O klobukih

5. 10. 2017

... bi se rad pogovarjal Jaka. Ti imaš kakšnega?

Klobuke in druge vrste pokrival za glavo največ nosimo pozimi. Skozi glavo namreč izgubimo kar petino telesne temperature, kadar pozimi ne nosimo pokrivala. Poleti pa se s klobukom zavarujemo tudi pred sončnimi žarki.
Dragi Jaka, ker bi se rad pogovarjal o klobukih, ti pokažem še nekaj zanimivosti, za katere morda še nisi slišal.

Klobuki, kot jih imata ta dva fanta na fotografiji, so bili najprej žensko pokrivalo, čeprav si jih zdaj po večini nadenejo moški.Klobuki, kot jih imata ta dva fanta na fotografiji, so bili najprej žensko pokrivalo, čeprav si jih zdaj po večini nadenejo moški.

Ker je bil v preteklosti v Londonu klobuk tako pomemben kos oprave, so zaradi udobja potnikov celo povišali stropove londonskim taksi vozilom.

Prav zaradi klobukov so znameniti črni taksiji tudi dobili svojo obliko.Prav zaradi klobukov so znameniti črni taksiji tudi dobili svojo obliko.

Klobuke včasih uporabljajo čarovniki, nekateri svoje občinstvo navdušujejo s trikom, pri katerem iz klobuka potegnejo pravega zajčka. Si ga še kdaj videl? Zagotovo pa ne veš, da je ta trik star več kot dvesto let! Prvič so ga pokazali že davnega leta 1814.

Zajčka iz klobuka so spoznali v oddaji Čarlijev cirkus.

Jaka, preberi si še, kako dolgo živijo deževniki.

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!