Ku-ku v zakulisje Firbcologov!

29. 9. 2017

Firbcologi se v soboto, 30. septembra, ob 8.45 na vračajo na TV Slovenija na prvi program. Ste jih že kaj pogrešali? Mi smo se vtihotapili v studio, ko je nastajala ena izmed oddaj. Vabljeni na zanimiv potep po zakulisju!

Zakulisje je vedno drugačno od popolnoma dokončane oddaje. Tukaj vidimo režiserja Marka Naberšnika, ki mladim igralcem daje ustrezna navodila. Zakulisje je vedno drugačno od popolnoma dokončane oddaje. Tukaj vidimo režiserja Marka Naberšnika, ki mladim igralcem daje ustrezna navodila.

Kamare, kamere. Veliko kamer. Kamare, kamere. Veliko kamer.

Najprej besedilo in igra (kdo komu, kaj in kako reče, je treba odigrati v skladu z navodili). Nato sledi vaja. In šele potem snemanje prizora.Najprej besedilo in igra (kdo komu, kaj in kako reče, je treba odigrati v skladu z navodili). Nato sledi vaja. In šele potem snemanje prizora.

Ko Firbcologi osvojijo vse besedilo, po zadnji vaji, ki ji pravimo generalka, sledi čisto pravo snemanje prizorov (kadrov). Če režiser odloči, da je zadovoljen z vsem, kar vidi in sliši, je to že del oddaje. Ko Firbcologi osvojijo vse besedilo, po zadnji vaji, ki ji pravimo generalka, sledi čisto pravo snemanje prizorov (kadrov). Če režiser odloči, da je zadovoljen z vsem, kar vidi in sliši, je to že del oddaje.

Vaja besedila in igre poteka tako dolgo, dokler režiser, urednica oddaje in drugi strokovni sodelavci, ki so na snemanju, niso zadovoljni s prikazanim. Vaja besedila in igre poteka tako dolgo, dokler režiser, urednica oddaje in drugi strokovni sodelavci, ki so na snemanju, niso zadovoljni s prikazanim.

Tukaj vidimo asistenta režije, ki je vedno prisoten na vsakem televizijskem snemanju. Asistent režije je vedno na zvezi z režiserjem (ga sliši v slušalkah), skrbeti pa mora tudi, da je z zvokom vse v redu. Tukaj vidimo asistenta režije, ki je vedno prisoten na vsakem televizijskem snemanju. Asistent režije je vedno na zvezi z režiserjem (ga sliši v slušalkah), skrbeti pa mora tudi, da je z zvokom vse v redu.

Kamermani morajo imeti spretno oko za celostno sliko in tudi za podrobnosti. Kamermani morajo imeti spretno oko za celostno sliko in tudi za podrobnosti.

Firbcologi: "Včasih smo že pošteno utrujeni, ker je treba določen prizor tolikokrat ponoviti. To zna biti včasih precej tečno!"Firbcologi: "Včasih smo že pošteno utrujeni, ker je treba določen prizor tolikokrat ponoviti. To zna biti včasih precej tečno!"

Asistent režije: "Bolj naglas in razločno govorite. Zakaj momljate? To se sliši kot nekakšno hreščanje. Odprite usta in govorite razločno in glasno, prosim!"Asistent režije: "Bolj naglas in razločno govorite. Zakaj momljate? To se sliši kot nekakšno hreščanje. Odprite usta in govorite razločno in glasno, prosim!"

Urednica Otroškega in mladinskega programa na TV Slovenija, Martina Peštaj, je bila tudi ves čas na snemanju. Urednica Otroškega in mladinskega programa na TV Slovenija, Martina Peštaj, je bila tudi ves čas na snemanju.

Firbcologi: "Včasih ponovimo prizor zato, ker je nekdo nekaj narobe rekel ali naredil, včasih pa zato, ker je tehnika zatajila."Firbcologi: "Včasih ponovimo prizor zato, ker je nekdo nekaj narobe rekel ali naredil, včasih pa zato, ker je tehnika zatajila."

Režiser oddaje, Marko Naberšnik, za katerega so Firbcologi povedali, da ni preveč strog. Režiser oddaje, Marko Naberšnik, za katerega so Firbcologi povedali, da ni preveč strog.

Marko Naberšnik: "Še enkrat povej to, bolj naglas in ne naslanjaj roke na usta, ker se ne sliši v redu. Gremo, vse isto kot sedaj, le da bolj na glas in razločno!"jMarko Naberšnik: "Še enkrat povej to, bolj naglas in ne naslanjaj roke na usta, ker se ne sliši v redu. Gremo, vse isto kot sedaj, le da bolj na glas in razločno!"j

"Akcija, gremo, hitro rokavice v vrečko!""Akcija, gremo, hitro rokavice v vrečko!"

Vse besedilo in igro se Firbcologi naučijo v studiu. Ni potrebe, da na snemanje že pridejo pripravljeni. Vse besedilo in igro se Firbcologi naučijo v studiu. Ni potrebe, da na snemanje že pridejo pripravljeni.

Ko se snema določena oddaja, so vsi sodelujoči v studiu od jutra do zgodnjega večera. Ni namreč smiselno, da bi se snemali in postavljali vse kamere, luči in rekvizite samo za kakšno uro ali dve. Ko se snema določena oddaja, so vsi sodelujoči v studiu od jutra do zgodnjega večera. Ni namreč smiselno, da bi se snemali in postavljali vse kamere, luči in rekvizite samo za kakšno uro ali dve.

