NAGRADNO: Dve Guinnessovi knjigi rekordov

13. 9. 2017

Izšla je sveža izdaja legendarne knjige, ki že vrsto let ruši rekorde s prodajo - Guinnessova knjiga rekordov. Izdaja za leto 2018 ponuja tudi skupno 18 rekordov iz Slovenije, dva sta popolnoma sveža. Dva izvoda te priljubljene knjige na kar 255 straneh poklanjamo tudi Bansijevim bralcem. 

Vpis v Guinnessovo knjigo rekordov je vse prej kot preprost. Je poln birokracije, dokazila in predstavitev projektov zahtevajo veliko strpnosti in znanja. Leta 2016 so prejeli 45.118 prijav, od tega 32.114 prijav posameznikov, a so med njimi potrdili le okrog pet odstotkov. Komisija je zelo stroga in natančna. Vpis v Guinnessovo knjigo rekordov je vse prej kot preprost. Je poln birokracije, dokazila in predstavitev projektov zahtevajo veliko strpnosti in znanja. Leta 2016 so prejeli 45.118 prijav, od tega 32.114 prijav posameznikov, a so med njimi potrdili le okrog pet odstotkov. Komisija je zelo stroga in natančna. 

Rok Puvar: "Pot je bila po dolžini dolga okrog 4 kilometre. To je bil krog po Velenjskem jezeru. Razdalja je morala biti izmerjena z geodetskimi napravami. Po jezeru je bila pot označena z označbami - bojami.  Proti jutru se mi je zgodilo, da je jezero prekrila megla, zato sem dvakrat izgubil orientacijo, kje je naslednja boja. Tam sem izgubil veliko časa, a mi je na koncu vseeno uspelo postaviti rekord."Rok Puvar: "Pot je bila po dolžini dolga okrog 4 kilometre. To je bil krog po Velenjskem jezeru. Razdalja je morala biti izmerjena z geodetskimi napravami. Po jezeru je bila pot označena z označbami - bojami.  Proti jutru se mi je zgodilo, da je jezero prekrila megla, zato sem dvakrat izgubil orientacijo, kje je naslednja boja. Tam sem izgubil veliko časa, a mi je na koncu vseeno uspelo postaviti rekord."

Guinnessova knjiga je zelo zakomplicirala vso zadevo kar se tiče birokracije. Na začetku se mi je zdelo, da malce pretiravajo, ampak želijo pač res mnogo dokazil, zato da imamo vsi po vsem svetu enake pogoje. Rekord oz. celotno idejo, kako se ga boš lotil, moraš prijaviti štiri mesece prej, preden ga postavljaš. Potem čakaš na odobritev. Treba je bilo tudi vse snemati. Se pravi celotno pot v 24 urah. To ni nobena težava, težava je le bila v tem, ker baterija v kameri drži le uro in pol. Tako da sem moral ves čas paziti, da sem to redno počel, da sta kamera in moja tekma tekla nemoteno. To je predstavljalo kar velik izziv. Potreboval sem tudi sodnike, ki so se morali menjavati na vsake štiri ure. Sodnike sem lahko izbral sam, a so določena pravila, kdo je lahko sodnik in kdo ne. Izbrana je bila ena točka na jezeru in tam sem se lahko ustavil. Tam sem napolnil baterijo za kamero, morda kaj pojedel, si malce odpočil. Tudi to se je moralo posneti. Če bi kje drugje izstopil iz supa, rekord ne bi bil veljaven. Tudi preoblekel sem se lahko tam, saj ima september že precej mrzle noči. Od tri do štirikrat sem menjal oblačila. 

Je pa pri rekordih tako: v bistvu prestavljaš svoje meje mogočega. Želel bi si, da bi bil še boljši, tako sem lahko le podrl rekord, a zdi se mi, da bi lahko bil še boljši, zato bom letos s 30. septembra na 1. oktober ponovil lansko supanje na Velenjskem jezeru. Izboljšati bom poskušal progo. Zato ker sem imel ob postavljanju lanskega rekorda prebavne motnje, zato nisem dosegel takšnega rezultata, kot bi si želel. Spet bom torej letos 24 ur na supu. Vabljeni, da se mi pridružite kot navijači. 

Rok Puvar

Rok Puvar bo letos s 30. septembra na 1. oktober ponovil lanski podvig. Poskušal bo izboljšati progo in preveslati še več kilometrov v 24 urah, čeprav rezultat ne bo dokumentiran v Guinnessovi knjigi rekordov. Rok Puvar bo letos s 30. septembra na 1. oktober ponovil lanski podvig. Poskušal bo izboljšati progo in preveslati še več kilometrov v 24 urah, čeprav rezultat ne bo dokumentiran v Guinnessovi knjigi rekordov.

 Rok Puvar pa je - ne da bi svoj podvig prijavil na Guinnessovo komisijo - s supom sam prečkal Jadransko morje.

