Pajki in pajkovke iz OŠ Dravlje

8. 11. 2017

Letošnja noč čarovnic je že za nami, a spomin nanje še kako živi. Ste se uspešno namaskirali in pojedli ter popili kaj res pajkovskega in čarovniškega? Če ne, ste vabljeni za zanimiv fotopoteop, ki so nam ga poslali iz OŠ Dravlje. 

Ko mrgolijo pajki ...

Zadnji predpočitniški dan so v oddelku tretjih razredov podaljšanega bivanja OŠ Dravlje mrgoleli pajki vseh vrst. Imeli smo namreč zabavo v okviru praznika noči čarovnic. Med ustvarjalnim prostim časom smo ves oktober izdelovali izdelke na temo pajkov. Izdelali smo kosmate prstančke, pajkovo mrežo s prestrašenim pajkom, papirnate viseče pajke in lepljenko. Okrasili smo učilnico in se v petek, ob bogato založeni mizi s slanimi in sladkimi prigrizki, pozabavali tudi z raznimi igrami. Tekmovali smo pajki proti pajkovkam.

Najprej smo morali "nahraniti pajka" - zadeti smo morali v pajkov zadek. Nato smo morali iz legla rešiti čim več pajkov s pomočjo ščipalke za perilo. Imeli smo minuto časa. Ovirala nas je prepletena mreža. To je bila čudovito poučna vaja za finomotoriko. Tretja naloga je bila risanje pajka s prevezo na očeh, po tem, ko nas je glavna pajkovka- učiteljica - večkrat zavrtela. Nasmejali smo se.

Še najbolj zagreti pa smo bili pri interaktivni igri "Škrati, čarovniki in velikani". Na pisk smo morali pokazati točno določen gib, vsi naenkrat in vsi enakega. Pajki so najprej vodili, nato so jih pajkovke dohitele in skupni rezultat je bil neodločen. Na koncu smo vseh svojih osem nog uporabili za sladkanje na pajkovi pojedini.

Spoznali smo tudi veliko zanimivosti iz sveta pajkovcev; kakšni so, kje vse živijo, s čim se hranijo, kako se razmnožujejo, iz česa izdelujejo mreže za lov, zakaj imajo v zahodni kulturi slab sloves in kaj je to arahnofobija (neustrašen strah pred pajki).
Mi smo se otresli strahu pred gomazečimi bitji in veseli nas, da smo se v oddelku povezali ter stkali še trdnejšo mrežo prijateljstva.

Učenci tretjih razredov OPB iz OŠ Dravlje z učiteljico Vesno Farkaš

V leglu ročno izdelanih pajkovih prstančkov. V leglu ročno izdelanih pajkovih prstančkov.

Pajkova pojedina. Le česa ne bi poskusilI? Ja, vse bi! Pajkova pojedina. Le česa ne bi poskusilI? Ja, vse bi!

Bi znali narisati pajka s prevezo za oči? Bi znali narisati pajka s prevezo za oči?

Nasmehi namenjeni risarju pajka narisanega z zavezanimi očmi). Nasmehi namenjeni risarju pajka narisanega z zavezanimi očmi).   

Igra nahrani pajka. Igra nahrani pajka.

Reši pajke iz legla. Reši pajke iz legla.

In kako bo pajkovka rešila pajke iz legla? In kako bo pajkovka rešila pajke iz legla?

Papirnati orjaški pajek! Papirnati orjaški pajek!

Pajkova mreža s prestrašenim pajkcem. Pajkova mreža s prestrašenim pajkcem.

Kosmati prstan. Kosmati prstan.

Pajki proti pajkovkam v igri dvojic. Pajki proti pajkovkam v igri dvojic.

Načrtovanje akcije pajkov. Načrtovanje akcije pajkov.

Načrtovanje akcije pajkovk. Načrtovanje akcije pajkovk.

In seveda na koncu en sme manjkati pajkovska gasilska fotografija. In seveda na koncu en sme manjkati pajkovska gasilska fotografija.

T. M.
Foto: Učenci tretjih razredov OPB iz OŠ Dravlje z učiteljico Vesno Farkaš