre že zares in tudi vsa igra mora biti utečena). Manjši popravki so sicer še lahko, a tega naj bi bilo čimmanj. A veste, kaj je to "generalka"? Top je zadnja vaja pred premiero (prva predstava pred občinstvom). Na generalki bi vsi igralci morali že biti popolnoma utečeni (v oblačilih kot bodo kasneje v predstavi, vso besedilo morajo znati interpretirati kot da gre že zares in tudi vsa igra mora biti utečena). Manjši popravki so sicer še lahko, a tega naj bi bilo čimmanj.

Vsaka predstava ima svojo sceno (postavitev rekvizitov na odru). Pri Petru Klepcu smo lahko videli ovčice.Vsaka predstava ima svojo sceno (postavitev rekvizitov na odru). Pri Petru Klepcu smo lahko videli ovčice.

Miza vodje predstave. V prvi vrsti mora vodja predstave imeti pregled nad vso predstavo in v pravem trenutku opozoriti, kdaj mora kakšen igralec na oder. Njegova naloga je tudi, da je prisoten popolnoma od začetka (od postavitve scene na odru, vse dokler se predstava ne konča in vse pospravi). Miza vodje predstave. V prvi vrsti mora vodja predstave imeti pregled nad vso predstavo in v pravem trenutku opozoriti, kdaj mora kakšen igralec na oder. Njegova naloga je tudi, da je prisoten popolnoma od začetka (od postavitve scene na odru, vse dokler se predstava ne konča in vse pospravi).

Peter Klepec, ki ga bomo lahko videli na odru SNG Drame ne bo klasična pravljica kot jo je napisal France Bevk, ampak je vsebina malce prirejena. Govori o tem, kdo bi lahko postal pravi junak. Peter Klepec, ki ga bomo lahko videli na odru SNG Drame ne bo klasična pravljica kot jo je napisal France Bevk, ampak je vsebina malce prirejena. Govori o tem, kdo bi lahko postal pravi junak.

Legendarnega junaka Petra Klepca, revnega in šibkega pastirčka, ki pridobi čudežno moč, vsi poznamo. Marsikdo pozna tudi pripovedko Franceta Bevka, ikonične ilustracije Marjana Mančka in druge umetniške upodobitve. Tokratna uprizoritev Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak pa izhaja iz sodobnega doživljanja otroškega igre; v legendi in razmisleku o Petru Klepcu poudarja motive, kot sta uresničitev iskrene želje in etična uporaba moči: to je ključno sporočilo enega redkih slovenskih junakov, Petra Klepca. 

Režiserka predstave Maja Sever

Pogled na oder kot ga vidi tonski tehnik iz svojega monitorja. Pogled na oder kot ga vidi tonski tehnik iz svojega monitorja.

Vodja predstave mora biti seznanjen z vsako nalogo vseh igralcev. Vodja predstave mora biti seznanjen z vsako nalogo vseh igralcev.

Igralec Zvone Hribar, ki v predstavi igra vlogo soseda in vodja predstave Dominik. Igralec Zvone Hribar, ki v predstavi igra vlogo soseda in vodja predstave Dominik.

Zvok, slika, igralci, šepetalka, scena, kostumi. Vodja predstave mora imeti vse to na svojih ostrih očeh. Zvok, slika, igralci, šepetalka, scena, kostumi. Vodja predstave mora imeti vse to na svojih ostrih očeh.

Prostor, v katerem igralce po potrebi predstave našemijo, naličijo, naredijo frizuro in podobno, pravimo maska. Prostor, v katerem igralce po potrebi predstave našemijo, naličijo, naredijo frizuro in podobno, pravimo maska.

Tukaj smo ravno ujeli soseda na maski. Sosed potrebuje le nekoliko pudra in počesano pričesko. Tukaj smo ravno ujeli soseda na maski. Sosed potrebuje le nekoliko pudra in počesano pričesko.

Včasih so kakšni igralci lahko tudi več ur v maski (če jim je potrebno izdelati npr. povsem drugačen obraz s pomočjo glinene maske, nadeti lasuljo in podobno). Včasih so kakšni igralci lahko tudi več ur v maski (če jim je potrebno izdelati npr. povsem drugačen obraz s pomočjo glinene maske, nadeti lasuljo in podobno).