Takrat nisem pomislil na to, da bi lahko to svoje dejanje vpisal v Guinnessovo knjigo. Prečkati Jadransko morje s supom, in to januarja, je res ekstrem, ki si ga ljudje ne predstavljajo. Takrat sem imel toliko dela pri pripravah, zato se na Guinnessovo knjigo rekordov niti nisem spomnil. Sem pa, ko sem se pripravljal na ta podvig, pomislil, da bi lahko postavil rekord na mirnih vodah. Nisem pa vedel, da Guinnessova knjiga zahteva vsa ta pravila. Da je tako dolgotrajen proces. 

Rok Puvar

Maks Veselko: "Brez lastne ekipe mi to res nikakor ne bi uspelo. Po dosegu rekorda sem čutil olajšanje. Imel sem na voljo tri poskuse in šlo je že prvič. Bilo je prisotno močno veselje, sploh zato, ker mi na vajah ni nikoli uspelo v prvem poskusu. Sam sem se za ta podvig pripravljal en mesec, čeprav sem že 10 let v Dunkin Davils. V ekipi so bili zraven mene še ti, ki so držali palice, vse so premerili, da je bilo O. K."Maks Veselko: "Brez lastne ekipe mi to res nikakor ne bi uspelo. Po dosegu rekorda sem čutil olajšanje. Imel sem na voljo tri poskuse in šlo je že prvič. Bilo je prisotno močno veselje, sploh zato, ker mi na vajah ni nikoli uspelo v prvem poskusu. Sam sem se za ta podvig pripravljal en mesec, čeprav sem že 10 let v Dunkin Davils. V ekipi so bili zraven mene še ti, ki so držali palice, vse so premerili, da je bilo O. K."

Idejo o tem, da bi podrl rekord, sem imel že leta. V tem primeru je bilo pa tako, da je košarkarska zveza s Cipra želela, da podremo kakšen rekord. Dali so nam priložnost, da si izberemo, katerega želimo in realno sta bila izvedljiva še dva: največ zabitih salt v 30 sekundah in najdaljša salta zabijanja. Prednost je bila pa ta, da se nam ni bilo treba ukvarjati z birokracijo in prijavami. Za vse to je poskrbela košarkarska zveza s Cipra. Rekord je bil najavljen v Guinnessovi knjigi tri tedne vnaprej. Smo pa čakali štiri mesece, da so ga sprejeli in potrdili. 

Zelo si želim, da bi ta rekord podrl še kakšen mlajši član naše skupine. To bi me res osrečilo. Sicer je v Dunkin Davils aktivno nastopajočih okrog 20 športnikov v naši skupini, imamo pa skupno okrog 50 članov: akademijo za zabijanje, osnovno, srednješolsko in študentsko ekipo ter preostale člane.  

Maks Veselko

Maks Veselko:" Jaz osebno bi morda lahko sodeloval še v postavljanju rekorda za najdaljšo salto zabijanja. To smo vadili lani maja in smo videli, da je znotraj dosega. Trampolin je bil postavljen na trojki. To je okrog 6 metrov in pol. In potem je en tak dolg let do koša. Drugi možen rekord je pa največ salt in zabijanja v 30-ih sekundah. To smo že tudi poskušali in je dejansko uspelo."Maks Veselko:" Jaz osebno bi morda lahko sodeloval še v postavljanju rekorda za najdaljšo salto zabijanja. To smo vadili lani maja in smo videli, da je znotraj dosega. Trampolin je bil postavljen na trojki. To je okrog 6 metrov in pol. In potem je en tak dolg let do koša. Drugi možen rekord je pa največ salt in zabijanja v 30-ih sekundah. To smo že tudi poskušali in je dejansko uspelo."

Letošnja rdeča nit v knjigi so superjunaki - od fiktivnih, ki jih vidimo v filmih in stripih (npr. Supermani, Batman in podobni) do teh v resničnem življenju, ki resnično premikajo meje mogočega. Letošnja rdeča nit v knjigi so superjunaki - od fiktivnih, ki jih vidimo v filmih in stripih (npr. Supermani, Batman in podobni) do teh v resničnem življenju, ki resnično premikajo meje mogočega. 

Rekorderji so že od nekdaj pravi super junaki. S svojimi izpiljenimi sposobnostmi – z močjo, vzdržljivostjo, inteligenco, vztrajnostjo, odločnostjo ali mešanico vsega naštetega – so zagotovo edina živa bitja, ki so še najbolj podobna Supermanu, Čudežni ženski in Iron Manu. Tu boste našli zgodbe, dosežke s celotnega sveta, ki bodo zanesljivo močno vplivali na naslednje generacije super junakov iz resničnega življenja.Rekorderji so že od nekdaj pravi super junaki. S svojimi izpiljenimi sposobnostmi – z močjo, vzdržljivostjo, inteligenco, vztrajnostjo, odločnostjo ali mešanico vsega naštetega – so zagotovo edina živa bitja, ki so še najbolj podobna Supermanu, Čudežni ženski in Iron Manu. Tu boste našli zgodbe, dosežke s celotnega sveta, ki bodo zanesljivo močno vplivali na naslednje generacije super junakov iz resničnega življenja.

