Foto: Prva plovba pravega deblaka

8. 9. 2017

Devet metrov dolg deblak je težak skoraj tisoč kilogramov, nastajal je dva meseca in je narejen iz hrastovega lesa. Te dni je popeljal prve rečne potnike!

Več parov pridnih rok je čoln med poletjem na ljubljanski Špici izdelovalo po modelu tistega prazgodovinskega, ki so ga leta 2015 na Vrhniki potegnili iz reke Ljubljanice. Posekati so morali ogromno drevo, ga prepeljati na mesto obdelave, drevesno deblo izdolbsti, čoln pa potem še oblikovati in pripraviti na plovbo. Izdelali so ga s sekirami in drugim tesarskim orodjem. Ko je bil čoln narejen, pa je bilo treba združiti moči in cela gruča ljudi je minuli konec tedna tesarjem pomagala, da so čoln spravili iz kopnega v reko Ljubljanico, da bi preizkusili, kako plava na vodi.

Čoln je prvo plovbo odlično prestal, v vožnji z njim pa so uživali tudi obiskovalci dogodka. Antični deblak - pravzaprav njegov model - je ogromen, kajne? Vseeno pa je kar za polovico manjši od izvirnika, ta bo od otvoritve, ki bo 13. septembra, na ogled v novem muzeju Moja Ljubljanica na Vrhniki.

Foto: BoBo/Srdjan Zivulovic
E. V.