Bansi In Plečnik na 15. Sončkovem dnevu

23. 9. 2017

Slon Bansi je kot časten gost obiskal že 15. Sončkov dan, ki ga vsako leto organizira OŠ Dravlje. Sončkov dan je dan OŠ Dravlje in sproščeno druženje učencev, staršev, učiteljev in vseh sodelavcev, ki kakor koli sodelujejo z OŠ Dravlje. Letošnja rdeča nit, s katero so bile povezane vse delavnice, je bila 60-letna obletnica smrti arhitekta Jožeta Plečnika. 

Bansi je nastopil na Plečnikovem stadionu, ki je imel vlogo glavnega odra. Seveda pa so se na njem odvijale tudi športne prireditve (turnir v nogometu, prikaz karateja in še kaj). Bansi je nastopil na Plečnikovem stadionu, ki je imel vlogo glavnega odra. Seveda pa so se na njem odvijale tudi športne prireditve (turnir v nogometu, prikaz karateja in še kaj).

"Bansi, počakaj, fotografirale bi se  s teboj!""Bansi, počakaj, fotografirale bi se s teboj!"

Sončkov dan vsako leto poteka na soboto, načeloma je to tretja ali četrta sobota v septembru (letos je to bilo 23. septembra). Na okrog 15-ih delavnicah, ki so vedno tematsko obarvane glede na glavno tematiko, se odvijajo poučne in izobraževalne dogodivščine. Letos je, kot rečeno, imel glavno vlogo arhitekt Jože Plečnik. Sončkov dan vsako leto poteka na soboto, načeloma je to tretja ali četrta sobota v septembru (letos je to bilo 23. septembra). Na okrog 15-ih delavnicah, ki so vedno tematsko obarvane glede na glavno tematiko, se odvijajo poučne in izobraževalne dogodivščine. Letos je, kot rečeno, imel glavno vlogo arhitekt Jože Plečnik.

Bansi: "O, tukaj ste, gospod Plečnik! V čast mi je, da sem vas spoznal. Veste, tromostovje prav vsi obožujemo; tako domačini kot turisti, ki se množično fotografirajo na njem!"Bansi: "O, tukaj ste, gospod Plečnik! V čast mi je, da sem vas spoznal. Veste, tromostovje prav vsi obožujemo; tako domačini kot turisti, ki se množično fotografirajo na njem!"

Bansi: "Kaj se pa tukaj dogaja? Kaj ustvarjate?"Bansi: "Kaj se pa tukaj dogaja? Kaj ustvarjate?"

"Bansi, ustvarjamo na temo Plečnika. Jaz sem že naredila tromostovje in Plečnikovo kazalo za knjige!""Bansi, ustvarjamo na temo Plečnika. Jaz sem že naredila tromostovje in Plečnikovo kazalo za knjige!"

Pa smo ga ujeli - Gospod Plečnik s prijatelji in svojim kužkom, na sprehodu. Pa smo ga ujeli - Gospod Plečnik s prijatelji in svojim kužkom, na sprehodu.

"Bansi, jaz sem te že večkrat videl po televiziji. Pa tisti video sem videl, ko si šel gledat delfine na morje!""Bansi, jaz sem te že večkrat videl po televiziji. Pa tisti video sem videl, ko si šel gledat delfine na morje!"

Fotografiranja seveda ni manjkalo. Fotografiranja seveda ni manjkalo.

Bansi: "Kdo ve, kdaj se je rodil Jože Plečnik? No, vam bom kar sam povedal. Rodil se je v Ljubljani, v Trnovem , 23. januarja 1872, umrl pa je prav tako v Ljubljani, 7. januarja 1957. Bil je izredno prodoren arhitekt, ki je znan po vsej Evropi. Bansi: "Kdo ve, kdaj se je rodil Jože Plečnik? No, vam bom kar sam povedal. Rodil se je v Ljubljani, v Trnovem , 23. januarja 1872, umrl pa je prav tako v Ljubljani, 7. januarja 1957. Bil je izredno prodoren arhitekt, ki je znan po vsej Evropi.

Vsak učenec je prejel takšen obesek. Ob opravljeni delavnici se je nanj pritrdil žig.  Vsak učenec je prejel takšen obesek. Ob opravljeni delavnici se je nanj pritrdil žig.

Že kar nekaj opravljenih delavnic priča o žigih na obesku. Že kar nekaj opravljenih delavnic priča o žigih na obesku.

Bansi: "Kdo mi zna povedati vsaj tri stvaritve, ki jih je v Ljubljani, ustvaril Jože Plečnik?" Učenci so seveda Bansijev kviz opravili z odliko. Bansi: "Kdo mi zna povedati vsaj tri stvaritve, ki jih je v Ljubljani, ustvaril Jože Plečnik?" Učenci so seveda Bansijev kviz opravili z odliko.

