Zakaj s kolesom v šolo?

14. 9. 2017

Kolo je izvrstno do okolja prijazno prevozno sredstvo. Z njim se ravno prav razgibamo, je pa tudi odlična izbira za odhod po različnih opravkih in seveda tudi v šolo in domov. Treba je le vedeti, da morate imeti kot kolesar obvezno opremo, kolo mora biti brezhibno, upoštevati morate cestnoprometne predpise in imeti opravljen kolesarski izpit. 

Leta 1965 sta avtomobilska in kolesarska proizvodnja imeli sorazmerno enako rast, v povprečju je bilo izdelanih 20 milijonov koles oz. avtomobilov. Že leta 2003 pa se je to obrnilo. Proizvodnja koles je narasla na 100 milijonov letno, medtem ko je avtomobilska industrija izdelala 42 milijonov avtomobilov na leto. Blaga rast kolesarske industrije se je nadaljevala tudi v prihodnjih letih, vse do danes (Vir: WorldWatch Institute).

Kot so pokazali testi, nam čelada za 40 do 70 odstotkov zmanjša posledice poškodb glave. V Sloveniji je obvezna za otroke in mladostnike do 18. leta starosti, kljub temu pa svetujemo, da jo uporabljate vselej ko sedete na kolo, ne glede na starost ali bližino cilja. Poskrbeti moramo za primerno zapenjanje, tj. 2 cm nad obrvmi, trakovi pa morajo biti nastavljeni tako, da čelado ob morebitnem udarcu obdržijo na glavi in obenem preprečujejo gibanje čelade po glavi.Kot so pokazali testi, nam čelada za 40 do 70 odstotkov zmanjša posledice poškodb glave. V Sloveniji je obvezna za otroke in mladostnike do 18. leta starosti, kljub temu pa svetujemo, da jo uporabljate vselej ko sedete na kolo, ne glede na starost ali bližino cilja. Poskrbeti moramo za primerno zapenjanje, tj. 2 cm nad obrvmi, trakovi pa morajo biti nastavljeni tako, da čelado ob morebitnem udarcu obdržijo na glavi in obenem preprečujejo gibanje čelade po glavi.

Tanja Mojzer
Foto: Tanja Mojzer