Knjiga je prava poslastica rekordov. Iz vseh možnih področij (narave, znanosti, družbeni mediji, tehnologija, glasba, film, šport, zmogljivosti človeškega telesa in mnoge druge).Knjiga je prava poslastica rekordov. Iz vseh možnih področij (narave, znanosti, družbeni mediji, tehnologija, glasba, film, šport, zmogljivosti človeškega telesa in mnoge druge).

Novosti izdaje za leto 2018: posveča se 10-im različnim temam in z infografiko predstavlja plakate, ki ponazarjajo najvišje, najdaljše, najtežje, najhitrejše stvari od nič do najvišje vrednosti. V kolikor ste se spraševali, ali je najdaljša zofa daljša od najdaljšega vlaka; ali je najvišje čokoladno velikonočno jajce višje od najvišjega snežaka; in kaj bi vas stalo več – najdražja kitara na svetu ali najdražji sendvič? Plakate si lahko z internetne strani Guinnessovih rekordov tudi prenesete na računalnik, tablico ali telefon in natisnete.Novosti izdaje za leto 2018: posveča se 10-im različnim temam in z infografiko predstavlja plakate, ki ponazarjajo najvišje, najdaljše, najtežje, najhitrejše stvari od nič do najvišje vrednosti. V kolikor ste se spraševali, ali je najdaljša zofa daljša od najdaljšega vlaka; ali je najvišje čokoladno velikonočno jajce višje od najvišjega snežaka; in kaj bi vas stalo več – najdražja kitara na svetu ali najdražji sendvič? Plakate si lahko z internetne strani Guinnessovih rekordov tudi prenesete na računalnik, tablico ali telefon in natisnete.

Med druge novosti letošnje knjige spadajo požari, rubikova kocka, emodžiji, ognjemeti ter rekordi o straniščih, kar je presenetljivo in pomembno področje glede na to, da ima več ljudi dostop do prenosnih telefonov kot pa do čiste vode. Novost na vsaki dvojni strani pa so tudi kvizna vprašanja, s katerimi lahko celotna družina preveri svoje znanje.Med druge novosti letošnje knjige spadajo požari, rubikova kocka, emodžiji, ognjemeti ter rekordi o straniščih, kar je presenetljivo in pomembno področje glede na to, da ima več ljudi dostop do prenosnih telefonov kot pa do čiste vode. Novost na vsaki dvojni strani pa so tudi kvizna vprašanja, s katerimi lahko celotna družina preveri svoje znanje.

V letu 2016 so Guinnessovi svetovni rekordi prejeli 45.118 prijav, 32.114 prijav posameznikov, ostalo so bila podjetja, vlade, dobrodelne ustanove in podobno. Potrjenih je bilo samo približno 5 % od teh. V knjigi jih je predstavljenih okoli 3000.V letu 2016 so Guinnessovi svetovni rekordi prejeli 45.118 prijav, 32.114 prijav posameznikov, ostalo so bila podjetja, vlade, dobrodelne ustanove in podobno. Potrjenih je bilo samo približno 5 % od teh. V knjigi jih je predstavljenih okoli 3000.

Nekaj zanimivih rekordov iz izdaje za 2018: največja zbirka medvedkov - 8026. Najdaljši rep še živeče domače mačke - 44, 6 metrov. Nekaj zanimivih rekordov iz izdaje za 2018: največja zbirka medvedkov - 8026. Najdaljši rep še živeče domače mačke - 44, 6 metrov.

Rok Puvar: "Okrog 40-krat sem obkrožil Velenjsko jezero. Slabo leto in pol so trajale priprave in postopki. Zelo veliko je birokracije in natančnosti, dokazil."Rok Puvar: "Okrog 40-krat sem obkrožil Velenjsko jezero. Slabo leto in pol so trajale priprave in postopki. Zelo veliko je birokracije in natančnosti, dokazil."

Zanimivo je tudi to, da je Slovenija v izdaji za leto 2018 trikrat omenjena tudi posredno (ko jo je prepotoval Finec, ki je nosilec rekorda za najdaljše potovanje s teleskopskim viličarjem in ko sta dva Britanca, ki imata rekord za največ držav, obiskanih s kolesom v 24-ih urah, prekolesarila tudi Slovenijo. Zanimivo je tudi to, da je Slovenija v izdaji za leto 2018 trikrat omenjena tudi posredno (ko jo je prepotoval Finec, ki je nosilec rekorda za najdaljše potovanje s teleskopskim viličarjem in ko sta dva Britanca, ki imata rekord za največ držav, obiskanih s kolesom v 24-ih urah, prekolesarila tudi Slovenijo.

Če želite enega od dveh izvodov, ki jih poklanjamo v sodelovanju z založbo Učila, pišite Bansiju. Če želite enega od dveh izvodov, ki jih poklanjamo v sodelovanju z založbo Učila, pišite Bansiju.

Pravno obvestilo:

Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira, hrani in obdeluje zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov bansi@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu takšnega sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih 5 dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal.

Tanja Mojzer
Foto: Tanja Mojzer
Video: TV Slovenija

SLONTASTIČEN POZOR!

Nikoli ni prepozno, da se naučite kakšnega plesa. Še celo Bansi zna plesati tango!