Bansi: "Pa še eno malce težje vprašanje; pozna kdo kakšno delo, ki ga je Plečnik ustvaril v Pragi?" Tudi to je eden izmed starejših učencev znal povedati - Cerkev svetega Srca Jezusovega v Pragi, ki je rjavo bela in prav tako kot večina njegovih del, spominja na antični čas. Učenec je tudi znal povedati, da je Praga glavno mesto države Češke. Bansi: "Pa še eno malce težje vprašanje; pozna kdo kakšno delo, ki ga je Plečnik ustvaril v Pragi?" Tudi to je eden izmed starejših učencev znal povedati - Cerkev svetega Srca Jezusovega v Pragi, ki je rjavo bela in prav tako kot večina njegovih del, spominja na antični čas. Učenec je tudi znal povedati, da je Praga glavno mesto države Češke.

Sončkov dan je kot nalašč bil res sončkast. Učenci so bili odlično razpoloženi, udeležili so se prav vseh zelo premišljenih, sproščenih in zanimivih delavnic. Sončkov dan je kot nalašč bil res sončkast. Učenci so bili odlično razpoloženi, udeležili so se prav vseh zelo premišljenih, sproščenih in zanimivih delavnic.

Učiteljica Lidija, ki je tudi povezovala 15. Sončkov dan: "Bansi, a tudi jaz dobim tvoj topel objem?" Bansi je seveda učiteljici z veseljem uresničil to željo. Učiteljica Lidija, ki je tudi povezovala 15. Sončkov dan: "Bansi, a tudi jaz dobim tvoj topel objem?" Bansi je seveda učiteljici z veseljem uresničil to željo.

Bansi: "Ja, pozdravček, po nastopu grem pa še malce po delavnicah!"Bansi: "Ja, pozdravček, po nastopu grem pa še malce po delavnicah!"

"Bansi, to je bil pa super nastop. Gremo sedaj do gasilskega avtomobila in Plečnika?""Bansi, to je bil pa super nastop. Gremo sedaj do gasilskega avtomobila in Plečnika?"

Gradnja stavb, mostov, cerkev. Kaj bi zgradili vi? Gradnja stavb, mostov, cerkev. Kaj bi zgradili vi?

Arhitekt Bansi. Arhitekt Bansi.

Nekaj že ustvarjenih izdelkov. "Bansi, so ti všeč?"Nekaj že ustvarjenih izdelkov. "Bansi, so ti všeč?"

Delavnica papirnate hiške. A, tukaj torej nastajajo te čudovite papirnate Plečnikove hiške!Delavnica papirnate hiške. A, tukaj torej nastajajo te čudovite papirnate Plečnikove hiške!

Knjiga o Plečniku, kjer smo si lahko prebrali prenekatero zanimivost. Ste vedeli, da je bil Jože Plečnik strastni ljubitelj kave? Knjiga o Plečniku, kjer smo si lahko prebrali prenekatero zanimivost. Ste vedeli, da je bil Jože Plečnik strastni ljubitelj kave?

Bansi: "Kaj se dogaja v Narodni in univerzitetni knjižnici? Imate kakšno zanimivo knjigo, da si jo izposodim?"Bansi: "Kaj se dogaja v Narodni in univerzitetni knjižnici? Imate kakšno zanimivo knjigo, da si jo izposodim?"

Delavnica izdelovanja Plečnikovih stvaritev iz testa. Za pojest torej. Kdo bi poskusil Križanke in kdo tržnico? Delavnica izdelovanja Plečnikovih stvaritev iz testa. Za pojest torej. Kdo bi poskusil Križanke in kdo tržnico?

Pozdravček, pomahajmo! Pozdravček, pomahajmo!

Ja, kaj pa je to? Klobuk iz Plečnikove hiše! Ja, kaj pa je to? Klobuk iz Plečnikove hiše!

Najprej se hišo po vzoru Plečnikovih arhitekturnih zamisli nariše, nato izreže in oblikuje klobuk. Zanimivo, kajne? Najprej se hišo po vzoru Plečnikovih arhitekturnih zamisli nariše, nato izreže in oblikuje klobuk. Zanimivo, kajne?

"Bansi, počakaj za eno fotografijo!""Bansi, počakaj za eno fotografijo!"

Bilo je poskrbljeno tudi za lačne želodčke. Hrenovke in klobase so šle kot za med. Bilo je poskrbljeno tudi za lačne želodčke. Hrenovke in klobase so šle kot za med.

Plečnik čaj na Plečnikovi tržnici. Plečnik čaj na Plečnikovi tržnici.

Zbiranje prostovoljnih prispevkov za Botrstvo. Zbiranje prostovoljnih prispevkov za Botrstvo.

Na Plečnikovem stadionu so, tako kot Bansi, nastopili tudi trenerji karate kluba Forum Sankukai iz Ljubljane. Na Plečnikovem stadionu so, tako kot Bansi, nastopili tudi trenerji karate kluba Forum Sankukai iz Ljubljane.

