S kolesom na svež zrak

28. 9. 2017

Evropski teden mobilnosti so učenci OŠ Bršljin in OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki počastili v kolesarskem duhu. Učenci OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki so organizirali srečanje s starši in županom, kjer so izpostavili različne pereče lokalne problematike, med drugimi tudi urejenost kolesarskih poti in odgovornost starejših voznikov, tudi staršev, pri spoštovanju prometnih predpisov.

Akcijo so prav tako podprli petošolci OŠ Bršljin, ki so se podali na kolesa in pod sloganom "Kolesarim in pomagam" dejavno pozdravili poslanstvo evropskega tedna mobilnosti. Obiskali so OŠ Center Novo mesto in predstavili vseslovenski program Varno na kolesu.

Lokalno kolesarsko akcijo »Kolesarski izziv za ambasadorje varnega kolesarjenja« v času Evropskega tedna mobilnosti je spodbudil program Varno na kolesu s pozivom šolam, da sporočilo o razpisu in pomenu gibanja ponesejo v lokalna okolja ter tudi drugim osnovnim šolam. Lokalno kolesarsko akcijo »Kolesarski izziv za ambasadorje varnega kolesarjenja« v času Evropskega tedna mobilnosti je spodbudil program Varno na kolesu s pozivom šolam, da sporočilo o razpisu in pomenu gibanja ponesejo v lokalna okolja ter tudi drugim osnovnim šolam. 

Osnovnošolci so zelo uživali na kolesarskem izletu. Osnovnošolci so zelo uživali na kolesarskem izletu.

"V programu učenci prek različnih dejavnosti prepoznavamo pomen varnosti v prometu, različne prometne situacije in primerno odzivanje nanje. Svoje ugotovitve o kritičnih prometnih situacijah in predloge rešitev predstavimo odgovornim, saj se zavedamo ranljivosti kolesarjev in pešcev v prometu."

Ambasadorji kolesarjenja OŠ Bršljin

V sklopu obiska OŠ Center so učenci, ki so se udeležili kolesarskega izleta, sovrstnikom predali tudi posebno darilo, in sicer paket »Varno na kolesu«. Organizatorji programa pa so vse mlade kolesarje in glasnike varnega kolesarjenja nagradili s praktičnimi darili v znak zahvale za izkazan trud, željo po širjenju sporočila o varnosti na naših cestah in podporo Evropskega tedna mobilnosti ter programa Varno na kolesu.V sklopu obiska OŠ Center so učenci, ki so se udeležili kolesarskega izleta, sovrstnikom predali tudi posebno darilo, in sicer paket »Varno na kolesu«. Organizatorji programa pa so vse mlade kolesarje in glasnike varnega kolesarjenja nagradili s praktičnimi darili v znak zahvale za izkazan trud, željo po širjenju sporočila o varnosti na naših cestah in podporo Evropskega tedna mobilnosti ter programa Varno na kolesu.

"Poleg srečanja smo načrtovali tudi kolesarski izlet po poti, ki so jo učenci sami začrtali v sklopu sodelovanja v programu Varno na kolesu, žal pa nam vreme tega ni omogočilo. Izpeljavo izleta načrtujemo še v tem šolskem letu. Opravljanje kolesarskega izpita je pomemben prag, ki ga otroci prestopajo v osnovni šoli, in ključno je, da jih tu vodimo strokovno, predvsem pa, da jim že zdaj privzgojimo ljubezen in strast do kolesarjenja – med opravljanjem izpita in tudi po njem."

Mentorica Katarina Zahrastnik z OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki

Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu: »Želimo si, da kolo postane ena izmed možnih alternativ učencev za prevoze na krajše razdalje, saj poleg koristi za zdravje prinaša tudi ugodne vplive na okolje. Osnovnošolce smo povabili, da postanejo naši ambasadorji in s kolesom obiščejo bližnjo sosednjo šolo ali pa spoznajo kakšno novo kolesarsko pot v lokalnem okolju. Veseli smo odziva OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki in OŠ Bršljin, saj so z izjemno dobro organiziranim kolesarskim izletom dokazali, da so res pravi ambasadorji programa Varno na kolesu.«Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu: »Želimo si, da kolo postane ena izmed možnih alternativ učencev za prevoze na krajše razdalje, saj poleg koristi za zdravje prinaša tudi ugodne vplive na okolje. Osnovnošolce smo povabili, da postanejo naši ambasadorji in s kolesom obiščejo bližnjo sosednjo šolo ali pa spoznajo kakšno novo kolesarsko pot v lokalnem okolju. Veseli smo odziva OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki in OŠ Bršljin, saj so z izjemno dobro organiziranim kolesarskim izletom dokazali, da so res pravi ambasadorji programa Varno na kolesu.«

Kot vidimo, so imeli vsi učenci - kolesarji svetleče odbojnike in seveda popolno opremljeno kolo. Kot vidimo, so imeli vsi učenci - kolesarji svetleče odbojnike in seveda popolno opremljeno kolo.

Razpis za letošnji projekt Varno na kolesu se je sicer že končal. O tem, kako mora biti popolno opremljeno kolo in kako se pravilno namesti čelada, pa si lahko preberete v tem prispevku. 

T. M.
Foto: Varno na kolesu

SLONTASTIČEN POZOR!