Lasulje, ki čakajo na eno od prihodnjih predstav. Lasulje, ki čakajo na eno od prihodnjih predstav.

Vsi sodelujoči v predstavi Peter Klepec. Vsi sodelujoči v predstavi Peter Klepec.

V gledališču mora vladati poseben red (tudi, ko so vaje). Vsi igralci morajo poslušati navodila šefa predstave (režiserja). Sicer pa ima vsak strokovnjak svoje področje (kostumograf skrbi za kostume - obleke, scenograf za sceno - rekvizite in podobo na odru). V predstavah najdemo še glasbenega opremljevalca, pa asistenta režije, dramaturga in mnoge druge ustvarjalce, odvisno od same predstave. V gledališču mora vladati poseben red (tudi, ko so vaje). Vsi igralci morajo poslušati navodila šefa predstave (režiserja). Sicer pa ima vsak strokovnjak svoje področje (kostumograf skrbi za kostume - obleke, scenograf za sceno - rekvizite in podobo na odru). V predstavah najdemo še glasbenega opremljevalca, pa asistenta režije, dramaturga in mnoge druge ustvarjalce, odvisno od same predstave.

Pastirček, ki si želi postati pravi junak (Peter Klepec, ki ga igra Nik Škrlec) in sosed (Zvone Hribar). Pastirček, ki si želi postati pravi junak (Peter Klepec, ki ga igra Nik Škrlec) in sosed (Zvone Hribar).

Takšne ovčice boste videli na odru. Takšne ovčice boste videli na odru.

Hop, hop, še ena ovčica. Hop, hop, še ena ovčica.

Peter Klepec in njegova prijateljica, ki ga spodbuja. Peter Klepec in njegova prijateljica, ki ga spodbuja.

Režiserka Maja Sever in sosed. Režiserka Maja Sever in sosed.

Na skupnih vajah, pa tudi individualnih, morajo vsi igralci v prvi vrsti poslušati režiserko, ki igralcem daje natančna navodila, kako odigrati kakšen prizor. Na skupnih vajah, pa tudi individualnih, morajo vsi igralci v prvi vrsti poslušati režiserko, ki igralcem daje natančna navodila, kako odigrati kakšen prizor.

Sestanek pred skupno zadnjo vajo. Vsi pozorno poslušajo režierko. Sestanek pred skupno zadnjo vajo. Vsi pozorno poslušajo režierko.

Eden od kostumov v predstavi. Eden od kostumov v predstavi.

In še en moški kostum. In še en moški kostum.

Eden od prizorov, ki ga vidimo tudi v predstavi. Eden od prizorov, ki ga vidimo tudi v predstavi.

Peter Klepec se v predstavi pomeri s posebnim bitjem. Katerim, naj ostane skrivnost, a vsekakor boste navdušeni nad njegovo pojavo. Peter Klepec se v predstavi pomeri s posebnim bitjem. Katerim, naj ostane skrivnost, a vsekakor boste navdušeni nad njegovo pojavo.

Obleke, ovčice, kostumi in ovčke vas bodo navdušile. Obleke, ovčice, kostumi in ovčke vas bodo navdušile.

Kaj pa ti kostumi? So vam všeč?Kaj pa ti kostumi? So vam všeč?

Tonski mojster: "Zvok ni ok, prepotiho govorite, ne momljajte." Te pripombe so zelo dobrodošle, saj igralcem dajo vedeti, naj se bolj potrudijo. Tonski mojster: "Zvok ni ok, prepotiho govorite, ne momljajte." Te pripombe so zelo dobrodošle, saj igralcem dajo vedeti, naj se bolj potrudijo.

Predstava Peter Klepec bo uvrščena na reden spored SNG Drame. V mesecu decembru bo veliko predstav, ki se jih lahko udeležite. Predstava Peter Klepec bo uvrščena na reden spored SNG Drame. V mesecu decembru bo veliko predstav, ki se jih lahko udeležite.

Ogrska gospod in gospa v svojih oblačilih na odru ne bosta ostala neopažena. Ogrska gospod in gospa v svojih oblačilih na odru ne bosta ostala neopažena.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer
Snemanje in monzaža: Maja Ikanović