Delavnica izdelovanja Plečnikovih kovancev. Če morda niste vedeli: na nekdanjem bankovcu za 500 tolarjev sta bila upodobljena lik Jožeta Plečnika in pročelje Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Na še sedaj veljavnem kovancu za 0,10 € pa je upodobljena njegova Katedrala svobode (Slovenski parlament), ki pa ni bila nikoli zgrajena. Delavnica izdelovanja Plečnikovih kovancev. Če morda niste vedeli: na nekdanjem bankovcu za 500 tolarjev sta bila upodobljena lik Jožeta Plečnika in pročelje Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Na še sedaj veljavnem kovancu za 0,10 € pa je upodobljena njegova Katedrala svobode (Slovenski parlament), ki pa ni bila nikoli zgrajena.

Sonček na Sončkovem dnevu. Sonček na Sončkovem dnevu.

Plečnikove zgradbe iz gline. Plečnikove zgradbe iz gline.

Ustvarjanje iz testa. Ustvarjanje iz testa.


Delavnica Plečnikovo domišljijsko mesto. Iz kock je vsak učenec lahko ustvaril zgradbo po svoji domišljiji. Delavnica Plečnikovo domišljijsko mesto. Iz kock je vsak učenec lahko ustvaril zgradbo po svoji domišljiji.

Kdo si želi izdelati Plečnikov stol? Kdo si želi izdelati Plečnikov stol?

Delavnica izdelovanja Plečnikovega knjižnega kazala. Delavnica izdelovanja Plečnikovega knjižnega kazala.

Prebiranje knjig v Plečnikovi knjižnici je bila čudovita izkušnja. Sploh po udeležitvi ostalih delavnic. Prebiranje knjig v Plečnikovi knjižnici je bila čudovita izkušnja. Sploh po udeležitvi ostalih delavnic.

Delavnica za sprostitev in igro: Plečnik, ne jezi se; po vzoru družabne igre Človek ne jezi se! Delavnica za sprostitev in igro: Plečnik, ne jezi se; po vzoru družabne igre Človek ne jezi se!

Razstavljenih je bilo tudi veliko plakatov, iz katerih smo lahko prebrali marsikatero podrobnost o delu in življenju Jožeta Plečnika. Kot smo že dejali, je štdiral na Dunaju in tudi Pragi. Na Dunaju je bil študent izjemno znanega arhitekta Otta Wagnerja, ki je v njem znal prepoznati skrit talent in ga je usmerjal na pravo pot. Razstavljenih je bilo tudi veliko plakatov, iz katerih smo lahko prebrali marsikatero podrobnost o delu in življenju Jožeta Plečnika. Kot smo že dejali, je štdiral na Dunaju in tudi Pragi. Na Dunaju je bil študent izjemno znanega arhitekta Otta Wagnerja, ki je v njem znal prepoznati skrit talent in ga je usmerjal na pravo pot.

Plečnikov vrt je požel ogromno obiskovalcev in zanimanja. Plečnikov vrt je požel ogromno obiskovalcev in zanimanja.

Na Plečnikovem vrtu je bila zelo zanimiva delavnica: v posodah so bile različne podlage (kamenčki, les, stiropor, pesek in podobno). Učencem so se zavezale oči, sezuli so se in stopili na določeno podlago. Njihova naloga je bila, da so ugotovili po kateri podlagi stopajo. Jože Plečnik je bil namreč velik ljubitelj rož in vrtov, zato je ta delavnica seveda tudi ustrezala v sklop Plečnikovih delavnic na OŠ Dravlje. Na Plečnikovem vrtu je bila zelo zanimiva delavnica: v posodah so bile različne podlage (kamenčki, les, stiropor, pesek in podobno). Učencem so se zavezale oči, sezuli so se in stopili na določeno podlago. Njihova naloga je bila, da so ugotovili po kateri podlagi stopajo. Jože Plečnik je bil namreč velik ljubitelj rož in vrtov, zato je ta delavnica seveda tudi ustrezala v sklop Plečnikovih delavnic na OŠ Dravlje.

Po čem stopam, po čem stopam? Ne mi povedat! Po čem stopam, po čem stopam? Ne mi povedat!

Delavnica Plečnikov vrt je pritegnila tako mlajše kot starejše učence. Delavnica Plečnikov vrt je pritegnila tako mlajše kot starejše učence.

Vsako leto pa Sončkov dan obiščejo tudi gasilci s svojim gasilskim avtomobilom. Otroci z največjim veseljem splezajo nanj, se vsedejo na voznikov sedež, spoznavajo gasilsko opremo in se pogovarjajo z gasilci. Vsako leto pa Sončkov dan obiščejo tudi gasilci s svojim gasilskim avtomobilom. Otroci z največjim veseljem splezajo nanj, se vsedejo na voznikov sedež, spoznavajo gasilsko opremo in se pogovarjajo z gasilci.

Odlično je v gasilskem avtomobilu. Odlično je v gasilskem avtomobilu.

Tudi za namizni tenis je bilo veliko zanimanja. Tudi za namizni tenis je bilo veliko zanimanja.

Nasvidenje Plečnik in 15. Sončkov dan. Se vidimo prihodnej leto z novo tematiko. Nasvidenje Plečnik in 15. Sončkov dan. Se vidimo prihodnej leto z novo tematiko.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer. 

SLONTASTIČEN POZOR!