Primorske jesenske dobrote

1. 10. 2017

Jesen je tukaj in z njo še zadnji dozoreli jesenski pridelki, ki jih bomo vključili v ozimnico. Tokrat si malce pobliže oglejmo, kateri so ti izdelki iz primorskih krajev.

Smokve ozuiroma fige

Fige dozorijo v poznem poletju oziroma zgodnji jeseni. vsebujejo veliko kalcija, železa in kalija, ter zelo malo maščob. Sveže fige imajo zelo malo kalorij, kar štirikrat manj kot posušene, saj vsebujejo nekje do 15 odstotkov sladkorja, zato so primerne za vse tiste, ki uživajo pretežno dietno hrano. Posušene fige vsebujejo tudi do 60 odstotkov sladkorjev in imajo nekoliko manj vitaminov kot sveže. Slabost svežih fig je le ta, da se zelo hitro pokvarijo (začnejo dobesedno vreti in gniti). Zato jih pridelovalci načeloma takoj po obiranju pričnejo sušiti ali iz njih delati sokove in marmelade. Najpogosteje se uporabljajo posušene. Fige dozorijo v poznem poletju oziroma zgodnji jeseni. vsebujejo veliko kalcija, železa in kalija, ter zelo malo maščob. Sveže fige imajo zelo malo kalorij, kar štirikrat manj kot posušene, saj vsebujejo nekje do 15 odstotkov sladkorja, zato so primerne za vse tiste, ki uživajo pretežno dietno hrano. Posušene fige vsebujejo tudi do 60 odstotkov sladkorjev in imajo nekoliko manj vitaminov kot sveže. Slabost svežih fig je le ta, da se zelo hitro pokvarijo (začnejo dobesedno vreti in gniti). Zato jih pridelovalci načeloma takoj po obiranju pričnejo sušiti ali iz njih delati sokove in marmelade. Najpogosteje se uporabljajo posušene.

Žižole

Žižola je trnat grm ali drevo, ki lahko zraste tudi do 10 m. Cveti od maja do avgusta. Njeni cvetovi so majhni, šopasti ter rumene barve. Plodovi so zeleni, jajčasto podolgovati ali hruškaste oblike glede na sorto. V septembru pričnejo spreminjati barvo v rjavo-rdečkasto. Pri nas so užitni v oktobru, ko popolnoma dozorijo ter se zmehčajo. Plodove lahko uživamo sveže ali posušene. Izgledajo kot majhne elipsaste kroglice. Žižola je sladek sadež, ki hrani neobičajno veliko vitamina C (okoli 70 mg v 100g sadeža, kar je več kot v limoni). Zrele, še čvrste žižole vsebujejo približno četrtino sladkorjev, delno osušene pa še več, in do 5 % beljakovin. Običajno jih jemo surove ali posušene. Žižola je trnat grm ali drevo, ki lahko zraste tudi do 10 m. Cveti od maja do avgusta. Njeni cvetovi so majhni, šopasti ter rumene barve. Plodovi so zeleni, jajčasto podolgovati ali hruškaste oblike glede na sorto. V septembru pričnejo spreminjati barvo v rjavo-rdečkasto. Pri nas so užitni v oktobru, ko popolnoma dozorijo ter se zmehčajo. Plodove lahko uživamo sveže ali posušene. Izgledajo kot majhne elipsaste kroglice. Žižola je sladek sadež, ki hrani neobičajno veliko vitamina C (okoli 70 mg v 100g sadeža, kar je več kot v limoni). Zrele, še čvrste žižole vsebujejo približno četrtino sladkorjev, delno osušene pa še več, in do 5 % beljakovin. Običajno jih jemo surove ali posušene.

Žižole in fige so neverjetna zakladica zdravih vitaminov. Žižole in fige so neverjetna zakladica zdravih vitaminov.

Olive

Ojlka je drevo, na katerem rastejo olive. Dozorijo v septembru in okrobru. poznamo veliko različnih vrst oliv, po barvi pa so zelene, črne, rjavkaste, tudi rdečkaste. Iz njih pridelujemo olivno olje, ki se uporablja v prehrani, zdravilstvu in kozmetiki. Poznamo veliko različnih okusov – od sladkega do kislega – in različnih vrst oliv, od zelenih, zeleno-rumenih, rdeče-rjavih, vijolično-črnih, in črnih oliv, prav vse pa imajo številne koristi za naše zdravje. In medtem ko lahko nekatere olive zaužijete takoj po obiranju, so tiste, ki so vložene ali samostojno ali kot dodatek h kakšnim drugim jedem, manj grenke. Za olive pravimo, da jih nekdo obožuje, ali pa sploh ne more uživati. So namreč zelo specifičnega, nevsakdanjega okusa. Ojlka je drevo, na katerem rastejo olive. Dozorijo v septembru in okrobru. poznamo veliko različnih vrst oliv, po barvi pa so zelene, črne, rjavkaste, tudi rdečkaste. Iz njih pridelujemo olivno olje, ki se uporablja v prehrani, zdravilstvu in kozmetiki. Poznamo veliko različnih okusov – od sladkega do kislega – in različnih vrst oliv, od zelenih, zeleno-rumenih, rdeče-rjavih, vijolično-črnih, in črnih oliv, prav vse pa imajo številne koristi za naše zdravje. In medtem ko lahko nekatere olive zaužijete takoj po obiranju, so tiste, ki so vložene ali samostojno ali kot dodatek h kakšnim drugim jedem, manj grenke. Za olive pravimo, da jih nekdo obožuje, ali pa sploh ne more uživati. So namreč zelo specifičnega, nevsakdanjega okusa.

Kaki

Eden izmed zadnjih sadežev, ki dozorijo na primorskem, je oranžen kaki. Izvrsten sadež, poln vitaminov in odličnega okusa. Raste na drevesu, poznamo pa veliko različnih vrst. Tudi kaki zna biti nekoliko grenak, a to se razlikuje od sorte. Najbolj znana sorta pri nas je kaki vanilija. Skorjica je nekoliko trša, a ni grenka. Odličen je kot svež, iz njega pa kuhajo tudi marmelado in odlične sladice.Eden izmed zadnjih sadežev, ki dozorijo na primorskem, je oranžen kaki. Izvrsten sadež, poln vitaminov in odličnega okusa. Raste na drevesu, poznamo pa veliko različnih vrst. Tudi kaki zna biti nekoliko grenak, a to se razlikuje od sorte. Najbolj znana sorta pri nas je kaki vanilija. Skorjica je nekoliko trša, a ni grenka. Odličen je kot svež, iz njega pa kuhajo tudi marmelado in odlične sladice.

Kateri jesenski sadež ali zelenjava pa je vam najljubša (nu nujno, da je iz Primorske)? Pišite nam na bansi@rtvslo.si

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer (zadnji dve fotografiji: Pixabay). 

SLONTASTIČEN POZOR!