Asistent režije: "Ta prizor vam očitno res ne leži. Že šestič ga snemamo! Včasih pa vam kaj gre tako dobro, da ponovimo samo enkrat."Asistent režije: "Ta prizor vam očitno res ne leži. Že šestič ga snemamo! Včasih pa vam kaj gre tako dobro, da ponovimo samo enkrat."

"Tukaj je kelih, ki ga potrebujemo. Prosim, previdno z njim, da se ne razbije.""Tukaj je kelih, ki ga potrebujemo. Prosim, previdno z njim, da se ne razbije."

"Ste pripravljeni ali potrebujete še kakšno vajo? Lahko gremo še enkrat vse čez!""Ste pripravljeni ali potrebujete še kakšno vajo? Lahko gremo še enkrat vse čez!"

Kamermani v studio čakajo, medtem ko Firbcologi še vadijo prizor. Kamermani v studio čakajo, medtem ko Firbcologi še vadijo prizor.

Imajo pa kamermani stroga navodila od režierja, kaj morajo snemati in kako (kje je postavljena določena kamera in snema). Ena snema npr. samo enega Firbcologa, druga snema iz zraka, tretja snema, kaj je na mizi, in podobno. Imajo pa kamermani stroga navodila od režierja, kaj morajo snemati in kako (kje je postavljena določena kamera in snema). Ena snema npr. samo enega Firbcologa, druga snema iz zraka, tretja snema, kaj je na mizi, in podobno.

Režiser: "Ti stojiš tukaj, in ko pride Pia, stopiš malce naprej, nato greš v zakulisje. V redu?"Režiser: "Ti stojiš tukaj, in ko pride Pia, stopiš malce naprej, nato greš v zakulisje. V redu?"

Oddaja se snema s štirimi ali veči kamerami, nato pa se iz vsake vzamejo določeni posnetki, zlepijo skupaj s pomočjo računalniškega programa in tako pridemo do oddaje, ki jo potem lahko gledamo na televizijskih zaslonih.Oddaja se snema s štirimi ali veči kamerami, nato pa se iz vsake vzamejo določeni posnetki, zlepijo skupaj s pomočjo računalniškega programa in tako pridemo do oddaje, ki jo potem lahko gledamo na televizijskih zaslonih.

Zaslon s predogledom, kako se vse skupaj vidi na televiziji. Zaslon s predogledom, kako se vse skupaj vidi na televiziji.

Asistent režije: "Zvok ni v redu! Prepotiho govorite. Govorite, prosim, razločno in ne preveč hitro!"Asistent režije: "Zvok ni v redu! Prepotiho govorite. Govorite, prosim, razločno in ne preveč hitro!"

Ena od Firbcologinj: "Zakaj moram to tako povedati, bom povedala po svoje!" Na snemanju je tako, da prizor vedno oznanja zgodbo, ki je vnaprej napisana (scenarij). Pomen mora ostati isti, a vrstni red besed oziroma način, kako to Firbcologi povedo, se lahko nekoliko prilagodi. Ena od Firbcologinj: "Zakaj moram to tako povedati, bom povedala po svoje!" Na snemanju je tako, da prizor vedno oznanja zgodbo, ki je vnaprej napisana (scenarij). Pomen mora ostati isti, a vrstni red besed oziroma način, kako to Firbcologi povedo, se lahko nekoliko prilagodi.

Asistent režije mora vedno poslušati režiserjeve napotke. Režiser med snemanjem ni v studiu, ampak v posebni sobi za režiserje. V studiu je režiser le med vajo.Asistent režije mora vedno poslušati režiserjeve napotke. Režiser med snemanjem ni v studiu, ampak v posebni sobi za režiserje. V studiu je režiser le med vajo.

"Gremo, vse skupaj še ekrat. Bolj dinamično in ognjevito.""Gremo, vse skupaj še ekrat. Bolj dinamično in ognjevito."

Velik zaslon, ki je vedno na vsakem televizijskem snemanju. Opazujejo ga urednica oddaje in drugi sodelujoči. Velik zaslon, ki je vedno na vsakem televizijskem snemanju. Opazujejo ga urednica oddaje in drugi sodelujoči.

Kamermani so med snemanjem zelo zbrani. V studiu pa mora biti popolna tišina (nihče se ne sme pogovarjati, vsi mobilni telefoni morajo biti izključeni). Kamermani so med snemanjem zelo zbrani. V studiu pa mora biti popolna tišina (nihče se ne sme pogovarjati, vsi mobilni telefoni morajo biti izključeni).

Tako kot na tem zaslonu se bo videla dokončana oddaja na televizisjkih zaslonih. Tako kot na tem zaslonu se bo videla dokončana oddaja na televizisjkih zaslonih.

Kamera 1, kamera 2, kamera 3, kamera 4 ali 5. Včasih jih je za kakšno oddajo lahko tudi 10. Kamera 1, kamera 2, kamera 3, kamera 4 ali 5. Včasih jih je za kakšno oddajo lahko tudi 10.

Vsi igralci morajo biti prav tako ves čas zelo skoncentrirani, zato snemanje niti ni tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled. Vsi igralci morajo biti prav tako ves čas zelo skoncentrirani, zato snemanje niti ni tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled.

Ob prvem spoznavanju besedila in igre (kaj mora kdo komu povedati in kako ter kako to odigrati), je prisotnih največ sodelavcev. Firbcologi pa morajo predvsem razumeti celotno zgodbo dogajanja. Ob prvem spoznavanju besedila in igre (kaj mora kdo komu povedati in kako ter kako to odigrati), je prisotnih največ sodelavcev. Firbcologi pa morajo predvsem razumeti celotno zgodbo dogajanja.

 Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer. 

SLONTASTIČEN POZOR!