BIC Ljubljana ima že 70 let

13. 10. 2017

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana (BIC Ljubljana) v letošnjem oktobru praznuje 70 let delovanja. Zavod, ki se je postopoma razvil iz leta 1947 ustanovljene Srednje veterinarske šole, je danes eden izmed desetih največjih šolskih centrov v Sloveniji. V okviru 9 srednješolskih in 2 višješolskih izobraževalnih programov dijake, študente in odrasle udeležence izobražuje na področjih veterine, živilstva in prehrane, biotehnologije, naravovarstva ter gostinstva in turizma.

BIC Ljubljana ponuja 11 različnih šolskih programov. Vsi pa so močno podkrepljeni s praktičnim poukom, kjer študentje in dijaki znanje bogatijo v povsem realnem okolju. BIC Ljubljana ponuja 11 različnih šolskih programov. Vsi pa so močno podkrepljeni s praktičnim poukom, kjer študentje in dijaki znanje bogatijo v povsem realnem okolju.

Danes je v enem šolskem/študijskem letu v izobraževanje in usposabljanje vključenih več kot 3500 dijakov, študentov in odraslih udeležencev, ki svoje praktično znanje v veliki meri pridobivajo v realnem učnem okolju (izredno veliko prakse), ki ga nudijo v sodobno opremljenih šolskih prostorih.

»70. obletnica delovanja šole je priložnost za praznovanje, priložnost za pogled nazaj, pogled na pomembnejše dosežke in mejnike, ki so nam uspeli v teh letih in se spomniti vseh, ki so te mejnike postavljali ali kako drugače prispevali k našemu razvoju. To je priložnost za srečanje in spodbuda za uspešen razvoj tudi v prihodnje. Vsa področja, ki se ukvarjajo z izobraževanjem in usposabljanjem mladine ali odraslih, so izjemno pomembna in v veliki meri prispevajo k blaginji države in družbe. Mi to znamo in zmoremo najbolje na področjih živilstva in prehrane, veterine, biotehnologije, naravovarstva, gostinstva in turizma. Z dobrimi učitelji, strokovnjaki teh strok ter najboljšimi možnimi pogoji za delo motiviramo dijake in študente za izobraževanje in delo.«

mag. Jasna Kržin Stepišnik, direktorica BIC Ljubljana

KRUHarije in CUKRnije je pekarna v neposredni bližni živilske šole BIC Ljubljana. V njej se prodajajo izdelki, ki jih pri praktičnem pouku pečejo dijaki programa slaščičar in pek. KRUHarije in CUKRnije je pekarna v neposredni bližni živilske šole BIC Ljubljana. V njej se prodajajo izdelki, ki jih pri praktičnem pouku pečejo dijaki programa slaščičar in pek.

Programi vsebujejo teoretičen in zelo razširjen in razgiban praktičen del

Šolska restavracija, mikropivovarna, veterinarska ambulanta, trgovina, pekarna, slaščičarna in čajnica. V njih se dijaki in študentje učijo prakse, kar pomeni, da svoje znanje popolnoma prenesejo v realno okolje. 

Poleg slaščičarske in pekovske delavnice, kjer nastajajo slaščičarski in pekovski izdelki, in tehnoloških laboratorijev, so na BIC Ljubljana v šolskem letu 2006/07 na Ižanski cesti 10 odprli šolsko trgovino, ki ponuja izdelke iz šolske pekarne in slaščičarne. Letos je trgovina KRUHarije in CUKRnije dobila novo celostno podobo, v njej pa pridobivajo prve praktične izkušnje tudi dijaki srednješolskih programov pek in slaščičar.

V letu 2014 je BIC Ljubljana v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani odprl čajnico Primulo. V njej prve praktične izkušnje pridobivajo študenti gostinstva in turizma. Istega leta so na Cesti v Mestni log 47 odprli še prvo Šolsko veterinarsko ambulanto v Sloveniji, kjer dijaki programa veterinarski tehnik v realnem okolju pridobivajo praktične izkušnje pri delu z živalmi. V letu 2015 je BIC Ljubljana na Prušnikovi 74 v Šentvidu odprl še sodoben Center kulinarike in turizma KULT316, ki je namenjen izobraževanju študentov na področjih gostinstva in turizma ter živilstva in prehrane.

Predstavljajo se z Restavracijo KULT316, Kavarno KULT316, učno hotelsko sobo, konferenčno dvorano, vinsko kletjo, infotočko, demonstracijsko in učno kuhinjo. Leta 2016 je v KULT316 sledila še otvoritev prve šolske mikropivovarne v Sloveniji, ki je namenjena izobraževanju na področju živilstva in prehrane. Razvoj želijo nadaljevati z vzpostavitvijo prve šolske turistične agencije.

V Centru kulinarike in turizma KULT316 imajo višješolski program gostinstva in turizma ter živilstva in prehrane. Študentje turizma imajo na voljo apartma, kjer se učijo praktičnega dela (kako pravilno pospraviti sobo, nastaviti brisače in vse ostalo, kar spada v hotelirstvo). V Centru kulinarike in turizma KULT316 imajo višješolski program gostinstva in turizma ter živilstva in prehrane. Študentje turizma imajo na voljo apartma, kjer se učijo praktičnega dela (kako pravilno pospraviti sobo, nastaviti brisače in vse ostalo, kar spada v hotelirstvo).

V Šolski veterinarski ambulanti, ki deluje tako kot vsaka normalna veterinarska ambulanta, se dijaki učijo praktičnega dela z živalmi. Posebej so specializirani za male živali in ne samo kužke in muce, ki so najpogosteje naši hišni ljubljenčki. Tja lahko prinesete tudi zajčke, hrčke, činčile, papige in podobno. Opravljajo tudi operacije in vse vrste pregledov. Vedno je prisoten veterinar (mentor) in pa dijaki po urniku, ki opazujejo in pomagajo ter se tako učijo. V Šolski veterinarski ambulanti, ki deluje tako kot vsaka normalna veterinarska ambulanta, se dijaki učijo praktičnega dela z živalmi. Posebej so specializirani za male živali in ne samo kužke in muce, ki so najpogosteje naši hišni ljubljenčki. Tja lahko prinesete tudi zajčke, hrčke, činčile, papige in podobno. Opravljajo tudi operacije in vse vrste pregledov. Vedno je prisoten veterinar (mentor) in pa dijaki po urniku, ki opazujejo in pomagajo ter se tako učijo.

T. M.
Foto: Tanja Mojzer